For anden dag i træk er medlemmer af det pro-kurdiske parti HDP blevet anholdt i Tyrkiet.
Dagens ni anholdte politikere har angiveligt nægtet at afgive vidneforklaringer i sager, der ifølge myndighederne handler om forbrydelser forbundet til "terrorpropaganda".
Ifølge journalist og Tyrkiet-kender Hetav Rojan er der to spor i den tyrkiske regerings forklaring omkring anholdelserne.
- Argumentationen er, at HDP-politikerne og særligt de to ledere ikke er mødt op til en retshøring, som statsanklageren har åbnet. Der er anklager om, at HDP-partiet har forbindelse til Kurdistans Arbejderparti (PKK), som bliver anset for at være en terrororganisation, siger han.
Der er dog samtidig også en anden forklaring, der går på, at man længe i Ankara-regeringens retorik har kunnet læse tegn på, at landets ledelse forsøger at sætte lighedstegn mellem HDP og PKK, fortæller Hetav Rojan.
- Retorikken i de seneste par måneder og år har været, at HDP blot er den politiske fløj af det militante Kurdistans Arbejderparti. Så det er denne retorik, man nu kører på to planer, siger han.
Anholdelserne sker dagen efter, at landet blev stærkt kritiseret af blandt andet EU for at have tilbageholdt mindst ni andre parlamentarikere fra oppositionspartiet samt to ledere fra partiet.
Regering vil lukke kritiske partier
Ifølge Hetav Rojan går strategien med anholdelserne ud på at lukke oppositionspartier ved at arrestere politikere fra partierne.
Politikernes mandater går dermed videre til det næststørste parti i valgkredsen.
- I alle de valgkredse, hvorfra de her HDP-parlamentarikere lige nu er arresteret fra, er det næststørste parti AKP. Så hvis vi fører logikken videre, og som det er sket syv gange før, så vil de her mandater, hvis de bliver frataget parlamentarikerne, gå til AKP-regeringen, siger han.
Reaktionerne på udvikligen i Tyrkiet har fra flere menneskerettighedsorganisationer, allierede og fra EU været fordømmelse.
Blandt andet har Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), indkaldt Tyrkiets ambassadør til møde om anholdelserne.
Men de internationale fordømmelser ser ud til at prelle af på ledelsen i Tyrkiet.
- Reaktionen fra Ankara har været den samme, som vi har set i de seneste måneder: En komplet blank afvisning af, at andre lande - herunder allierede som USA - eller organisationer som Human Rights Watch og Amnesty kan blande sig i tyrkiske interne affærer, siger han.