Kristian Jensen om Tyrkiet: Vi har taget et alvorligt diplomatisk skridt

Tyrkiets ambassadør i Danmark har i dag stået skoleret i Udenrigsministeriet.

Kristian Jensen vil have situationen øverst på dagsordenen, når han holder møde med de andre udenrigsministre i EU i næste uge. (Foto: © Ümit Bektas, Scanpix)

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har i dag taget et meget alvorligt skridt i forhold til Tyrkiet.

Tidligere i dag var Tyrkiets ambassadør i Danmark, Mehmet Dönnez, til et møde i Udenrigsministeriet. Her blev han bedt om at redegøre for den seneste uges massearrestationer i Tyrkiet, hvor man blandt andet har anholdt 11 personer fra det pro-kurdiske parti, HDP.

Udenrigsministeren ønsker ikke at referere præcis, hvad der blev talt om til mødet - hvor han blev repræsenteret af sin direktør i ministeriet - men slår fast, at han følger den politiske situation i Tyrkiet meget nøje.

- Der er nogle udfordringer i øjeblikket, som jeg tager meget, meget alvorligt. Det, at indkalde en ambassadør til en samtale, er et stort skridt i diplomatiet, fordi det er meget sjældent, at det sker. Vi har understreget, at det er vigtigt for os, at vi holder fast i en linje, hvor Tyrkiet arbejder sammen med Europa-Rådet om overholdelse af menneskerettigheder. Tyrkiet skal ikke anholde regeringskritiske politikere bare fordi, at der er politisk uenighed, siger Kristian Jensen til DR Nyheder.

EU skal finde fælles fodslag

Ud over at fængsle politiske modstandere har Tyrkiet også fængslet en række journalister fra den regeringskritiske avis Cumhuriyet. Hvad siger du til den måde at forvalte ytringsfrihed på?

- Det er muligt at arrestere journalister i andre lande end Tyrkiet, hvis der er et juridisk grundlag for det. Det, der er væsentligt, er, at vi får sikret, at der ikke sker arrestationer på baggrund af politisk uenighed, og som en måde at bekæmpe legitime politiske partier på.

Nu har I afholdt et møde med ambassadøren. Hvilke andre muligheder har I for at lægge yderligere pres på Tyrkiet, hvis situationen ikke stabiliserer sig?

- Vi skal slå os sammen i EU-kredsen, fordi vi igennem EU kan lægge et større pres, end vi kan hver for sig. Vi skal have et fælles reaktionsmønster og en fælles vurdering af situationen. Det vil jeg tage videre, når jeg mødes med de andre udenrigsministre i næste uge, siger Kristian Jensen.

Luxembourg: Brugsanvisning i diktatur

Erdogan-styrets anholdelser af politiske modstandere har i dag fået Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn, til at rette en særdeles hård kritik mod Tyrkiet. I et interview med Deutschlandfunk siger han, at retsstaten i Tyrkiet er sat ud af kraft, og at det man ser lige nu er en 'brugsanvisning i diktatur'. Han går faktisk så langt, at han sammenligner Tyrkiet med nazistyret i Tyskland.

Kristian Jensen, hvad siger du til din udenrigsminister-kollegas karakteristik af Tyrkiet?

- Der er mange måder at udtrykke sig på, og jeg forstår godt den frustration, han giver udtryk for. Jeg forstår, at han er utilfreds med den politiske og demokratiske situation i Tyrkiet, men når jeg taler med Erdogan-modstandere, så siger de: 'Lad være med at vende ryggen til os. Lad være med at efterlade os alene og bliv med at holde fast i en dialog', siger Kristian Jensen.

Så du vil ikke gå så langt som at kalde Tyrkiet en diktaturstat?

- Tyrkiet er stadigvæk en stat, som har en folkevalgt parlament og regering, men der er selvfølgelig nogle udfordringer i øjeblikket, som jeg tager meget, meget alvorligt, siger Kristian Jensen.

Siden kupforsøget i juli har de tyrkiske myndigheder ifølge Reuters anholdt mere end 37.000 personer, og mindst 100.000 offentligt ansatte er blevet fyret.