Flere og flere børn og unge får recept på sovemidlet melatonin.
Fagfolk har udtrykt bekymring over den store stigning i antallet af børn og unge, som benytter melatonin.
For selvom midlet ifølge Sundhedsstyrelsen kun har”milde og typisk forbigående” bivirkninger, så er langtidseffekten ved behandling af børn med melatonin sparsomt belyst.
Også blandt Christiansborgs politikere er der bekymring over udviklingen – blandt andet hos Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der også er formand for sundhedsudvalget på Christiansborg.
- Det er bekymrende, for vi skal ikke fylde vores børn med alverdens piller, hvis der er andre metoder, som kan bruges, siger hun.
Vil have ministeren på banen
I 2016 blev daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd grundet det stigende forbrug af melatonin.
Under samrådet var meldingen fra ministeren, at problematikken skulle følges tæt.
Nærmere bestemt skulle der fremover udgives halvårlige monitoreringsundersøgelser, og hvis der ikke inden for to år var sket et ”klart og betydeligt” fald, ville hun igangsætte en række initiativer. De seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen er anden gang ud af fire, at der er gjort status over forbruget, og her fortsætter stigningen.
Derfor er der også brug for handling nu, mener Liselott Blixt.
- Jeg synes, at vi bliver nødt til at se på, hvor meget man bruger det, hvor lang tid man bruger og hvilke bivirkninger det har, siger hun
- Og så må ministeren redegøre for, hvad der er sket i de to år siden samrådet, hvor man gjorde det klart, at det var uacceptabelt, og at der skulle gøres noget.
Samme melding kommer fra SF's børneordfører Jacob Mark. Helt konsekvent foreslår han, at der sættes penge af til forskning, når forskningsmidlerne skal uddeles senere på året.
- Ministeren er nødt til at gøre mere end bare at holde øje med udviklingen. Hun skal reagere. Vi kan ikke leve med, at tusindvis af børn får medicin, som vi ikke kender konsekvenserne af. Vi foreslår, at vi laver en ro på-reform, der skal give alle børn og børnefamilier mindre stress i hverdagen, udtaler Jacob Mark i en skriftlig kommentar.
Minister vil afvente status
Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
I en skriftlig kommentar til DR Nyheder hæfter hun sig dog ved, at antallet af børn- og unge med recept på melatonin ifølge de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen ikke er steget så markant, som tidligere.
Fra 1. halvår af 2016 til samme periode i 2017 steg antallet med syv procent. Fra 2015 til 2016 lå stigningen på 13 procent.
"Det er positivt, at der er sket en opbremsning i stigningen i forbruget af melatonin blandt børn og unge. Men vi er ikke i mål endnu, for der er stadig for mange børn, der får sovemidler. Derfor gør vi som aftalt status, når monitoreringen har fungeret i to år," skriver hun.