For Katja Hillers fra Ry var den 7. februar i år en helt almindelig dag – lige indtil hendes datter ringede og fortalte, at fire af hendes skolekammerater havde kastet en brandbombe på en femte.
Drengene gik på 9. årgang på Mølleskolen i byen, og datteren Nikoline gik i klasse med to af drengene, der var involveret i den voldsomme episode. Og netop den episode blev startskuddet til et liv med et større engagement i byen for Katja HIllers, og det blev samtidig sidste skub til at stille op til det kommende kommunalvalg.
Katja Hillers husker tydeligt den første samtale med datteren, lige efter at det var gået op for hende, hvad der var sket.
- Vi var i chok alle sammen. Hun var selvfølgelig helt knust, da vi hentede hende på skolen. Vi fik snakket om det, og hun var enormt ked af det, fortæller hun.
Og det var netop datterens ord, der fik Katja Hillers til at gå ind i politik.
- Noget af det, hun sagde til mig, var: ”Du er nødt til at gøre noget, for at tingene bliver anderledes.” Det tog jeg egentlig pænt alvorligt og har gjort, hvad jeg kunne.
Det fik hende til at sætte sig i spidsen for Natteravnene i Ry og starte foreningen "Synlige Voksne", og nu stiller hun op for De Radikale til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.
For datteren Nikoline er sagen stadig meget tæt på.
- I sommerferien, da jeg var kommet på afstand af alt og væk fra den normale hverdag, røg jeg ned i et sort hul, fordi jeg kom til at tænke på alt det, der var sket, fortæller Nikoline Erbs-Hillers, der i dag tager 10. klasse i Aarhus.
De fire drenge, der stod bag angrebet, blev dømt skyldige i grov vold og idømt fængselsstraffe på mellem et og halvandet år, og Katja Hillers oplever, at episoden ikke blot har sat sig i datteren, men stadig er et dybt sår i lokalsamfundet.
- Under overfladen tænker jeg, at vi stadig er lidt i traume, på den måde at vi stadig ikke snakker om tingene offentligt. Der er stadig en form for splittelse. Jeg tænker, at det er traumatisk for et lokalsamfund, siger hun.
Folketingets ombudsmand er på vej med en redegørelse, der skal belyse alle aspekter omkring sagen fra Ry.
Ry-sagen kort
- •
Den 6. februar 2017 blev en 16-årig dreng angrebet med en flaske brændende benzin i Ry.
- •
Den 16-årige dreng blev forbrændt på 20 procent af kroppen - primært på ben og lår, men også på højre hånd og i ansigtet.
- •
Fire drenge i alderen 15-16 år blev anholdt samme aften og sigtet i sagen.
- •
Dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet på lukkede ungdoms-institutioner.
- •
Drengene blev oprindeligt sigtet for drabsforsøg, men da sagen kom for retten, kom blev de i stedet tiltalt for grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.
- •
Alle drengene nægtede sig skyldige.
- •
Den 4. maj fandt Retten i Horsens drengene skyldige i grov vold, og de blev idømt fængselsstraffe på mellem et og halvandet år. Dommene blev dog gjort delvist betinget.
- •
De to drenge, der anses for at være hovedmændene bag angrebet, blev idømt fængsel i et år og seks måneder, hvoraf seks måneder er ubetinget.
- •
De to andre drenge blev idømt fængsel i et år, hvoraf fire måneder er ubetinget.