Forsvarsministeren: F16-flyene skal først bombe igen, når de er klar

Selvom regeringen for få dage siden ville have F16-flyene tilbage til Irak senest i forsommeren, åbner forsvarsministeren nu for, at det kan tage længere tid.

Forsvarsminister Carl Holst (V) vil ikke sætte dato på, hvornår de nedslidte F16-fly skal tilbage til Kuwait for at deltage i kampen mod Islamisk Stat. (Foto: © christian Als, Scanpix)

De danske F16-fly er godt brugte, efter de i det seneste år har deltaget i missionen mod terrororganisationen Islamisk Stat i Irak. Derfor vender kampflyene snart spidsen mod Danmark, så de kan få genopladet batterierne.

Men hvor udenrigsminister Kristian Jensen (V) for blot tre dage siden sagde, at det var regeringens ambition, at flyene allerede skulle sendes tilbage til Mellemøsten i foråret eller forsommeren 2016, fastslår forsvarsminister Carl Holst (V) nu, at det meget vel kan komme til at tage endnu længere tid.

- Jeg har ikke gjort mig til talsmand for, om det skulle være foråret, sommeren eller et andet tidspunkt. Jeg har sagt, at vi sender dem af sted igen, når de er klar, og når de bliver efterspurgt. Det skal ske inden for rammerne af de faglige anbefalinger, siger Carl Holst, som for tiden befinder sig på den danske lejr på Al Jaber-flybasen i ørkenstaten Kuwait

Brug for tid til omskoling

Forsvarschef Peter Bartram udtalte tidligere på dagen, at de nok først kan være på vingerne i midten af 2016.

- Vi har løst en stor og fin opgave herude. Men jeg må også erkende, at støttestrukturen derhjemme er ved at være presset. Flyene er gamle, og vi trænger til at få en pause for at være klar til at komme ud igen, sagde han.

Derudover skal der være tid til at omskole de jagerpiloter, der skal med.

- Strukturen er presset lige nu. Hvis man sender piloterne ud igen hurtigt, har de ikke den grunduddannelse, der skal til, sagde Peter Bartram.

Jeg lytter til forsvarschefen

Det er forsvarsministeren lydhør overfor.

- Jeg lytter til forsvarschefen, og inden for rammerne af hans anbefalinger vil jeg finde det tidsrum, hvor vi sender dem af sted igen. En indsats skal være økonomisk, sikkerheds-, mandskabsmæssig og material forsvarlig. Derfor er det vigtigt også at lytte til Forsvaret, siger Carl Holst.

Han understreger samtidig, at det er ”helt naturligt”, at man trækker sine jagerfly hjem efter et års indsats.

- Det gør amerikanerne også. De har bare så mange jagerfly, at man ikke opdager det, siger forsvarsministeren.

476 missioner mod IS

Danmark har deltaget i den internationale operation mod Islamisk Stat i Irak siden midten af oktober 2014, og de danske soldater og kampfly har ifølge forsvaret fløjet 476 missioner og smidt 425 bomber.

Desuden har de danske fly været på vingerne flere gange kun for at overvåge og indhente efterretninger.

Det er forventningen, at regeringen og forligspartierne i de kommende uger vil beslutte, hvordan Danmark skal bidrage til den internationale indsats i den periode, hvor F16-flyene er i Danmark.