Dansk Folkeparti mister medlemmer

Dansk Folkeparti har over 1200 færre medlemmer under partiets årsmøde i forhold til sidste års årsmøde.

Dansk Folkeparti startede lørdag formiddag den 17. september deres årsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses formanden Kristian Thulesen Dahl på talerstolen . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Dansk Folkeparti kan i år for første gang i et årti registrere et svindende medlemstal. Med 15.911 medlemmer er Dansk Folkeparti det seneste år blevet 1.211 medlemmer færre end sidste år, hvor der var 17.122 medlemmer.

Så stor tilbagegang har partiet ikke oplevet tidligere.

Mange nyindmeldte forsvinder hurtigt

Forklaringen er ifølge partiets organisatoriske næstformand, Carl Christian Ebbesen, at 2015, hvor partiet satte medlemsrekord, var et på alle måder usædvanligt år.

2015 bød både på folketingsvalg, DF's 20 års jubilæum og en folkeafstemning om Danmarks retsforbehold i EU:

- Hver for sig genererer sådanne store begivenheder erfaringsmæssigt masser af nye medlemmer både før, under og efter. Mange gribes af eufori, de møder måske politikerne fra TV på gadekampagne, og så tager de springet og melder sig ind.

- Som politisk parti ved man godt, at folk, der melder sig ind i bundter i den slags situationer, hurtigt kan forsvinde igen. Når opkrævningen for det efterfølgende års medlemskab kommer, så får de den ikke lige betalt. Sådan er det.

Forstår ikke fravalg

Flere af de fremmødte medlemmer ved lørdagens landsmøde i Herning har dog en anden forklaring.

- Der er rigtig, rigtig mange, der har forladt Dansk Folkeparti, fordi Kristian Thulesen Dahl ikke gik i regering. Og det tror jeg nok, at han skal tænke over, at det gør han ikke én gang mere, siger Else-Marie Rasmussen fra Fyns Storkreds, Middelfart.

- De forstår ikke hans argument om, at DF har mere magt ved at stå uden for regeringen. Er vi med i regeringen, skal vi gå alt for meget på kompromis med vores egen politik, og det er der mange, der ikke forstår.

Anette Svindborg fra Nordjyllands Storkreds deler analysen:

- Jeg tror, mange havde håbet, at Kristian Thulesen Dahl havde taget statsministerposten selv. Jeg tror, at folk havde håbet på det og regnet med det. Havde han gjort det, så tror jeg ikke, at faldet havde været så stort.

/ritzau/