Når Wasan El-Hallak Kharoubi sætter sit kryds ved folketingsvalget den 5. juni, kommer kampen mod madspild til at betyde noget for, hvor hun sætter det.
Eller måske nærmere den manglende kamp mod madspild, for vi danskere er ikke særlig gode til at undgå det, fortæller Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Fødevaretænketanken FREJ, i Go' Morgen P3.
- Der er mange strukturer og normer i vores samfund, som skal ændres, før vi kan reducere vores madspild. Jeg er for eksempel vokset op med, at det var helt pinligt, hvis det ikke var mad nok til et middagsselskab, og hvis gæsterne ikke nåede at spise to gange af de fem salater, der var disket op med, siger Marie-Louise Boisen Lendal.
- Supermarkeder skal smide mindre mad ud
Men der er noget at hente på klimaregnskabet, hvis vi kan få ændret den tankegang og samtidig få supermarkederne til at smide mindre mad ud, pointerer 21-årige Wasan El-Hallak Kharoubi, der er med i P3's vælgerpanel.
- Det kan batte rigtig meget for klimaet, hvis vi kan reducere madspild, for det slider på klimaet og udleder CO2, når vi producerer for meget mad, så man bør arbejde for, at maden havner hos andre og ikke går til spilde, siger Wasan.
Wasan peger på et initiativ i Frankrig, hvor myndighederne har forbudt supermarkederne at smide mad ud. Og hun er med i Go' Morgen P3-studiet for at tage den idé videre til en af dem, der kan være med til at ændre på det strukturelle, så madspild bliver lettere at undgå. Nemlig SF's fødevareordfører Trine Torp.
Wasan: Hvad skal der til, før vi får sådan en lov i Danmark?
- SF blev inspireret af den idé og sagde, at vi også gerne så det i Danmark, men nogle af dem, der kæmper mod madspild har gjort os klogere i mellemtiden. For det har vist sig, at maden har hobet sig op hos de frivillige organisationer, der står for at fordele maden, så det bare er dem, der kommer til at smide maden ud. Vi har ikke opgivet den franske version, men vi vil gerne have en dialog om, hvordan man får det indrettet, så det ikke sker, og så vi får mest muligt ud af maden, siger Trine Torp.
SF vil se mod England for inspiration
Fødevareordføreren vil i første omgang hellere se mod England for at finde inspiration til, hvordan vi kan smide mindre mad ud.
- Der har man oprettet en madspildsfond, som blandt andet er med til at finansiere de omkostninger, der er ved at uddele det mad, der kommer i ioverskud. Det kunne man også gøre i Danmark, siger Trine Torp.
Et andet skridt mod mindre madspild er oplysning, understreger hun.
- Meget madspild sker ude hos forbrugerne, og vi skal blive bedre til at informere om, at man godt kan spise en banan, selv om den har en lille brun plet.