Alternativet forsvarer valg af borgmesterpost: Kultur er tung og vigtig politik

Kommende Å-borgmester kan godt forstå kritikken fra partifæller, vælgere og politikere, men fastholder sit valg.

En glad Niko Grünfeld efter kommunalvalget. Han bliver Alternativets kommende kulturborgmester i København, men møder kritik for netop det valg. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Kritikken har været hård, direkte og er kommet fra nærmest alle vinkler.

Efter at Alternativets seks nyvalgte medlemmer af Borgerrepræsentationen i København besluttede at tage posten som kommende kultur- og fritidsborgmester har både partifæller, vælgere og politiske modstandere langet ud efter partiet.

Men partiets kommende kulturborgmester, Niko Grünfeld, fastholder valget og afviser kritikken.

- Vi ønskede som udgangspunkt selvfølgelig overborgmesterposten, og så er vi landet her på kulturborgmesterposten, siger Niko Grünfeld.

- Jeg synes faktisk, det er en tung politisk post, og jeg synes, at det (kritikken af Alternativets valg, red.) er at tale Kultur- og Fritidsforvaltningen ned. Jeg vil gerne tale den op.

- Det er enormt betydningsfuldt for sammenhængskraften i København, og det giver også en enorm god platform til at lave politik på mange forskellige områder i samarbejde med de forskellige forvaltninger, siger han.

Å-kandidat: Uambitiøst valg

Kritikken af Alternativet går særligt på, at partiet har fravalgt posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

- Der er jo ikke nogen, som mener, at det er særlig ambitiøst at gå efter den kulturborgmesterpost. Det er den post, folk vælger, når de skal vælge sidst, siger Alternativet-kandidat Troels Christian Jakobsen til Politiken.

Troels Christian Jakobsen blev ikke selv valgt, men tordner ikke desto mindre mod sin partifællers valg om at tage kulturborgmesterposten i stedet for posten som beskæftigelsesborgmester.

- Niko overser det rent politiske. Han overser de borgere, der er underlagt jobcentrene og sidder på det helt nederste trin og er smadrede. Dem når vi jo ikke igennem kultur, siger han til Politiken.

Sådan lyder det også fra en lang række personer, herunder frivillige i partiet, som i kommentarer på Alternativet Københavns Facebook-side er stærkt kritiske og uforstående overfor, at Alternativet ikke går efter beskæftigelsesborgmesterposten.

De Radikales Zenia Stampe kalder det ”slattent”, at Alternativet ikke selv tager ansvaret på sig og tager posten som beskæftigelsesborgmester, selvom en partiets kandidater - Troels Christian Jakobsen, der er citeret herover - aktivt har deltaget i en kampagne mod tidligere borgmester Anna Mee Allerslev (R) og hendes forvaltning af beskæftigelsesområdet.

- Men nu, hvor Alternativet har fået muligheden for at overtage ansvaret for beskæftigelsesområdet, så løber de fra ansvaret, skriver Zenia Stampe på Facebook.

Forstår kritikken

Kommende kulturborgmester Niko Grünfeld har ellers selv været fremme i valgkampen med markante initiativer og forslag på socialområdet.

Han foreslog eksempelvis forsøg med borgerløn og kontanthjælp uden modkrav, og Grünfeld har selv kritiseret Københavns Kommunes indsats overfor ledige.

Niko Grünfeld forstår derfor til dels kritikken fra sine omgivelser, men forsvarer beslutningen om ikke at gå efter beskæftigelsesborgmesterposten.

- Jeg kan godt forstå kritikken. Der er mange ting, som er vigtige. Også i vores optik. Børn og folkeskoler, miljø og klimaindsatser er også enormt vigtige, siger Niko Grünfeld.

- Grunden til, at vi har valgt kultur, er en del af vores strategi og de muligheder, vi nu engang havde på den her berømte konstitueringsnat. Det er for os et forsøg på at sige, at vi kan skabe og lave politik på mange forskellige områder.

- Det er det, vi gerne vil med den her position, hvor vi kan samarbejde på kryds og tværs. Det, mener jeg, er enormt vigtigt. Det er for mig en tung og væsentlig post, og jeg mener, at kulturen har så stor betydning for vores liv i København, at det er vigtigt, at vi sætter den øverst på dagsordenen, siger han.

Nogle i jeres parti har været særligt kritiske overfor den tidligere beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev. Kan du så forstå, at der er kritikere, der i dag siger, at I selv bør gå ind og løfte det ansvar?

- Jamen, vi har da en række steder, hvor vi er stærkt kritiske overfor den måde, man laver politik på i dag. Det gælder ikke bare på det sociale område, det gælder også på klimaindsatsen og børneområdet, siger Niko Grünfeld.

- Vi kommer til at have en stor politisk indflydelse – vi er det tredjestørste parti på Københavns Rådhus – hvor vi får personer med i alle udvalg på rådhuset. Det vil vi selvfølgelig udnytte skarpt, og vi vil stille en række nye forslag, som vi håber at få opbakning til.

- Så der er ikke bare én politisk post, der er vigtig for mig. Det er faktisk helheden, og det er der også brug for i københavnsk politik.

Venstre klar til beskæftigelsesborgmesterpost

Mens Alternativet som fjerdevælger i borgmesterkabalen altså har valgt posten som kultur- og fritidsborgmester, står femtevælgeren Venstre nu klar til at sætte sig på beskæftigelsesområdet i København.

Det siger V-spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard til Ritzau:

- Vi synes, det er et super spændende område. For os vil det være en drømmepost. Vi er parat til at tage ansvar, hvis de andre partier ikke er, siger hun.

Kommunens største parti, Socialdemokratiet, er første og tredjevælger og har sat sig på poster som overborgmester og børne- og ungdomsborgmester. De går til henholdsvis Frank Jensen og Jesper Christensen.

Enhedslisten er andenvælger. Partiets spidskandidat, Ninna Hedeager Olsen, har meddelt på Twitter, at hun skal være teknik- og miljøborgmester.

Radikale vælger som nummer seks, mens SF er syvende- og sidstevælger.