Endnu en bekymret V-politiker til Løkke: Bevar de folkevalgte i regionerne

Sundhedsvæsenet skal fortsat drives af folkevalgte politikere, mener finansordfører og regionsmedlem Jacob Jensen.

Jacob Jensen (V), der både er finansordfører på Christiansborg og regionsmedlem i Region Sjælland, advarer mod at sløjfe de direkte folkevalgte politikere i regionerne. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Endnu en Venstre-politiker melder sig i koret af kritikere, der advarer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mod at sløjfe de fem regioner, som vi kender dem i dag, med folkevalgte politikere i regionsrådene.

Jacob Jensen (V), der både er finansordfører for Venstre på Christiansborg og regionsrådspolitiker for partiet i Region Sjælland, lufter sine bekymringer i Slotsholmen på P1.

- Jeg er bekymret over, hvis man fjerner de regionalt folkevalgte og udpeger såkaldte eksperter til at drive det alene. Vi skal have eksperter med, men vi skal også have folkevalgte, der er direkte ansvarlige over for vælgerne, siger Jacob Jensen.

De fem regioner har siden 2007 drevet alle landets sygehuse, og de folkevalgte i regionsrådene råder over 110 milliarder kroner om året tilsammen.

- Sundhedsområdet er hvis ikke dét vigtigste, så i hvert fald et af de vigtigste områder overhovedet i et velfærdssamfund som det danske. Og hvis det skal tages helt ud af et demokratisk direkte folkevalgt element og overlades til eksempelvis embedsfolk eller nogle indirekte valgte politikere som borgmestre – der i forvejen har rigeligt at se til – så synes jeg, der kan være en udfordring, siger Jacob Jensen.

Kan Venstres bagland holde til, at Venstres formand gennemfører en reform, hvor der ikke længere er folkevalgte i regionerne?

- Nu er det jo ikke Venstres formand alene, der skal gennemføre det her. Han skal jo komme som statsminister med det udspil, han og regeringen vurderer, er det rigtige. Så skal det jo forhandles med Folketingets partier, og så må vi jo se, hvor det lander. Jeg har bare givet min bekymring til kende, og jeg synes, at analysen er rigtig – men vi skal bare have folkevalgte med til at drive noget, der er så vigtigt som sundhedsvæsenet, siger Jacob Jensen.

Dermed istemmer han sig budskabet fra en række centrale Venstre-politikere - blandt andre tidligere gruppeformand Søren Gade, Herning-borgmester Lars Krarup og regionsrådsformand Stephanie Lose.

I morgen møder Lars Løkke Rasmussen en del af Venstres bagland til et hovedbestyrelsesmøde i partiet, hvor regionernes fremtid kommer på dagsordnen.

Fælles brev til Løkke fra V-folk: Bevar regionerne

Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke fremlagt regeringens længe ventede sundhedsudspil - og han har heller ikke varslet, at de folkevalgte regioner skal nedlægges.

Alligevel ulmer kritikken i Venstres bagland. I et fælles brev til statsministeren bad Venstres gruppeformænd i regionerne i weekenden statsministeren om at frede regionerne. Det lokale selvstyre vil forsvinde, hvis regionerne nedlægges, lyder advarslen.

- Nu kender vi jo ikke udspillet, men min bekymring kommer, hvis det ender med, at der slet ikke skal være noget element af direkte folkevalgte, siger Jacob Jensen og tilføjer:

- På et regneark vil man givetvis komme frem til den konklusion, at det simpelthen ikke økonomisk kan betale sig at have et sygehus som Nykøbing Falster i Region Sjælland, hvor vi har fire sygehuse. Så kan folk bare tage op til Køge eller Slagelse. Men der kommer det direkte folkevalgte element ind og laver den "irrationelle" vurdering af, at det giver mening at beholde sygehuset med de faciliteter og arbejdspladser, det også giver.

Både de to andre regeringspartier, Liberal Alliance og De Konservative, og støttepartiet Dansk Folkeparti vil afskaffe regionerne. Ved folketingsvalget i 2011 ville Venstre nedlægge regionerne, men op til folketingsvalget i 2015 opsatte partiet i stedet syv mål for regionerne, som de fik fire år til at leve op til, hvis de skulle overleve.

"Der skal både decentraliseres og centraliseres"

Lars Løkke Rasmussen varslede allerede i sommer en reform af sundhedsvæsenet. Blandt andet med argumentet om, at "den ene hånd ikke altid ved, hvad den anden gør", når en ældre patient eksempelvis udskrives af det regionale sygehus og derefter skal hjælpes af kommunen. Det problem skal 21 nye sundhedsfællesskaber landet over være med til at afhjælpe.

Og Jacob Jensen erklærer sig enig i analysen af, at der er "en systemudfordring":

- I en vis del af patientforløbet hører man under det regionale sygehussystem, og i en anden del af forløbet hører man under det kommunale, hvis man for eksempel skal have genoptræning. Der kan være nogle svære overgange og en svær kommunikation, hvor patienten mange gange kan opleve at blive kastebold mellem systemerne, siger han.

Jacob Jensen er også enig i, at der er behov for at centralisere de dele af sundhedsvæsenet, der handler om helt specialiserede områder, hvor der eksempelvis kun foretages meget få operationer om året. Så alle patienter er sikret den samme bedste behandling.

- Hvis jeg får en alvorlig sygdom, så vil jeg jo ikke ud til den lokale kvaksalver, for nu at sige det lidt firkantet og med et glimt i øjet. Så vil jeg selvfølgelig til den specialist, der er absolut dygtigst i hele landet. Men hvis jeg får en mindre kompliceret sygdom, så vil jeg da lige så gerne komme til et lokalt sundhedscenter eller sygehus i mit nærområde.

- Så der skal både decentraliseres og centraliseres. Men jeg tænker både som folkevalgt herinde på Christiansborg og som regionsmedlem, at der skal være et folkevalgt niveau, siger Jacob Jensen.