Kristian Thulesen Dahl bliver nu mere konkret om, hvad det er for nogle udlændingekrav, han har smidt på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) bord.
Står det til DF-formanden skal flygtninge med den særlige midlertidige beskyttelsesstatus ikke længere have mulighed for at få familiesammenføring.
Som reglerne er i dag kan denne gruppe ansøge om familiesammenføring efter at have opholdt sig i Danmark i tre år.
- Vores krav er, at dem, der i 2018 står over for familiesammenføring i Danmark, men kommer fra områder, hvor flygtninge er begyndt at vende tilbage, skal have familiesammenføringen i Syrien og andre lande, hvor de i øvrigt kommer fra, siger Kristian Thulesen Dahl efter et gruppemøde på Christiansborg.
Sent onsdag aften efter et møde med Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet var DF-formanden også inde på kravet om familiesammenføring:
- Helt tilbage i august, da vi havde sommergruppemøde, gjorde vi det klart, at det var vigtigt at få gjort noget ved syrerne i Danmark, også i forhold til familiesammenføringsreglerne. Så det er noget, vi har arbejdet med hele efteråret:
- Hvordan vi blandt andet sikrer, at man ikke får familiesammenføring næste år, altså når tre år er gået. Man kom i 2015, så i 2018 begynder man jo at få familiesammenføringsret. Og det synes vi giver nogle problemer i forhold til, at man laver en så stærk tilknytning til Danmark, at man i realiteten aldrig nogensinde vender tilbage til Syrien, lød det fra Kristian Thulesen Dahl.
Statsministeren åbnede onsdag aften for det, han kalder "et paradigmeskifte" i dansk udlændingepolitik:
- Vi ser om vi kan lave en model, der skaber det paradigmeskifte, at folk der er på midlertidigt ophold, paragraf paragraf 7, stk. 3 (midlertidig beskyttelsesstatus, red.), at der har vi en anden måde at håndtere det på, end vi gør med flygtninge generelt, sagde Løkke.
Ifølge Udlændingestyrelsen er der mellem februar 2015 og 31. juli i år kommet 1.420 ansøgninger om familiesammenføring fra gruppen af flygtninge, der har fået tildelt midlertidig beskyttelsesstatus.
Steget markant
Det var Thorning-regeringen, der i 2015 indførte kategorien "midlertidig beskyttelsesstatus" i udlændingeloven.
Den midlertidige beskyttelsesstatus tildeles de asylansøgere, der ikke er konkret og individuelt forfulgt, men som har behov for beskyttelse "på grund af en særlig alvorlig situation i deres hjemland præget af vilkårlig voldsudøvelse og overgreb på civile".
I 2015 fik 1.068 tildelt den status, men tallet steg markant i 2016, hvor 2.475 fik tildelt midlertidig beskyttelsesstatus. I indeværende år har kun 672 flygtninge fået tildelt den status.
Det er i høj grad syrere, der tildeles denne beskyttelsesstatus.
Stramningen i 2015 betød samtidig, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus måtte vente ét år, før de kunne søge om familiesammenføring.
I januar 2016 strammede den daværende Venstre-regering reglerne for familiesammenføring yderligere. Flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus skal nu vente tre år, før de kan søge om familiesammenføring.
DF-henvendelse til Støjberg
Efterfølgende lagde advokat Christian Dahlager på vegne af en 57-årig syrisk mand sag an mod Udlændingenævnet - med støtte fra Institut for Menneskerettigheder.
Men i maj afgjorde Østre Landsret, at treårsreglen ikke er i strid med menneskerettighederne, og det samme kom Højesteret frem til i begyndelsen af november. Den syriske læge besluttede efterfølgende, at Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg skal tage stilling til reglen.
Med afsæt i dommen fra Højesteret rettede Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, henvendelse til Inger Støjberg for at få undersøgt, om reglerne for familiesammenføring kan blive endnu strammere.
- Vi retter med det samme henvendelse til integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg og beder om at få en drøftelse af mulighederne for at stramme reglerne for familiesammenføring yderligere, sagde Martin Henriksen i november.
Familiesammenføringsregler
- •
En særlig gruppe af asylansøgere på såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus er i de tre første år, de opholder sig i Danmark, forhindret i at få familiesammenføring.
- •
Det er næsten udelukkende syrere, der får midlertidig beskyttelsesstatus, og de venter tre år, før de kan få deres familie hertil.
- •
Når man er under midlertidig beskyttelsesstatus betyder det, at man ikke er personligt forfulgt, men alligevel har behov for beskyttelse, for eksempel på grund af borgerkrig i et land som i Syrien.
- •
2.475 personer fik i 2016 midlertidig beskyttelsesstatus. Det svarer til 34 procent af alle, der fik asyl. 41 procent af syrerne fik denne status.