Batterierne er bogstaveligt talt flade hos både flymekanikere, piloter og F16-flyene i den danske lejr på Al Jaber-flybasen i Kuwait.
Derfor er der behov for at komme hjem, genoplade batterierne i overført betydning, og så først tage af sted om et år, siger forsvarschef Peter Bartram, der i øjeblikket befinder sig i netop Kuwait for at besøge de danske tropper.
- Vi har løst en stor og fin opgave herude. Men jeg må også erkende, at støttestrukturen derhjemme er ved at være presset. Flyene er gamle, og vi trænger til at få en pause for at være klar til at komme ud igen, siger han til DR Nyheder.
Personale mangler uddannelse og genopladning
Men det danske kampflybidrag kommer ikke tilbage på vingerne lige foreløbigt, hvis det står til forsvarschefen. En række faktorer spiller ind, forklarer han.
Dels hvor hurtigt Forsvaret kan få personel igennem uddannelsesforløb, og hvorvidt det danske kampflybidrag kan komme ud sammen med allierede tropper, der også besidder teknisk viden om F16-flyene.
- Jeg vil tro, det ligger tæt på medio næste år, før vi er klar igen, siger Peter Bartram.
Hvorfor skal der gå næsten et år, før I er klar til at blive sendt ud igen?
- Mens vi har været ude, har piloternes omskoling og grunduddannelse været sat i bero. Antallet af støttefunktioner er dimensioneret til, at vi er ude engang imellem og så kommer hjem. Det er hele vores struktur, og vores ressourcer er baseret på det. Det er helt naturligt, at vi skal hjem og genoplade, inden vi skal ud igen.
Kommer når regeringen kalder
På spørgsmålet om, hvad Forsvaret vil gøre, hvis regeringen allerede om et halvt år vil have flyene på vingerne igen, svarer Peter Bartram, at det afhænger af de førnævnte faktorer. Men man gør selvfølgelig alt, hvad man kan, for at få flyene på vingerne, når regeringen ønsker det.
Forsvaret lægger dog ikke skjul på, at det bestemt ikke er et ønskescenarium, hvis flyene allerede skal på vingerne og kaste bomber mod Islamisk Stat igen om et halvt år.
- Strukturen er presset lige nu. Hvis man sender piloterne ud igen hurtigt, har de ikke den grunduddannelse, der skal til, siger Peter Bartram.
Forlænge Danmarks indsats
Regeringen har ambitioner om, at flyene skal ordnes hurtigst muligt og på vingerne igen senest til foråret eller forsommeren 2016, fortæller forsvarsminister Carl Holst (V).
Det ventes, at Folketinget inden for en lille måneds tid vedtager at forlænge Danmarks militære indsats mod Islamisk Stat i Irak.
I slutningen af juli måned skrev danske F16-flymekanikere et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at bremse en forlængelse af missionen i Irak. Årsagen var stress blandt arbejderne, manglende arbejdskraft og revner i flyene.
Lige nu er 90 mand udsendt sammen med syv danske F16-fly. Derudover træner 120 mand de irakiske soldater på landjorden.