Mange små bysamfund i Danmark kæmper for at overleve.
I Gjern i Silkeborg kommune skal et lille mobilt naturhus være med til at lokke flere nye borgere til byen.
- Grundtanken er lidt mormors sykasse, hvor vi trækker en kassette ud for at forøge størrelsen på den. Derudover har vi en hems oven på, siger Preben Lerche, der sidder i bestyrelsen i Gjern Almennyttige Udviklingsselskab, som arbejder for at udvikle byen.
I huset kan moduler trækkes ind og skubbes ud efter behov, og tanken er, at man kan tage en overnatning i huset med familien midt i naturen og så tage hen og tjekke skolen, børnehaven og kulturcenteret ud for at se om, man kunne tænke sig at flytte til byen.
Det er tilbuddet fra en gruppe lokale ildsjæle bag udviklingsprojektet Naturby Gjern, som skal få den lille midtjyske by med små 1.500 indbyggere til at blomstre og blive større.
- Vi har fået lavet en udviklingsplan, som ligger hos Silkeborg Byråd. Der ligger nogle helt konkrete forslag til, hvordan det kan udvikles. Det vil vi arbejde benhårdt for også bliver gennemført, siger Steen Andersen, der er en af hovedkræfterne bag Naturby Gjern.
Gjern skal være med attraktiv
Det er blandt andet planen, at Gjern Skole skal være udeskole, midtbyen skal gøres grøn og attraktiv, og 42 naturgrunde tæt på en ny skov med frugttræer skal sættes til salg.
Alt sammen noget der skal skabe en bedre og mere attraktiv by, der kan vokse og udvikle sig, forklarer Steen Andersen.
- Jeg håber, der er nogle politikere, som kan se, at når det er lokale ildsjæle, der står bag, så er der lokal opbakning til det, siger han.
Gjern-borgerne vil næste år rulle det specialbyggede naturhus en tur til Aarhus som blikfang for at få indbyggere her gjort interesserede i at flytte til byen.