12 års had-kærlighedsforhold: Venstre i syv sind om regionerne

Venstre har i løbet af årene haft mange holdninger til, om regionerne skal nedlægges.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Regionernes fremtid er til debat på et hovedbestyrelsesmøde i regeringspartiet Venstre i dag. Det sker op til, at regeringen kommer med sit længe bebudede sundhedsudspil - og i kølvandet på internt uro i Venstre om netop den afskaffelse af regionerne, som mange i partiet forventer regeringen vil foreslå.

Det er langt fra første gang, at regionernes fremtid har skabt stor intern debat i Venstre. Vi spoler lige tiden tilbage til 12. august 2011. Venstre holder sommergruppemøde på solskinsøen Bornholm.

- Regionerne skal afskaffes per 1. januar 2013, sagde daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) flankeret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der få uger efter udskriver folketingsvalg.

Så spoler vi lige tiden yderligere et halvt år tilbage - til februar 2011.

- Vi har ikke opfundet regionerne for at afskaffe dem igen. Idéen med regionerne er at skabe større organisationer, der kan løfte sundhedsopgaven. Det er overordnet gået godt, sagde Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Venstres Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen på partiets pressemøde i forbindelse med et sommergruppemøde på Bornholm i august 2011.

På få måneder foretager Venstre altså en 180 graders vending og går nu til valg på at nedlægge de fem regioner, der siden indførelsen af strukturreformen i 2007 har drevet det danske sygehusvæsen. En reform, Løkke selv som indenrigs- og sundhedsminister selv stod bag.

Dikkende lammehale

I stedet skal de fem regioner erstattes af tre professionelle bestyrelser, hvis det står til Venstre i 2011.

- Sådan fremtidssikrer vi en endnu bedre og ensartet behandling af patienterne over hele landet, sagde Bertel Haarder på pressemødet.

Frem mod Venstres sommergruppemøde er historien om kursskiftet begyndt at sive til medierne, og det får daværende politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) til at blotlægge interne uenigheder i Venstre.

- Vi tillader os ikke at hoppe med på hverken bevare- eller nedlæggevognen. Vi har slet ikke haft mulighed for at tage debatten, og den starter vi nu på sommergruppemødet. Der har altid været mange forskellige holdninger til regionerne i partiet, siger hun og henviser blandt andet til dårlige erfaringer i Norge.

Også daværende folketingsmedlem Britta Schall Holberg (V) var stærkt forundret på baggrund af historierne om nedlæggelsen af regionerne.

- Jeg har meddelt Venstres gruppe, at jeg under ingen omstændigheder stemmer for nedlæggelse af regionerne, lød det fra Britta Schall Holberg, der også når at kalde sit eget parti for "en dikkende lammehale" over for Dansk Folkeparti og De Konservative.

Bedre resultater

De gode resultater fra regionernes drift af sygehusene er begyndt at tikke ind i 2011.

Efter at have fungeret i fire år er antallet af operationer og behandlinger steget med fem-seks procent om året, og ventetiden til en operation er faldet i gennemsnit 53 dage.

Desuden overholdes budgetterne, og langt flere kræftpatienter overlever deres sygdom. Tallene viser dog også, at det er en dyr, bureaukratisk omgang at få regionerne til at fungere - på to år er udgiften til administrativt personale steget med 700 millioner kroner.

Lars Løkke Rasmussen skaber selv regionerne i 2007, fordi det står klart for ham, at det danske sygehusvæsen er sakket alvorligt bagud, når der måles i forhold til andre lande.

Særligt muligheden for at overleve en række meget alvorlige sygdomme såsom kræft er dårligere end i lande, vi normalt sammenligner os med.

Efter folketingsvalget i september 2011, der som bekendt medfører et magtskifte og en ny statsminister i skikkelse af Helle Thorning-Schmidt (S), var Venstre længe tavse om regionerne.

Men i april 2013 brød daværende kommunalordfører Jacob Jensen tavsheden og sagde til Berlingske Nyhedsbureau:

- Vi er partiet, der siger det samme før valget som efter valget. Så det er stadig holdningen, at regionerne skal nedlægges, og at der for sundhedsdelen i stedet etableres tre områder, som er ledet af bestyrelser, lød det.

Langt fra skråsikre

Men herfra begynder det for alvor at stå klart, at Venstre ikke er helt så skråsikre længere.

I september 2013 sade daværende sundhedsordfører Sophie Løhde (V) til Altinget.dk:

- Fra Venstres side har vi ikke afskrevet os muligheden for at gå fra en tre-leddet offentlig sektor til en to-leddet.

Og en måneds tid senere - 6. oktober 2013 - kommer partiformand Lars Løkke Rasmussen så på banen i langt blødere vendinger:

- Det er helt klart, at jo bedre regionerne performer, jo bedre de bruger vores penge, jo større grad af patienttilfredshed, desto mindre behov er der for at lave det om. Jeg er ret udogmatisk med hensyn til det, sagde han til Politiken.

Og godt to år efter at Jacob Jensen udtalte at Venstre er partiet, der siger det samme før valget som efter valget, får han et spørgsmål om, hvorvidt regionerne bliver afskaffet med en Venstre-statsminister efter valget.

- Det kan jeg ikke sige, for vores holdning er ikke gjort op, i forhold til om vi ønsker, at regionerne skal nedlægges – i og med at vi ikke har en færdig model for, hvordan det skal se ud alternativt, sagde Jacob Jensen.

Kort inde i valgkampen i juni 2015 fremlægger Venstre et større sundhedsudspil, og nu står det klart, at partiet er villige til at give regionerne fire år til at forbedre sig:

- Vi siger i dag meget klart, at nu skal der leveres. Vi giver regionerne den her valgperiode til at levere på de syv mål, vi har sat op. Og kan man ikke det, så har vi også paratheden til at finde andre løsninger, forklarede Lars Løkke Rasmussen.

Holst: Regioner leverer varen

I november 2017 - kort før valget til kommuner og regioner - konkluderede Venstres kommunalordfører, Carl Holst, at regionerne har leveret varen.

- Der er ingen aktuelle overvejelser om at finde på noget andet end de fem regioner, understreger Carl Holst, der er tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark.

- Lever de op til de syv krav, som de skulle måles på? Ja, det er der meget, der tyder på, og derfor er der ikke aktuelle overvejelser om at erstatte dem, sagde han til P1-programmet Slotsholmen.

Carl Holst er tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark og har været ivrig fortaler for regionerne. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

Det er velkendt, at både Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti ønsker en nedlæggelse. Den helt centrale årsag til, at DF kræver en nedlæggelse af regionerne er ifølge partiformand Kristian Thulesen Dahl, at der mangler en entydig ansvarsplacering i sygehusvæsenet, og at der foregår et "abespil" i øjeblikket.

Og så spoler vi tiden frem til Venstres sommergruppemåde i august sidste år.

Venstre-formanden, der selv opfandt regionerne tilbage i 2007, da den daværende VK-regering gennemførte en strukturreform, brugte anledningen til at komme med en ny melding. Nu kan de 11 år gamle regioner være på vej til at forsvinde igen, måtte man forstå. Regeringen vil arbejde for, at kommuner, sygehuse og læger samarbejder bedre, end det sker i dag, forklarede Løkke og fastslog:

- Hvis det fører til, at der også skal ske noget med regionerne, så er vi også parate til at se på det.

Når regeringens sundhedsudspil fremlægges, sandsynligvis senere i denne måned, står det klart, hvad regeringen vil med regionerne.