Peter Hummelgaard høster erfaringer i USA for at knuse lurende opioidkrise

Justitsminister Peter Hummelgaard er i USA for at lære af deres "dårlige erfaringer" med smertestillende stoffer for at forhindre de voksende problemer herhjemme.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) frygter, at problemet med illegale opioider herhjemme er større, end vi er klar over. Han er i USA for få de amerikanske myndigheders input til regeringens kommende opioid-udspil. Grafik: Søren Winther Nørbæk. Foto: Medicin.dk

Det er en kendt tommelfingerregel, at de tendenser og strømninger, der udspringer i USA, både på godt og ondt, med årene vil sprede sig som ringe i vandet til mange andre steder i verden.

Med det afsæt er justitsminister Peter Hummelgaard (S) lige nu i USA for at "lære af de dårlige erfaringer, som andre har gjort sig", når det kommer til at dæmme op for salget og misbruget af illegale opioider og de dødelige følgevirkninger deraf.

I årevis har USA kæmpet mod en udbredt afhængighed af forskellige smertestillende stoffer, der er skyllet ind over landet i flere bølger, og som hvert år koster i titusindevis af menneskeliv.

Den seneste uge har Peter Hummelgaard derfor haft møder med amerikanske ministre og myndigheder, der er kommet med input til det opioid-udspil, som regeringen snart vil præsentere i håb om at forhindre, at det nogensinde når så vidt herhjemme.

- Jeg tager mange vigtige erfaringer og gode råd med hjem. Først og fremmest at vi skal tage det her alvorligt, siger han.

Vi har i DR tidligere beskrevet, hvordan behandlingssteder herhjemme oplever en stigning i henvendelser fra unge med misbrug af smertestillende piller, og at det ifølge eksperter vrimler med illegale opioider til salg på nettet.

Du kan blandt andet blive klogere på problematikkerne omkring de smertestillende piller i P3-serien "Helt væk på piller" på DRTV:

Helt væk på piller

Mere udbredt end man tror

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere udtalt, at han er "rigtig nervøs og bange for, at vi står ved foden af et bjerg, som kan udvikle sig til en egentlig opioidkrise".

Udtalelsen stammer tilbage fra februar, hvor Syd- og Sønderjyllands Politi stoppede et køretøj med en last på mindst 600.000 ulovlige piller, hvoraf en stor del var opioider, ved grænseovergangen i Frøslev.

Fund af denne kaliber viser ifølge ministeren, at der allerede er et stort marked for de illegale opioider herhjemme.

- Min bekymring er og har længe været, at det er meget mere udbredt, end vi er klar over, siger Peter Hummelgaard.

Han understreger, at omfanget af det nuværende problem herhjemme jo på ingen måde kan sammenlignes med det, man oplever i USA.

- Det er et meget alvorligt skræmmebillede. Og det der gør mig alvorligt bekymret er, at man i USA ikke forudså den alvorlige krise, siger Peter Hummelgaard.

Under justitsministerens tur er de amerikanske myndigheder kommet med bud på de værktøjer og indsatsområder, som de i bagklogskabens lys selv ville ønske, de havde haft mulighed for at iværksætte i tide.

Lovgivningen skal strammes

Peter Hummelgaard vil ikke løfte sløret helt for indholdet af det kommende udspil, men det kommer til fokusere på oplysning, styrkning af myndighedernes muligheder og et kritisk syn på lovgivningen på området.

I narkotikalovgivningen står der, at man kan være i besiddelse af op til 3.000 smertestillende lægemidler, mens der til sammenligning kun skal op til cirka 150-200 ecstacy-piller eller cirka 25 gram kokain til at blive straffet efter straffelovens paragraf 191, som i de værste tilfælde kan udløse en fængselsstraf på op til 16 år.

Hvis man bliver taget med mindre end 3.000 smertestillende lægemidler, kan man altså derfor i nogle tilfælde slippe med en bøde, hvilket til tider omtales som "morfin-finten".

- Det er klart, at vi kommer til at se på at skærpe straffene for ulovligt videresalg. I dag er strafferammerne rigtigt, rigtigt lave, og det kan vi selvfølgelig ikke leve med, siger justitsministeren.

- Straffen for ulovligt videresalg skal op i øjenhøjde med, hvor alvorlig og farlig en forbrydelse det er, siger justitsministeren.

Du kan blive klogere på, hvorfor man kan blive afhængig af opioider i vores explainer her:

Opioidkrisen i USA

I USA har man længe haft voksende problemer med afhængighed af smertestillende, og siden slutningen af 1990'erne har man talt om en decideret "opioidkrise".

Forskellige stoffer har løbende afløst hinanden, men fælles for dem er, at de kun er blevet stærkere, mere vanedannende og farligere gennem tiden.

  • Et udpræget misbrug af særligt fentanyl har i flere år skabt markante udfordringer i USA. Det koster tusindvis af mennesker livet hvert år. (Foto: © Jae C. Hong, Associated Press)
  • I en række amerikanske delstater er det ikke et særsyn, at misburgere falder i søvn på gaden efter indtag af fentanyl. Her er en 36-årig hjemløs mand i Los Angeles. (Foto: © Jae C. Hong, Associated Press)
1 / 2

De seneste år er det særligt brugen af det syntetiske smertestillende stof fentanyl, der er omtrent 50 gange stærkere end heroin, som er eksploderet i USA.

De amerikanske myndigheder anslår, at fentanyl-overdoser dagligt koster i omegnen af 150 amerikanere livet. Det svarer til 54.750 personer.

Og ifølge den amerikanske sundhedsmyndighed Center for Disease Control and Prevention (CDC) døde mere end 80.000 amerikanere af en opioid-overdosis i 2021.