Regeringen har sminket sin præsentation af den foreslåede skattereform så meget, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) må i samråd og forklare sig.
Det mener Enhedslisten, der hæfter sig ved, at statsministeren har forklaret, at forslaget relativt set vil give folk på almindelige overenskomstmæssige vilkår den største skattelettelse.
Men det er simpelthen ikke rigtigt, mener Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted. Han beskylder regeringen for talfusk.
- Man har forsøgt at sminke den her skattereform, så den fremstår mindre ulighedsskabende. Det er et kæmpe problem. For befolkningen skal selvfølgelig kunne regne med, at når statsministeren siger sandheden, når han fortæller, hvad effekterne af en skattereform er, siger Pelle Dragsted.
Striden handler om procenttallet 7,1 procent. Det er ifølge regeringen det, en HK'er med en indkomst på 215.000 kroner om året får ud af reformen set i forhold til personens rådighedsbeløb.
Til sammenligning får en direktør med en løn på en million kroner 5,7 procent, viser regeringens beregninger.
De tal er udregnet uden at tage højde for, at regeringen vil sænke registreringsafgiften og gøre arbejdsgiverbetalt telefon skattefri. Noget, der ifølge kritikerne særligt gavner de højestlønnede.
Regeringen har regnet baglæns
Tre uafhængige økonomer - økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmusen fra Aahus Universitet, Torben Bagge, skatteadvokat og partner i TVC Advokatfirma, og cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen - har også set på regeringens reformudspil.
De konkluderer alle over for DR Nyheder, at HK’eren står til at få mindst ud af skattelettelserne. Både i kroner og øre og i procent sammenlignet med direktøren, fastslår skatteeksperterne.
Samme konklusion kommer 3F's cheføkonom, Frederik I. Pedersen, også frem til.
Han har "regnet baglæns" på regeringens tal og er kommet frem til, at det er direktøren, der får den største skattelettelse. Selv hvis man - som regeringen - udelader fri telefon og registreringsafgift.
Årsagen er, at regeringen har regnet på, hvor meget skattelettelsen udgør af eksempel-personernes rådighedsbeløb. Det vil sige de penge, de har tilbage efter skat, husleje med videre.
Ser man i stedet på den disponible indkomst, altså efter skat, men før husleje, får HK'eren en skattelettelse på 3,4 procent. Mens direktøren får en lettelse på 4,8 procent af den disponible indkomst, viser 3F's tal.
Finansminister Kristian Jensen (V) sagde i går aftes, at han fortsat mener, at det er retvisende at sige, at en HK'er relativt set får den største skattelettelse.
/ DR Nyheder /