Det er ingen hemmelighed, at unge på SU eller med en beskeden indkomst har svært ved at finde boliger i de store danske byer.
Derfor er ungdomsboliger eller manglen på samme også noget, der fylder for 19-årige Hannah Palm, der bor på Nørrebro i København og skal stemme for første gang den 5. juni.
- Der er bare ikke det store udbud i København, men der er stor efterspørgsel. Og det, der er, ligger alle mulige steder i udkanten af København og koster en million kroner om måneden, siger hun.
Hør Hannah Palm i Go' Morgen P3:
Hannah Palm læser enkeltfag på Det Frie Gymnasium og bor hos sin far. Hun har sat boligsøgningen på standby, fordi det er for svært at finde noget i nærheden af, hvor hun bor nu.
- Hvis jeg skal flytte ud, så ender jeg nok med at flytte ud fra det, jeg ser som København. Jeg føler lidt, at jeg bliver smidt ud af byen, siger Hannah Palm.
- Jeg har tænkt på at flytte ud af byen, men det er jo stadigvæk dyrt. Jeg kan stadig komme til at betale 4-5.000 kroner for at få et værelse, og så tænker jeg, om jeg virkelig skal flytte ud, eller om jeg ikke bare skal blive boende hjemme.
Indtil videre har Hannah Palm valgt det sidste, men hun vil gerne have sit eget. Bare ikke helt alene.
- Det er sgu lidt for kedeligt. Men jeg vil gerne dele en lejlighed med nogen eller have et kollegieværelse, siger Hannah Palm.
Vil gerne være tæt på det hele
Men det er jo ikke sådan lige til, selvom der bliver bygget meget i København i øjeblikket. For det er ikke ungdomsboliger, der bliver tegnet på arkitektstuerne rundt omkring.
Det fortæller Claus Bech-Danielsen, der er professor på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.
- Det er svært at få opført ungdomsboliger på et marked, hvor de frie kræfter råder. Byggegrundene er voldsomt dyre, og retten til at bygge er voldsomt dyr. Dermed bliver det også svært for de unge mennesker at betale, siger han i Go' Morgen P3.
Han forstår godt Hannah Palm og andre unge, der gerne vil blive i byerne.
- En del af studielivet er også det sociale, hvor man gerne vil være tæt på det hele. Sådan var det også, da jeg studerede i Århus, siger Claus Bech-Danielsen.
Benhård beregning
Professoren understreger, at vi er i en vækstperiode, hvor bygherrerne har travlt med at leve op til efterspørgslen.
- Der laver man jo en benhård beregning på, hvilke kvadratmeter, der er nemmest at sælge til den højest mulige pris. Og der åbenbart nogle, der mener, at det er lejligheder med tre eller fire værelser på 80-100 kvadratmeter. Det er i høj grad det, der bliver bygget i de her år. Der er ikke tid til at eksperimentere og bygge noget, der er lidt mere alternativt, siger Claus Bech-Danielsen.
- Refleksioner kommer sjovt nok oftest i krisetider, hvor vi lige stopper op, men det er jo nu, vi har brug for det, for det er nu, der bliver bygget rigtig mange af de boliger, som kommer til at stå her de næste mange år.