Psykiatrisk hospital har brugt 1,8 millioner kroner på vagter

I Landsforeningen Sind så man dog gerne, at penge på vagter i stedet blev brugt på sengepladser.

Fra januar har Region Midtjylland gjort det muligt at gøre brug af sikkerhedsvagter på blandt andet psykiatrisk hospital i Risskov i Aarhus. (Foto: © Jens Thaysen, Scanpix)

Sikkerhedsvagter er blevet regelmæssige gæster på de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland, siden ordningen blev indført januar.

Psykiatrisk hospital i Risskov i Aarhus har brugt vagter for i alt 1,8 millioner kroner indtil videre i 2017.

På afdeling Q har oversygeplejerske Susanne Bissenbacher fundet pengene, fordi der nu kan skæres ned på antallet af vikarer.

- Vi brugte temmelig mange penge på vikarkontoen i 2016. Så forsøget på at formindske det forbrug, har gjort det muligt at få råd til at have nogle sikkerhedsvagter, siger hun.

Afdelingen har næsten halveret forbruget af vikarer i år. Det betyder, at der ud over sikkerhedsvagterne også er blevet råd til flere fastansatte.

- Jeg tror, det skaber en øget tryghed både for patienterne og medarbejderne, et bedre arbejdsmiljø og så giver det kontinuitet for patienterne, forklarer Susanne Bissenbacher.

På sengeafsnit Q1 er afdelingssygeplejerske Hanne Holm rigtig glad for at have en sikkerhedsvagt i baghånden, når en urolig patient skal have en dårlig nyhed.

- Det giver en tryghed, at sygeplejersken ved, at der sidder en sikkerhedsvagt, som kan træde til. Personalet er meget glade for ordningen, siger Hanne Holm.

Utilfredshed i Sind

Selvom personalet i Risskov sætter pris på den øgede sikkerhed, så er man hos Landsforeningen Sind ikke tilfredse med brugen af resurser på vagter.

- Når det kommer til, at man er nødt til at ansætte vagter, så er det i virkeligheden en falliterklæring, fordi når patienter bliver udadreagerende, så er det jo fordi, man blandt andet ikke har kunnet give dem den tilstrækkelige hjælp i tide, siger Knud Kristensen, landsformand i Sind, og tilføjer:

- Så det havde nok været bedre at bruge pengene på, at der er kapacitet de steder, hvor man kan hjælpe patienterne, end at hyre vagter ind til at tage sig af dem, når det er gået galt.

På trods af kritikken fra Sind så vil man dog også gøre brug af ordningen i fremtiden i Region Midtjylland. Derfor bliver opgaven også snart sendt i udbud, så andre sikkerhedsfirmaer får mulighed for at byde på opgaven med at passe på psykisk syge patienter.

- Da vi startede, der var der rigtig mange firmaer, som bød sig til. Derfor er vi selvfølgelig interesserede i at finde ud af, hvem der kan gøre det bedst til den bedste pris, siger Gert Pilgaard Christensen, der er psykiatri- og socialdirektør i Region Midtjylland.