Det er ikke altid, at de stemmer vi afgiver, ender med at komme det parti, vi stemte på, til gode. Det kan også gå til nogle af de politiske modstandere, hvis der er indgået et valgforbund.
Et valgforbund er en alliance mellem to eller flere partier, som de indgår for at undgå stemmespild.
Martin Vinæs Larsen, valgforsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, forklarer:
- Hvis man forestiller sig, at SF og Socialdemokratiet indgår et valgforbund, og efter valget står Socialdemokratiet til to et halvt mandat, og SF står til halvandet. De kan ikke få en halv person ind i byrådet, og så det, de gør, er, at det parti, som er tættest på at få det næste mandat, får det halve mandat, sådan at de kan sikre sig en plads i byrådet.
Overraskende valgforbund
Når man kigger rundt i landet forud for kommunalvalget, er der flere overraskende valgforbund.
I Billund Kommune har De Konservative og De Radikale indgået et valgforbund. Det har de også i Roskilde Kommune, men her er SF også med.
De Radikale i Roskilde betegner alliancen som et valgteknisk samarbejde om mandater og ikke en politisk alliance.
Martin Vinæs Larsen forklarer forskellen:
- Man kunne forestille sig, at nogle fokuserer meget på, at det er et værdifællesskab, fordi man ligner hinanden ideologisk og gerne vil signalere en samlet front til vælgerne. Når nogle fokuserer meget på, at det er valgteknisk, så skyldes det nok, at partierne er ret langt fra hinanden og helst ikke vil have vælgerne til at tænke på, at det kan være, at en stemme på det ene parti går hen til det andet.
På Langeland er Socialdemokratiet og De Konservative gået i valgforbund, og her fremhæver man også det tekniske aspekt. Det samme ser man på Fanø, hvor Venstre og Socialdemokratiet har indgået en alliance.
I Odsherred er Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i valgforbund, og her er Alternativet overraskende nok den tredje partner i alliancen. Så her kan en stemme på Alternativet ende med at sikre DF et mandat - og omvendt.