Valgplakaterne hænger i lygtepælene, kandidattesten er udgivet, og de første brevstemmer er allerede sendt ind.
Om tre uger fra i dag er der nemlig valg til kommunalbestyrelser og regionsråd. I den anledning sad DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg, i dag klar ved tasterne til at svare på nogle af de spørgsmål, som vælgerne går rundt med, før krydset skal sættes.
’Frederik’ ville for eksempel gerne vide, hvordan det mon kommer til at gå Nye Borgerlige.
Allerede nu er de repræsenteret i en række kommuner på grund af de såkaldte partihoppere, forklarede Jens Ringberg.
- Jeg er helt sikker på, at de vil komme ind i et pænt antal kommuner og regioner den 21. november, blandt andet fordi de har en klar mærkesag. Til gengæld kan det blive et problem for dem, at de måske har mange kandidater, der ikke er så kendte, lød noget af svaret.
’Tobias’ ville gerne vide, hvad chancerne er for Alternativet.
Selvom Alternativet og Nye Borgerlige har meget lidt til fælles på den politiske front, så er mulighederne til kommunalvalget noget af samme, svarede Jens Ringberg.
- Jeg tror faktisk også, at Alternativet kommer ind i kommunalbestyrelser rundt omkring i landet, uden for de større byer - meget afhængigt at hvem de har fået stillet op på deres lister. Altså om det er kendte ansigter i lokalområdet. Og sker det, så kan indflydelsen også komme - for mange steder afgøres borgmesterposten med bare én stemmes forskel, lød noget af svaret.
Kan Anna Mee-sag skade Radikale i andre kommuner?
I sidste uge var der politisk stormvejr, da integrations- og beskæftigelsesminister i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R), trak sig fra posten – kommer det til at betyde noget for Radikale i andre kommuner, ville brugeren René Sørensen vide. Og kan der mon dukke lignende sager op andre steder?
- Jeg er ret sikker på, at sagen skader de radikale i København en del - men nok ikke så meget i de fleste andre kommuner. Det er trods alt lokale valg, vi taler om. Til gengæld er det andet, du berører interessant - altså om der dukker sager op fra andre kommuner, der handler om Allerslev-sagens spørgsmål. Nemlig brug af kommunale lokaler og det med at spørge til bestemte byggesager i forvaltningen. Med tre uger til valget, kan det da godt være, at der dukker noget op, svarede Jens Ringberg.
Ud over Anna Mee Allerslev-sagen, Alternativet og Nye Borgerlige blev der også tid til spørgsmål om regionsrådene og de mest spændende ’kommuner’ til kommunalvalget.
Samtidig var der også de lavpraktiske spørgsmål: For hvordan er det nu lige, det fungerer med de valgforbund?