Efter skandale på Siemens: Anmeldte erhvervssygdomme skal føre til flere tilsynsbesøg

Arbejdstilsynet tager i ny redegørelse fire initiativer, der skal sikre et bedre arbejdsmiljø.

I mindst 90 sager er medarbejdere ved Siemens Wind Power blevet syge med astma og eksem fra 2005 til i dag. De er primært blevet syge efter at have arbejdet med stoffet epoxy, viser DR Nyheders afsløring.

Arbejdstilsynet vil fremover systematisk bruge anmeldte erhvervssygdomme fra medarbejdere i forhold til at planlægge tilsynsbesøg på alle virksomheder.

Det fremgår af en netop offentliggjort redegørelse, som Arbejdstilsynet har lavet for Beskæftigelsesministeriet i kølvandet på arbejdsmiljøskandalen hos Siemens Wind Power.

- Hvis oplysninger om erhvervssygdomme giver anledning til mistanke om alvorlig overtrædelse af arbejdsmiljøreglerne, vil Arbejdstilsynet sikre, at der foretages en opfølgning i forhold til certificerede virksomheder. Svarende til den praksis der i dag er for ikke-certificerede virksomheder, står der i redegørelsen.

Som reglerne er i dag, får virksomheder, der har fået et arbejdsmiljøcertifikat, sjældent besøg af Arbejdstilsynet, hvis der er anmeldte erhvervssygdomme.

Fire initiativer

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) bad i begyndelsen af maj Arbejdstilsynet om at afdække myndighedernes rolle i sagen om arbejdsmiljøet hos Siemens Wind Power.

Og om sagen gav anledning til at ændre i praksis eller regler på området. Det skete efter DR Nyheders afsløring af arbejdsmiljøskandalen.

På baggrund af redegørelsen tager beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) nu fire initiativer til at sikre et bedre arbejdsmiljø.

Foruden et styrket fokus på anmeldte arbejdsskader, bliver de følgende tre initiativer sat i værk.

1. Strammere krav for tildeling af kronesmiley

Arbejdsmiljøforligskredsen vil blive indkaldt til et møde for at drøfte, om reglerne for tildeling af kronesmiley skal strammes.

Der er i Arbejdsmiljøforligskredsen allerede bestilt en kortlægning af kvaliteten af certificeringsorganerne. Derudover bliver der bestilt en redegørelse om DNV GL's (Norske Veritas’) certificering af Siemens.

2. Nedsættelse af epoxy-udvalg

Der vil blive nedsat et hurtigt-arbejdende udvalg om epoxy bestående af eksperter, arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet.

Udvalget skal vurdere, om der er behov for yderligere tiltag, der kan sikre, at arbejdsmiljøreglerne efterleves helt ud i produktionslokalerne.

3. Information til Siemens-ansatte

Arbejdstilsynet vil sammen med Arbejdsskadestyrelsen tilbyde informationsmøde for tidligere og nuværende medarbejdere.

Her vil der blive redegjort for risikoen for eksponering og symptomerne på astma og allergier. Medarbejderne vil blive vejledt i mulighederne for lægeundersøgelse