Enhedslisten: Epoxy skal helt udfases i danske virksomheder

På fem år skal industrien finde et alternativ til epoxy. Herefter skal det farlige stof helt udfases, mener Enhedslisten.

- Der vil komme et ramaskrig fra industrien. Sådan forudser Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører fra Enhedslisten, reaktionen på hans forslag om at udfase epoxy. (Foto: © Christian Liliendahl, Scanpix)

Inden for en årrække skal det være helt ulovligt at benytte det sundhedsskadelige stof, epoxy, på danske arbejdspladser.

Det foreslår Enhedslisten.

- Det er så aggressive stoffer, at vi er nødt til at udfase epoxy og finde et mindre farligt produkt at bruge i stedet for, siger partiets arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

Udmeldingen kommer, efter at DR har afsløret, at medarbejdere hos Siemens Wind Power og Vestas i mindst 120 sager er blevet kronisk syge af at arbejde med epoxy.

Christian Juhl vil diskutere udfasningen, når beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) senere i dag skal i samråd i sagen om arbejdsmiljøskandalerne hos Vestas og Siemens Wind Power.

- Jeg vil foreslå, at vi giver industrien fem år til at finde et alternativ, og det så skal udfases fra produktionerne i Danmark herefter.

Epoxy populært i industrien

Epoxy er et plastmateriale, som ikke kun bliver brugt til at fremstille vindmølledele.

Det bliver blandt også benyttet til at fremstille skibe og bliver i stigende grad brugt som gulvbelægning.

Når epoxy er hærdet, er den ikke sundhedsskadelig. Men i flydende form eller i støv er stoffet giftigt og stærkt allergifremkaldende og kan give kronisk astma og eksem.

Fem år til at finde alternativ

Det er de sygdomme, der skal undgås, ved hurtigt at udfase epoxy, mener Christian Juhl. Men han er klar over, at store dele af erhvervslivet er imod et forbud.

- Der vil komme et ramaskrig fra industrien, fordi det er et billigt og effektivt stof, når man skal lave de her møllevinger. De vil i første omgang påstå, at det ikke kan lade sig gøre at producere uden det produkt.

- Dertil er kun at sige: Nej, men det har vi hørt så tit, at farlige produkter ikke kan undværes. Men det har vist sig hver eneste gang, at selvfølgelig kan det lade sig gøre, siger Christian Juhl.

Artiklen fortsætter under videoen.

Virksomheder til udlandet

Arbejdsmiljøordføreren henviser til, at industrien i 1970erne heller ikke troede på, at man kunne fremstille maling uden organiske opløsningsmidler, selvom malere og lakkere fik kroniske hjerneskader af opløsningsmidlerne.

- Men vi har dygtige ingeniører og kemikere. De kan arbejde på andre måder at lave tingene på, sådan at vi også kan få vi møllevinger i fremtiden.

Er der ikke en risiko for, at virksomheder bare vil flytte produktionen til udlandet?

- Jo, den risiko eksisterer altid. Men vi skal ikke handle med folks helbred. Vi har ikke brug for at sige, at vi har en produktion, hvor der er en antal procent af arbejderne, der bliver syge.

- Det er prisen for at have de arbejdspladser. Det vil jeg ikke være med til. Den handel har vi for længst sagt fra overfor i fagforeningerne for mange år siden. Det nytter ikke noget at skræmme med den slags ting.

Men kan der ikke være en risiko for, hvis Siemens eller Vestas rykker deres produktion til udlande, at det så bare er nogle medarbejdere i et andet land, der bliver syge af epoxy?

- Jo, jo, men vi samarbejder også over grænser i fagforeningerne og vores parti har søsterpartier i andre lande, så der skal selvfølgelig rejses en europæisk kampgane i første omgang for at få det udfaset.

- Sådan at vi får alle lande med – sådan at ikke de økonomisk svageste lande laver arbejdet under uacceptable forhold. Det er klart.

Nyt epoxyudvalg

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen præsenterede i går fire initiativer, der skal sikre et bedre arbejdsmiljø i kølvandet på skandalerne i vindmølle-industrien.

Et af initiativerne går ud på at nedsætte et epoxyudvalg, der skal vurdere, om der er behov for yderligere tiltag, der kan sikre, at arbejdsmiljøregler i forhold til epoxy bliver efterlevet ude på arbejdspladserne i produktionen.

I går var også dagen, hvor Socialdemokraterne kom med et udspil mod farlig kemi. Partiet foreslår, at farlig kemi så vidt muligt skal fjernes fr arbejdspladser og erstattes af mindre farlig kemi.

Modsat Enhedslisten vurderer Socialdemokraterne dog ikke, at epoxy er et af de kemiske stoffer, der helt kan udfases.

Samrådet begynder kl. 11. Vi dækker mødet på dr.dk, og du kan derudover følge samrådet forskudt på Folketingets tv-kanal.