DF'ere: Drop de små partier og lad Kristian blive statsminister

Folketingets små partier ødelægger muligheden for langsigtet politik. Sådan lyder meldingen fra flere DF-medlemmer til årsmødet i Herning.

Dansk Folkeparti holder i weekenden årsmøde i Kongrescentret i Herning. Det er det 21. af slagsen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Skråt overfor pølsevognen rundt om et hvidt plastikbord sidder Frederik Pedersen med tre partikammerater.

Han er træt af små partier på Christiansborg og har fået nok af LA-leder Anders Samuelsen og hans ufravigelige krav om topskattelettelser.

- De små partier splitter mere, end de gavner, siger Frederik Pedersen og tager en tår af sin fadøl, mens de andre om bordet nikker.

De er alle fire medlemmer af partiet og repræsenterer lokalafdelingen i Slagelse. Og så er de alle sammen enige om, at det er absurd, at et lille parti som Liberal Alliance får lov til at lege kispus med resten af det borgerlige Danmark.

Det er i den sammenhæng, at man skal se formandens udtalelser, understreger Frederik Pedersen, der er glad for, at hans partiformand nu har trukket en streg i sandet.

- Så kan de forstå, at det er alt eller intet, siger han og henviser til Liberal Alliance og det ultimative krav om fem procents topskattelettelser hele vejen op.

Og når bordet bliver spurgt til, om de også er villige til at tage et folketingsvalg på baggrund af deres formands udtalelser svarer de samstemmigt og højt ”Jaaa”.

- De kan bare komme an. Hellere det end at give køb på vores egen politik, siger Frederik Pedersen.

Ny bred politisk konstellation

Tidligere på ugen sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør droppe ideen om at indgå en 2025-aftale med partierne i blå blok.

Og i går slog han så endegyldigt fast, at Dansk Folkeparti under ingen omstændigheder kommer til at lægge mandater til en aftale, der indeholder topskattelettelser på fem procent, som Liberal Alliance ellers har fremlagt som et ultimativt krav.

Regeringen bør i stedet indkalde Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til forhandlinger, så der kan laves en bred og langsigtet aftale på tværs af midten, lød opfordringen.

Og tanken om en ny politisk konstellation bestående af folketingets tre største partier vækker begejstring rundt om det hvide plastikbord i Herning.

- Det vil betyde så massivt et flertal, at man også kan lave politik på den lange bane, siger Kim Pedersen, der håber at blive valgt ind som byrådsmedlem i Slagelse ved næste kommunalvalg.

For ham er det underordnet, hvem der har nøglerne til Statsministeriet. For ligesom resten af bordet, mener han, at det vigtigste er, at politikerne får gennemført noget politik, der strækker sig længere end blot en valgperiode.

- Lad de tre store partier samle deres mandater, så vi kan få noget politik på banen, der ikke bliver undergravet af en ny regering. Vi har behov for et stabilt Danmark, siger han.

Men er du fuldstændig ligeglad med, hvem der bliver statsminister?

- Ja sådan set. Det vigtigste er, at vi får gennemført vores politik, siger han, men når knap nok at færdiggøre sætningen, før han bliver afbrudt af en af de andre fra bordet:

- Aaarhh Kim, det bedste ville altså være Kristian, siger Brian Henriksen.

Og den melding er de andre meget enige i. Det bedste ville selvfølgelig være Kristian Thulesen Dahl i statsministeriet, siger de, mens de griner.

Én stor familie

Brian Henriksen har været statsansat i mange år og kalder konsekvent partiformanden for Kristian.

Det er ikke tilfældigt. Den uformelle tone og sammenholdet blandt medlemmerne er en af årsagerne til, at han holder af at komme til årsmøderne.

- Du ved, når politikerne kommer gående forbi, så siger man bare ”hej Kristian”, eller hvem det kunne være. Andre gange giver man bare et lille vink eller et blink med øjet. Det er, som om vi er en stor familie, siger han.

Derfor er han også sikker på, at Kristian Thulesen Dahl vil blive en god statsminister. Han er nemlig både personlig, nærværende og jordnær, mener Brian Henriksen.

- Og så lytter han, siger Brian Henriksen, der mener, at behovet for lige præcis dét i den grad er til stede i dansk politik lige nu.

- Og i særdeleshed, hvis man hedder Anders Samuelsen, lyder det i kor fra det hvide bord i kongrescentret i Herning.