Bevar regionerne.
Det er budskabet i det brev, Venstres gruppeformænd i regionsrådene har sendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen af frygt for, at partiet og Folketinget vil lukke regionerne helt.
Tilbage i 2011 bebudede den daværende sundhedsminister Bertel Haarder flankeret af af statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regionerne skulle afskaffes ved begyndelsen af 2013.
Sådan er det ikke gået, og siden har debatten ulmet i partiet.
Men hvordan regionernes skæbne ser ud, kommer der måske svar på, når regeringen inden længe vil præsentere en ny sundhedsreform, der skal forme det danske sundhedsvæsen gennem de næste ti år.
Danmark er ikke ”one size fits all”
I brevet, som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af, påpeger Venstres gruppeformænd, at virkeligheden i de forskellige regioner ser vidt forskellig ud.
Lone Sondup, Venstres gruppeformand i Region Nordjylland fremhæver, at selvom der skal være ensartet behandling i hele landet, står de forskellige regioner med unikke udfordringer.
- Vi går helt klart ind for en ensartet behandling i alle regioner, men vi har nogle udfordringer hver især i de fem regioner. For eksempel mangler Nordjylland læger, det ved alle. Det er blandt andet en af udfordringerne, siger hun.
Bevar den lokale selvbestemmelse
I brevet gør gruppeformændene opmærksom på, at det lokale selvstyre vil forsvinde, hvis regionerne nedlægges.
Derfor er det vigtigt, at selvstyret i regionerne fortsætter, mener Lone Sondrup.
- Det er utrolig vigtigt, at borgerne har mulighed for at få direkte indflydelse på de valg, man tager i regionerne. Borgerne kan henvende sig til os, hvis noget ikke fungerer, og løses problemet ikke ordentligt, bliver vi ikke valgt igen, siger hun.
I kan jo ikke inddrive skatter, så det er alligevel nogle folk, der sidder i regeringen eller i Folketinget i København, der bestemmer, hvad I kan forvalte i regionerne? Hvilken betydning har det, hvem der forvalter det?
- Det er utroligt vigtigt. Det er korrekt, at vi ikke kan inddrive skat, som kommunerne kan. Vi får en pose penge, og den skal vi bruge på bedst mulige måde, så borgerne får mest muligt sundhed for pengene. Ellers vil det være nogle embedsmænd, der vil stå for det, og det tror jeg ikke vil blive godt, siger Lone Sondrup.
Vi gør vores bedste
Hvis der er problemer i samarbejdet på tværs af landet, skyldes det ikke problemer i regionerne, men derimod regler fastsat på Christiansborg, skriver gruppeformændene også i brevet:
"Den største barriere mod bedre samarbejde i sundhedsvæsenet er ofte ikke manglende vilje på hverken kommunal, regional eller lægelig side, men derimod lovgivning, incitamenter og snærende statslige regler", lyder det.
Martin Geertsen, medlem af Folketinget for Venstre og politisk leder for Venstre i Region Hovedstaden, er dog ikke enig med sine partifæller.
- Jeg synes ikke, der er noget problem i at nedlægge regionerne. Det skal bare være entydigt, hvor det politiske ansvar skal placeres henne, siger han.
Hvis man afskaffer det regionale lag af politikere, skal man også fjerne det regionale lag af embedsfolk, så det er ikke dem, der kommer til at bestemme i stedet, fremhæver han.
- Man skal træde gaspedalen helt i bund og ikke kun fjerne det folkevalgte niveau, men også få fjernet bureaukratiet og sammenlagt regionerne på det administrative plan. Det skal ikke være en halv løsning, men en hel løsning.