Under stor polemik har Folketinget denne uge afholdt de første samtaler med ansøgere, der står til at blive danske statsborgere. Målet har været at sikre, at de deler grundlæggende demokratiske værdier, før de bliver tildelt et dansk statsborgerskab.
Men to af de tre ansøgere, der var til samtale i Folketingets Indfødsretsudvalg, har tilsyneladende ikke givet tilfredsstillende svar. I hvert fald ikke ifølge Dansk Folkeparti.
Dansk Folkeparti har nemlig fremsat et ændringsforslag til det lovforslag, der om få uger skal gøre ansøgerne til nye, danske statsborgere, hvor partiet argumenterer for at pille en lang række ansøgere af.
For størstedelens vedkommende er årsagen, at statsborgerskabsansøgerne har fået en bøde - eksempelvis for spirituskørsel, butikstyveri eller for brud på ordensbekendtgørelsen.
Men to af de personer, Dansk Folkeparti vil fjerne fra listen, er ifølge DR’s oplysninger to af de tre personer, der var til samtale i Folketingets Indfødsretudvalg denne uge.
"Ansøgeren har i forskellige sammenhænge givet udtryk for synspunkter og værdier, der ikke synes forenelige med at få foræret et dansk statsborgerskab af Folketinget," lyder argumentationen i Dansk Folkepartis bemærkninger.
Stor furore
Lovforslaget gør mere end 2.000 personer til danske statsborgere, hvis det vedtages i folketingssalen den 19. december - medmindre Dansk Folkeparti får opbakning til sine ændringsforslag og altså derved skærer i antallet.
Det er ikke unormalt at enkelte ansøgere på listen over kommende statsborgere falder fra, mens lovforslaget finder vej gennem systemet, fordi det viser sig, at de alligevel ikke lever op til kravene.
At Folketingets indfødsretsudvalg har afholdt samtaler med udvalgte personer, der har ansøgt om dansk statsborgerskab har imidlertid skabt stor furore.
Et notat fra Justitsministeriet har sået tvivl om, hvorvidt det er på kant med de internationale konventioner at invitere til den slags samtaler, flere eksperter har påpeget det samme, og hele miseren har fået Alternativet til helt at trække sig fra Folketingets Indfødsretsudvalg.
En af fortalerne for initiativet er Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn, som er formand for udvalget.
- Idéen er at have en samtale med de her borgere, hvor vi forsøger - i øjenhøjde - at finde ud af, om det er mennesker, der sidder og lyver os lige op i hovedet, eller mennesker, der i deres måde at forklare deres tilknytning til Danmark og danske værdier på har en troværdighed, har han forklaret.
Både Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne bakker op om samtalerne, og efter den første havde fundet sted tirsdag, var Anders Kronborg fra Socialdemokratiet også positiv.
- Vi er blevet klogere på den person, vi har haft til samtale. Ros til formanden, ros til udvalget. Jeg synes, stemning har været god, og det har forløbet helt, som det skal, lød det.
Til gengæld forholder både SF og Enhedslisten sig skeptisk til det nye initiativ.
DR's politiske analytiker, Rikke Gjøl Mansø, fulgte med, da Folketingets indfødsretsudvalg afholdte de omdiskuterede samtaler med potentielt nye statsborgere. I videoen herunder, kan du høre hende forklare, hvordan de kan få konsekvenser.