Intet slap ud: Løkke holdt minister-bombe hemmelig til det sidste

Statsministeren har kørt kommunikationen om ministerrokade benhårdt, fortæller tidligere spindoktor.

Der slap ikke et pip ud i medierne om, hvilke nye ansigter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde sat på sit kommende ministerhold, inden han selv præsenterede sine tre ministre i en pressemeddelelse udsendt fra Statsministeriet.

Og blandt de nye var ellers en decideret bombe, da iværksætteren Tommy Ahlers bliver ny uddannelses- og forskningsminister.

De to andre nye ministre er Eva Kjer Hansen og Jakob Ellemann-Jensen på posterne som henholdsvis, minister for fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling samt miljø- og fødevareminister.

Forløbet fra i aftes, hvor Esben Lunde og Søren Pind i planlagte beskeder meddelte, at de stopper, står også i skærende kontrast til tidligere rokader, hvor forskellige nyhedsmedier er lykkedes med at sætte navn på flere ministre.

Men på trods af det markant anderledes forløb er en tidligere spindoktor ikke overrasket.

- Det er ikke så overraskende, når man så, hvordan Løkke styrede det meget hårdt sidste gang, og hvor gennemstyret kommunikationen omkring det i det hele taget har været, siger Peter Goll, der er tidligere særlig rådgiver for daværende justitsminister Morten Bødskov og i dag ejer kommunikationsbureauet Goll Impact.

Rød bloks 1. maj-taler fejet af bordet

Han peger på, at Berlingske bragte Søren Pinds afskedsinterview et kvarter før 18-nyhederne i går, og at de fuldstændig stjal fokus fra rød blok på 1. maj.

- Alle rød bloks pointer bliver fejet af banen, og så holder Løkke disciplinen i egne rækker, hvilket han også har formået før, siger den tidligere spindoktor.

Hvad betyder det for forløbet, at der kun er rokeret i Venstre og ikke de andre regeringspartier?

- Hvis rokaden har involveret de to andre partier, så havde det været næsten umuligt at holde helt tæt, og det har historisk været mere reglen end undtagelsen, at der lækkede oplysninger. Men Løkke har angiveligt tidligere sagt ved rokader, at de implicerede kunne skyde en hvid pil efter en ministerpost, hvis de lækkede noget, så det kan også være en af grundene til, at meget lidt er sluppet ud, siger han.

Hvorfor er det så vigtigt for Løkke at holde kortene så tæt på kroppen?

- Man plejer at sige, at regeringen har større mulighed for at sætte dagsorden end oppositionen, fordi de har serveretten. Og med en regeringsrokade har de virkelig serveretten, fordi de ved, at de har alle mediernes opmærksomhed i de døgn, det står på, siger den tidligere særlige rådgiver og fortsætter:

- Man kan sammenligne det lidt med en god krimi. Så længe man ikke ved, hvem morderen er, så bliver man hængende. Ligeså snart mordet er opklaret, og morderen fanget, mister man interessen. Ved at holde offentligheden hen sidder regeringen tungest muligt på dagsordenen i hele perioden.

Ud over Søren Pind og Esben Lunde Larsen stopper Karen Ellemann også som minister for ligestilling og nordisk samarbejde. Statsministeren opfordrer i stedet partikollegaerne til at vælge hende til posten som gruppeformand efter Søren Gade.