Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil nedsætte en Undersøgelseskommission, der skal undersøge krisen i Skat til bunds. Alternativet foreslog det samme allerede i sidste uge, og også SF, Enhedslisten og De Radikale bakker op om undersøgelseskommissionen.
Både røde og blå skatteministre har siddet med ansvaret i de år, hvor antallet af medarbejdere i Skat er dalet, samtidig med at udenlandske kriminelle har snydt for over 12 milliarder kroner i udbytteskat, ejerboliger er blevet fejlvurderet og gæld er blevet inddrevet ulovligt.
Så hvorfor er der så stor opbakning til en undersøgelseskommission netop nu – med de to største partier i fælles udmelding her til aften?
- De to store partier er nået til et punkt, hvor de ikke længere føler, de kan forsvare det, hvis der ikke bliver lavet en undersøgelse af de mange skandaler i Skat. Det folkelige krav er efterhånden så massivt, siger DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen.
- For den folkelige debat, der er lige nu, kan man oversætte til en smuldrende tillid til Skat. Og det er meget alvorligt, for vi har et skattefinansieret velfærdssystem i Danmark. Så hvis tilliden til Skat begynder at smuldre, så begynder lysten til at betale skat måske også at smuldre, siger Christine Cordsen.
Hvad kommer der så til at ske nu?
- Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger, så en kommission kan nedsættes. Og det ville være meget mærkeligt, hvis en regering sad det overhørigt, siger den politiske korrespondent.
Meldingen fra DF og S nåede da heller ikke at cirkle rundt i både medier og på Facebook og Twitter i ret lang tid mandag aften, før skatteminister Karsten Lauritzen (V) meldte ud, at han hurtigst muligt vil indkalde partierne til drøftelser om en undersøgelseskommission.
- Formentlig vil der ikke gå lang tid, før der bliver indkaldt til forhandlinger, og derefter vil der blive nedsat en undersøgelseskommission, siger Christine Cordsen.
Hvad kan konsekvenserne af kommissionens arbejde blive?
- Når man nedsætter sådan en kommission, er det med henblik på at placere et ansvar – enten hos embedsmænd eller hos de skiftende skatteministre, der har haft ansvaret, siger Christine Cordsen.