Når 17-årige Lukas Aleksander Frederiksen ikke sidder med hovedet begravet i bøger og blækregning i 2.g på Ikast-Brande Gymnasium, bruger han flere timer om ugen bag computerskærme med spillet League of Legends.
Men Lukas Aleksander Frederiksen er ikke bare en teenager, der spiller meget computer.
Han er frivillig i Ikast-Brande eSport (IBeS)- en e-sportsforening, der favner alt fra de allerbedste gamere til børn og unge med sociale udfordringer, som er tilbageholdende, eller som har en diagnose.
Lærer børn god opførsel på nettet
Lukas Aleksander Frederiksen er frivillig coach for nogle af de børn og unge, som har det svært. Og selvom han også lærer dem, hvordan de optimerer deres computerspil, er der ifølge Lukas et endnu vigtigere fokus i hans arbejde:
- Jeg prøver at lære dem, hvordan de skal opføre sig ordentligt på nettet. Når man er ung, er det svært at forstå, at der sidder en på den anden side af skærmen, og man kan hurtigt komme til at snakke grimt, siger Lukas Aleksander Frederiksen, der altid selv har spillet meget computer.
- Nogle af de fejl, de laver på nettet, har jeg også begået, da jeg var yngre. Derfor prøver jeg gennem spillet at lære dem, at det altså ikke bare en computer, de spiller mod – de skal opføre sig på samme måde på nettet, som de gør overfor en person, de kender, siger han.
Stor andel af frivillige unge
Den 17-årige computerspilstræner er dermed én af de mange danske unge, som arbejder frivilligt.
En undersøgelse fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde fra august viser, at næstefter gruppen af danskere over 70 år var de 16-19-årige den gruppe af danskere med flest frivillige.
Lukas Aleksander Frederiksen har været frivillig i godt et år. Det begyndte ved et tilfælde. En dag ville han se, hvad de lavede i Ikast-Brande eSport, og her kunne han hurtigt se, at han faktisk kunne bruge noget af det, han var god til på en konstruktiv måde:
- Jeg opdagede, at jeg kunne hjælpe de børn og unge, som spillede, og jeg fik med det samme en god kontakt til dem. Kort tid efter blev jeg tilbudt en plads som frivillig i foreningen, fortæller han.
Hjælper børn ud af ensomhed
IBeS, der drives af frivillige, har lige startet et projekt op i samarbejde med Familiehuset i Ikast-Brande Kommune, som målretter sig børn og unge med enten ADHD, autisme eller begge dele.
For foreningens arbejde handler om meget mere end bare e-sport, fortæller formand for IBeS, Dennis Mechlenburg Sørensen.
- Normalt ville mange af de børn og unge, som kommer her, måske sidde og spille computer alene for at glemme resten af verden. Her i foreningen kan vi bruge e-sporten til at motivere dem, få dem ind i et fællesskab og en social sammenhæng på en anden måde, end de er vant til, siger han.
Ikke bare computerskærme og cola
Ud af foreningens 60 medlemmer har cirka en femtedel en diagnose. Ifølge formand Dennis Mechlenburg Sørensen er der virkelig potentiale i e-sport, når det gælder om at udvikle de børn og unge, som har det svært.
- Det er slet ikke nødvendigt, at de kommer her for at blive superprofessionelle spillere. Men gennem e-sporten kan vi give dem nogle redskaber med, som de kan bruge i mange andre sammenhænge, siger formanden.
Han mener, at de unge gennem e-sporten kan få noget struktur i hverdagen, ligesom e-sporten kan vise de unge, at de er nødt til at øve sig og sætte sig mål for at blive bedre.
Et fristed
Lukas Aleksander Frederiksen er enig i, at e-sporten og gamingen handler om meget mere end computerspil:
- Der er mange af dem, som kommer her, som ikke nødvendigvis er her for at spille, men som har lyst til at mødes og få et fællesskab, siger han.
Har lært meget selv
For den 17-årige har dét at være en del af et fællesskab omkring computerspillene været en kæmpe fordel:
- Jeg var meget genert, da jeg var yngre. Men gennem gaming fik jeg venner og blev bedre til at være social. Det har rykket mig en masse, fortæller han.
Det er netop noget af det, der motiverer Lukas Aleksander Frederiksen ved at være frivillig:
- På den ene side kan jeg lære en masse ved at lære fra mig, og på den anden side kan jeg se noget af mig selv i de børn og unge, som jeg kan hjælpe dem videre med, siger han.