Det er ikke altid lige let at beslutte sig for, hvad der skal stemmes til et Folketingsvalg, og er man førstegangsvælger, har man ikke erfaring fra tidligere valg at trække på, når man skal sætte sig ind i sagerne.
En af dem, der endnu ikke har besluttet sig, er 18-årige Mads Nissen Hviid.
- Størstedelen af os er kun lige fyldt 18 år, så det er lidt 'out of reach', det virker som noget, de voksne gør, siger han.
For at klæde Mads og andre førstegangsvælgere bedre på til valget, sætter Go’Morgen P3 igennem hele valgkampen de unge i direkte kontakt med politikerne, så de måske kan blive lidt klogere.
Langelænderen går til dagligt i 2. g på Svendborg Gymnasium, og hans spørgsmål går i dag til De Konservatives Naser Khader, der blandt andet er forsvarsordfører. Partiet går nemlig ind for at øge forsvarsbudgettet, og samtidig vil man sænke skatten på en række områder. Men hvor skal pengene så komme fra, er dagens spørgsmål:
Mads Nissen Hviid, 18 år og førstegangsvælger
Jeg kunne godt tænke mig at spørge om, hvor pengene til at løfte forsvarsbudgettet skal komme fra, når De Konservative også gerne vil sænke skatterne. For mig at se må de penge komme fra en omprioritering eller nedskæring på et andet område, for at der kan blive flere penge til forsvaret.
Naser Khader, forsvarsordfører (K)
- Vi er jo medlem af Nato, og i 2014 var der generalforsamling, og der blev man enige om et kontingent, der gik ud på, at medlemslandene i 2024 skal op på to procent af deres bruttonationalprodukt, og det forsøger vi at nå.
- Vi tror ikke, at vi kan nå det til 2024, for det er jo mange milliarder, der skal bruges hvert år, men vi har jo lavet en skatteplan, der går på lavere skat på arbejde til alle, arveafgiften skal fjernes, der skal være lavere boligskatter og så videre.
- Og hvor skal pengene så komme fra? Der foreslår vi højere afgifter på tobak, effektiviserende jobcentre, stop for tilgang til efterløn. Og så bruger vi hvert år 36 milliarder kroner på integration, og der kunne vi godt hente en del af pengene fra. Så har vi en reserve på 20 milliarder i vores skatteplan, og noget af det vil vi gerne bruge på forsvaret.
- Vi er jo medlem af en forsvarsunion, og vi har sagt ja til det, man blev enige om i 2014. Og det er vigtigt for et lille land som Danmark, hvis vi skal forsvare vores grænser, vores sikkerhed og vores interesser, at vi lever over op til det, vi besluttede i 2014.
- Og vi er udsat for trusler - der er islamistiske trusler, der er Putin, og så er der noget af det, vi trues af hver eneste dag - hacking. Der er mange kriminelle bander og lande som Iran, Rusland og Nordkorea, der forsøger at hacke de danske virksomheder og institutioner, og det er faktisk et område, vi godt kan bruge flere penge til på forsvarsområdet. Det hører ind under Forsvarets Efterretningstjeneste, og der kunne vi godt tænke os at bruge flere penge til at forebygge hacking.
Ved du ikke, hvad du skal stemme til Folketingsvalget? Tag DR's kandidattest her og se, hvilke partier og politikere du er mest enige med. Du kan også tage kandidattesten for europaparlamentsvalget her.