Det ligner ikke umiddelbart en ghetto, når man i strålende solskin besøger Bispeparken i Københavns nordvestkvarter en formiddag i november.
Sådan ser de lokale beboere heller ikke nødvendigvis på deres kvarter, selvom Bispeparken for knap et år siden blev føjet til regeringens liste over såkaldte ghettoområder.
- Jeg synes sådan set ikke, at vi er en ghetto. Selvom vi har mange fremmede, så har vi det stille og roligt og hyggeligt herude, siger Bente Valant, der er pensionist.
Hun er blandt de brugere, som af og til benytter Bispeparkens Fritidsklub til at mødes og spille banko. I dag fik hun besøg af Venstres spidskandidat til kommunalvalget i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, der havde allieret sig med integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V).
Med på udflugten var også Marcus Knuth, der til daglig er Venstres udlændingeordfører på Christiansborg, og som også stiller op til kommunalvalget i København.
For Cecilia Lonning-Skovgaard giver det dog god mening at besøge Bispeparken i Københavns nordvestkvarter, hvor hun præsenterer Venstre i Københavns bud på en ny ”ghettopakke”.
- Vi har valgt det her sted, fordi det er et af de områder, der optræder på kommunens plan for udsatte byområder. Det gør i alt 16 områder i København. Arealmæssigt svarer det til en tredjedel af byen, siger Venstres spidskandidat.
- Og det siger sig selv, at vi har en kæmpe udfordring med manglende sammenhængskraft, manglende social mobilitet, når en tredjedel af København arealmæssigt slår ud som udsatte byområder, siger hun.
Riv boligblokke ned
Venstres udspil indeholder blandt andet et forslag, der i overskriftsform hedder ”Riv ghettoen ned”.
Forslaget indebærer et midlertidigt stop for alment boligbyggeri. I stedet skal man sælge jorden til private, der kan bygge andelslejligheder, lyder det.
- Helt konkret ser vi gerne forsøg som det FSB (almen boligorganisation i København, red.) har gang i ude i Tingbjerg, hvor man konkret river en boligblok ned og sælger et område fra til private developere, som så bygger nogle lækre lejligheder i håb om, at man kan tiltrække nogle mere ressourcestærke mennesker og få noget af den blandede by, vi gerne vil have, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
- Helt konkret er der tre områder, der virkelig bekymrer os, og det er Tingbjerg, Mjølnerparken og Urbanplanen, siger hun.
Flere private boliger vil i Cecilia Lonning-Skovgaards øjne være med til at modvirke ghettodannelser og parallelsamfund i netop de tre kvarterer.
- Det kræver, at der bliver noget plads, så hvis der skal ryge et par almennyttige boliger i den sammenhæng, som man for eksempel også har gjort det i Aarhus, vil det være en vej frem.
- En anden vej frem vil være at begynde at omdanne nogle af de almennyttige boliger til andelslejligheder, netop for at lade beboerne få del i den værdistigning, der er på boligmarkedet, og på den måde også give dem en økonomisk mulighed for at forlade ghettoerne, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Trak i land om kollektiv straf
Venstre-spidskandidaten var for en måned siden ude med et andet forslag, der skulle være med til at bekæmpe banderne i København.
Konkret ville Cecilia Lonning-Skovgaard blandt andet give mulighed for at tvangsfjerne vanekriminelles børn samt tage arbejdet fra familiemedlemmer til kriminelle.
Forslaget om kollektiv straf faldt dog langt fra i god jord hos Venstre på Christiansborg, hvor politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen blankt afviste tanken.
Cecilia Lonning-Skovgaard trak derfor forslaget tilbage, og hun understreger, at hun ikke længere mener, hvad hun foreslog for en måned siden.
- Nej, jeg har præciseret i Politiken, at vi ikke ønsker, at der er nogen, der skal fyres. Vi er derimod stadig varme fortalere for at bruge forældrepålæg, ungepålæg, og hvad der ligger indenfor lovens rammer.
Der var heller ikke opbakning fra Venstre på Christiansborg. Har du tjekket med partiledelsen, at alt i jeres aktuelle udspil er okay?
- Jeg har i hvert fald fuld opbakning til at komme med de her forslag. Det havde jeg også på det tidspunkt. Og jeg er rigtig glad for, at ministeren er her i dag for også at vise sin opbakning, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Helt på linje med Støjberg
Netop Inger Støjberg kalder i dag Venstre i Københavns bud på en ghettopakke for et ”hamrende godt udspil”.
Integrations- og udlændingeministeren hæfter sig især ved forslaget om, at Københavns Kommune i langt højere grad skal gøre brug af de såkaldte forældrepålæg. Det betyder, at kommunen blandt andet kan pålægge forældre at sørge for, at deres barn kommer i skole eller er hjemme på bestemte tidspunkter.
- Vi har allerede nu nogle muligheder for at gå ind og trække i børnechecken og andet, men kommunerne gør ikke brug af det, og man gør altså heller ikke brug af det her i København, på trods af, at der er massive problemer, siger Inger Støjberg.
- Det kan vi jo se, for de bandemedlemmer, der i denne tid og tidligere har spredt frygt og skudt omkring sig derude, er jo et produkt af, at hverken forældrene har taget et ansvar, eller at man som for eksempel overborgmester er gået ind og har sagt, at det er altså mig, der bestemmer i den her by, siger hun.
Det er ingen tilfældighed, at netop Inger Støjberg er blevet inviteret med til nordvestkvarteret i København for at føre valgkamp for Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard.
Inger Støjberg er kendt som Venstres mest markante ”hardliner” på udlændingeområdet, og i den kasse placerer Cecilia Lonning-Skovgaard til dels også sig selv.
- Jeg deler i den grad ministerens bekymring for, at vi har nogle udfordringer med manglende social mobilitet og sammenhængskraft. Det ser vi især i de store byer, så jeg er helt på linje med hende, siger Lonning-Skovgaard.