Vælgerne kan trygt regne med, at Dansk Folkeparti gør alt, hvad der gøres kan for at rydde op i MELD-sagen.
Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i TV-Avisen klokken 18.30, efter partiet i dag har besluttet at tilbagebetale 955.210,38 kroner til EU efter anklager om muligt misbrug af støttekroner.
Hvem har egentlig ansvaret for hele den elendighed?
- I første omgang er det selvfølgelig dem i Europa-Parlamentet, der har søgt midlerne hjem til aktiviteter, som vi ikke mener er søgt på et ordentligt grundlag. Og at der er for meget rod og slendrian i forbindelse med det. Så er det selvfølgelig også alle os andres ansvar, også mit i forhold til, at sådan noget sker. Det er også derfor, at jeg har sat mig for, at den her uge skal bruges på at rydde op så vores medlemmer, der kæmper hver eneste dag for vores synspunkter og interesser, og også vores vælgere, kan regne med, at vi nu har gjort alt, hvad vi kan for at rydde op i det her.
Det lyder lidt som om, at du siger, der er mange, der har ansvaret og i den virkelig verden betyder det ganske ofte, at der ikke rigtig er nogen, der tager ansvaret?
- Jeg synes, vi tager ansvaret. Og partiets ledelse tager også ansvaret for at rydde op. Vi går ikke halve veje, vi gør det klart, at vi betaler det tilbage, der er opgjort, som Dansk Folkeparti og Dansk Folkepartis medlemmer af Europa-Parlamentet overhovedet har haft andel i. Det ryger tilbage til Europa-Parlamentet. Så er der gjort rent bord, og det mener jeg er nødvendigt, for at man kan gå i gang med genopbygningsarbejdet, og genopbygge den manglende tillid, der er fra nogle af de danskere, vi gerne vil have til at støtte os. Det har været nødvendigt for mig at tage det spadestik så dybt, at vi har gjort rent bord, for at vi nu kan se fremad igen.
Men Kristian Thulesen Dahl, du blev jo personligt advaret for længe siden. Din tidligere partifælle Rikke Karlsson udtrykte allerede for et år siden store betænkeligheder ved konstruktionen. Det reagerede du og ledelsen ikke rigtig på - giver det ikke dig et ret stort personligt medansvar for hele den her misere?
- Jeg ville gerne have grebet ind med den tyngde, vi gør nu, for lang tid siden, det siger sig selv. Så havde vi været meget foruden. Det har vi ikke gjort, så det må vi gøre nu. Bedre i dag end i morgen. Det er ikke rigtigt, at de advarsler overhovedet ikke blev hørt. Jeg troede dengang, at det primært bundede i personlige uenigheder mellem Rikke Karlsson og Morten Messerschmidt. Det havde jeg grund til at tro med de samtaler, jeg havde haft med dem begge to før, hvor Rikke Karlsson også skrev til mig. Så ærgrer det mig, at Rikke Karlsson valgte at melde sig ud af Dansk Folkeparti dagen før, at vi havde aftalt at have en snak om de her ting. Så kunne det være, at jeg var blevet klogere på, hvad der var op og ned i hele den her sag.
Får den her sag konsekvenser for nogen i partiet, bortset fra at man har fjernet Morten Messerschmidt fra partiets ledelse?
- Det får jo den konsekvens, at vi gør os fuldstændig fri af europæisk partidannelse og fondsdannelse i forhold til økonomi, og det har fået den konsekvens, at Morten Messerschmidt er trådt ud af partiets ledelse. Når vi nu har gjort de her ting, så går vi i gang med et benhårdt stykke arbejde i forhold til at genopbygge tilliden til vores medlemmer og vælgere. Det er det allervigtigste for Dansk Folkeparti, at vi får genopbygget den tillid. Jeg er udmærket klar over som formand, at det kommer til at kræve et hårdt stykke arbejde fra vores side, og det er vi klar til at levere.
Dit parti står midt i et syndigt pengerod, I har måttet betale et betragteligt millionbeløb tilbage til EU, I har oven i købet også en pågående svindelefterforskning hængende over hovedet – set i det lys, er du en god leder?
- Det synes jeg, man skal vurdere, når vi er kommet igennem det her. Det gør vi jo selvfølgelig, men det kan godt blive hårdt at komme igennem, men det er vi også villige til at levere. Nu har vi taget de skridt, der skal til for, at vi kan gå i gang med genopbygningen. For nu har vi taget det spadestik spå dybt, som jeg mener er nødvendigt, for at vi kan sige, vi har gjort os fri af de økonomiske diskussioner, der har været i forhold til de her europæiske partidannelser og fondsdannelser, så nu er det politik, det handler om. Jeg mener, det er helt afgørende, at vi nu har taget de skridt, så vi kan begynde at genopbygge tilliden til vores medlemmer og vores vælgere.