Det politiske ansvar for skandalerne i skattevæsenet skal nu undersøges, og det ser en række tidligere skatteministre frem til.
DR Nyheder har talt med fem af de i alt otte tidligere skatteministre, som ventes at komme i søgelyset, når en undersøgelseskommission på et tidspunkt skal se nærmere på skandalerne i Skat, og hvordan de kunne opstå.
De siger alle, at de ser frem til en kommissionsundersøgelse, som et bredt flertal i Folketinget vil have regeringen til at nedsætte.
Særligt nuværende finansminister Kristian Jensens (V) rolle ventes at fylde en del i en kommende undersøgelseskommissions arbejde, da han med afstand er den skatteminister, som har siddet længst tid på posten.
Kristian Jensen: Fejl at centralisere inddrivelse
Kristian Jensen var skatteminister i perioden 2004-2010, hvor det blandt andet blev besluttet at centralisere inddrivelsen af skat.
Det fortryder han i dag.
- Jeg har helt klart en del af ansvaret for, hvordan Skat er i øjeblikket. Det er naturligt at have det, når man har været minister i så lang tid, som jeg har. Hvis jeg kunne gøre ting om, så ville jeg have udskudt sammenlægningen af inddrivelsen, så den kunne have været bedre forberedt, siger Kristian Jensen.
- Det var en sen beslutning i hele kommunalreformen, at inddrivelse skulle samles. Men man skal huske, at det skete på baggrund af, at der i 2003 kom en rapport fra Rigsrevisionen, som sagde, at den daværende inddrivelse ikke var god nok, og at man havde brug for at lave et nyt system. Derfor lavede man en sammenlægning, siger han.
Set i bakspejlets lys kom der ikke nok erfarne pantefogeder med over i det nye system, siger Kristian Jensen. I stedet begyndte man at uddanne nye folk.
- Det havde været langt bedre, hvis vi havde tid til at få pantefogederne med over, så vi havde den erfaring med. Det kunne have gjort, at inddrivelsen kunne have startet på en helt anden måde, siger Kristian Jensen.
Kristian Jensen mener samtidig, at en række af de skatteministre, som efterfulgte ham på posten, bør vedkende sig deres ansvar for krisen i Skat. Det gælder ikke mindst de skiftende skatteministre i Helle Thorning-Schmidts (S) regeringsperiode fra 2011-2015.
- Jeg går ud fra, at andre ministre tager ansvaret for, hvad der skete, mens de sad der. Det ville eksempelvis være rart at se, hvad der egentlig skete, da EFI blev igangsat på trods af advarsler, siger Kristian Jensen med henvisning til det nu skrottede elektroniske inddrivelsessystem EFI, der blev taget i brug under tidligere skatteminister Holger K. Nielsen (SF).
Er du blevet advaret af dine embedsmænd i Skatteministeriet om, at det her var ved at komme ud af kontrol?
- Jeg kan ikke huske præcis, hvad der skete for 11 år siden i enhver sammenhæng. Derfor er det godt, at der nu kommer en undersøgelseskommission, som kommer til at lægge frem, hvad der rent faktisk blev præsenteret for ministrene, hvilke beslutninger blev der taget, og hvem har ansvaret for det. Det er forståeligt, og jeg glæder mig til konklusionen, siger Kristian Jensen.
Holger K. Nielsen: Det hele skal undersøges
Netop Holger K. Nielsen er glad for, at der nu ser ud til at komme en undersøgelseskommission. Han var skatteminister i 14 måneder fra oktober 2012 til december 2013.
- Vi har i længere tid i SF ment, at man skulle have den her undersøgelse. Så det er der ingen problemer i, siger Holger K. Nielsen.
Hvordan har du det med, at din rolle skal undersøges?
- Det har jeg det fint med, for det hele skal undersøges til bunds i denne sag.
Hvilket ansvar har du selv?
- Ligesom alle andre har jeg også et ansvar. Det er det, der skal undersøges.
- Jeg tror, det er det rigtige, at vi får det hele undersøgt til bunds. Også så man kan lære af det fremover, siger Holger K. Nielsen.
Morten Østergaard: Vi skal undgå fejl
De Radikales nuværende leder, Morten Østergaard, var skatteminister i godt et halvt år fra februar 2014, efter at SF havde forladt regeringen, og frem til september 2014.
Han var den første tidligere skatteminister, som offentligt stillede krav om en undersøgelseskommission af balladen i Skat, og Morten Østergaard mener, at der over flere år og under skiftende skatteministre er blevet begået en række fejl.
- Jeg står ved alle de beslutninger, jeg har truffet. Både som en del af ledelsen i et regeringsparti og også som skatteminister. Men det er klart, at når man står i dag og ser, hvordan sagen har udviklet sig, så må alle have en interesse i, at vi bliver klogere, så vi kan undgå at gentage fejlene.
- Hvis der er et ansvar at placere, så skal det gøres. Jeg har været med til at træffe en række beslutninger, og dem står jeg på mål for. Men i dag kan man jo se, at det havde været godt at være kommet til andre konklusioner, for eksempel om EFI, noget før, siger Morten Østergaard.
Benny Engelbrecht: Nogle har mere ansvar end andre
Socialdemokraten Benny Engelbrecht var den sidste af i alt fem skatteministre under Helle Thorning-Schmidt.
Han sad på posten i knap 10 måneder frem til folketingsvalget i juni 2015, og Benny Engelbrecht håber, at en undersøgelseskommission ”kommer helt i bund” med at afdække, hvem der har ansvaret for hvad i forbindelse med skandalerne i Skat.
- Vi bærer jo alle sammen et ansvar for det, som er ført frem til i dag. Nogle mere end andre, og jeg synes da, at alle tidligere skatteministre skal gøre alt for, at vi kommer helt til bunds.
- Jeg står gerne på mål for de beslutninger, jeg var med til at træffe, siger Benny Engelbrecht.
Jonas Dahl: Glæder mig
Det tidligere folketingsmedlem Jonas Dahl har rekorden for at have siddet kortest tid på posten som skatteminister.
SF’eren var skatteminister i cirka halvanden måned fra den 12. december 2013 frem til 3. februar 2014, hvor SF formelt forlod SRSF-regeringen.
Han forlod for et år siden Folketinget og dansk politik for i stedet at blive direktør på regionshospitalet i Randers.
Jonas Dahl har kun en kort kommentar til en kommende undersøgelseskommission om Skat, meddeler han:
- Jeg glæder mig over, at der er politisk enighed om at nedsætte en kommission, der skal undersøge de mange skandaler i Skat, og jeg ser frem til at give mit besyv med, hvis jeg bliver bedt om det.
Bærer du selv et medansvar for de skandaler?
- Jeg glæder mig som sagt til, at der kommer en kommissionsundersøgelse, og så vil jeg gemme mine svar til kommissionen, hvis det bliver relevant. Jeg er trådt ud af politik, og jeg vil ikke komme med min udlægning i pressen. Det vil jeg overlade til mine tidligere kolleger, siger Jonas Dahl.
Foruden Kristian Jensen, Holger K. Nielsen, Morten Østergaard, Benny Engelbrecht og Jonas Dahl ventes en kommende undersøgelseskommission at skulle se nærmere på tiden under Troels Lund Poulsen (skatteminister for Venstre i perioden februar 2010 til marts 2011), Peter Christensen (skatteminister for Venstre i perioden marts 2011 til oktober 2011) samt Thor Möger Pedersen (skatteminister for SF i perioden oktober 2011 til oktober 2012).