Siden borgerforslaget "Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn" blev stillet på borgerforslag.dk den 1. februar, har det skabt stor debat og fået sindene i kog.
Nu har det som ventet nået de 50.000 støtteerklæringer, det kræver for at blive behandlet i Folketingssalen.
- Jeg er enormt glad. Det er helt fantastisk. Det er virkelig en stor dag for os, og vi kan næsten ikke få armene ned, siger Lena Nyhus, der er forkvinde for Inact Denmark, foreningen mod børneomskæring, som står bag borgerforslaget.
Men allerede før forslaget havde samlet den nødvendige opbakning blandt danskerne, har et flertal på Christiansborg afvist at støtte det.
- Ja, der er modstand i Folketinget her og nu, men det lader vi os ikke stoppe af. Det er et bump på vejen, der skal overvindes, og så kører vi videre mod at skabe Danmarkshistorie og verdenshistorie, siger Lena Nyhus og tilføjer:
- Jeg er helt overbevist om, at der på sigt bliver indført en mindstealder for omskæring, men det kan godt være, det ikke sker i første omgang.
Folketinget opfordrer regeringen til dialog
Sjældent har et spørgsmål skabt så store interne uenigheder i så mange partier. Kun SF og Enhedslisten bakker fuldtonet op om en mindstealder. I de fleste partier er der uenigheder.
Mens regeringen samlet er imod borgerforslaget, har to af de tre regeringspartier, nemlig Liberal Alliance og De Konservative, valgt at fritstille deres folketingsmedlemmer i spørgsmålet. Det samme har oppositionspartiet Alternativet.
Det er ikke hver dag, en folketingsgruppe bliver fritstillet på Christiansborg. I denne sag sker det med argumentet om, at det er et meget etisk dilemma. Der er mange hensyn at opveje. Blandt andet står religiøse minoriteter som muslimer og jøders ret til at udøve deres religion over for barnets ret til selv at bestemme over sin krop.
Efter en forespørgselsdebat med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vedtog et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale i tirsdags et såkaldt forslag til vedtagelse, der konstaterede, at debatten om rituel omskæring af drengebørn er kompleks, og at der er mange vigtige hensyn at afveje:
- Folketinget opfordrer regeringen til at indlede dialog med de berørte trossamfund om, hvorledes man i samarbejde kan arbejde for at skærpe registreringen, kontrollere og regulere omskæring af drenge under 18 år, når indgrebet ikke er medicinsk begrundet. Sluttelig opfordrer Folketinget til at bede Styrelsen for Patientsikkerhed om at opdatere den faglige vejledning om omskæring af drenge.
Regeringen afviser forbud
I april mødte hele fem ministre - sundhedsministeren, justitsministeren, udenrigsministeren, forsvarsministeren og kirkeministeren - op i et lukket samråd, hvor de skulle "redegøre for de overvejelser, begrundelser, hensyn, perspektiver og potentielle konsekvenser, der kan være forbundet med at indføre et forbud".
Efter samrådet betonede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at den politiske risiko ved at indføre et forbud er kæmpestor og risikerer at koste os allierede. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) istemte, at det ikke er i Danmarks interesse som eneste land i verden at forbyde omskæring.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) erklærede ved samme lejlighed, at han "ikke kommer til at sætte jøderne ud af Danmark", som han mener vil være konsekvensen af et forbud.
Hos Intact Denmark erkender Lena Nyhus, at der "selvfølgelig er en risiko forbundet med at være foregangsland":
- Der en risiko for sanktioner og negative - og måske endda også farlige - reaktioner. Men vi plejer ikke at bøje os for voldsmandens veto. Og slet ikke, når det drejer sig om børns grundlæggende rettigheder. Så hvorfor i alverden skulle vi bøje os nu på noget så vigtigt?
Men uden regeringen og Socialdemokratiets opbakning ser det altså ud til at komme til at gå borgerforslaget om omskæring på samme måde, som det er gået de to tidligere borgerforslag, der indtil nu har opnået 50.000 støtteerklæringer.
Både borgerforslaget om at afskaffe uddannelsesloftet og borgerforslaget om at afskaffe ministerpension og pension til ministerbørn blev afvist af et flertal i Folketinget. Sidstnævnte fik knap 69.000 støtteerklæringer, men begge forslag blev afvist af et flertal i Folketinget.
Neden for kan kan du deltage i en afstemning.
https://www.qzzr.com/c/poll/dFk0bqki2Z8VUwMu3X03-AAggK6