En regering med både Venstre og Socialdemokratiet har ikke været en realitet siden 1978, da tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) havde nøglerne til statsministeriet.
Men efter 44 år er den dør så småt ved at åbnes igen, for Venstre er endnu engang "måske" på vej i regering med sit ellers røde modstykke, Socialdemokratiet.
Venstre er blandt de seks partier, som fortsat deltager i regeringsforhandlingerne, og i et større interview med TV 2 afviser Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ikke et regeringssamarbejde mellem V og S.
I baglandet er det dog ikke en udmelding, som bliver modtaget med åbne arme.
- Det håber jeg, han lader være med, lyder det prompte fra Cille Hald Egholm, som sidder i Københavns borgerrepræsentation for partiet.
Enig med formanden: Klokkeklart løftebrud
Hun glæder sig dog over én bemærkning fra formanden: At han selv erkender, at det vil være et løftebrud, hvis han går i regering med Socialdemokratiet.
Jakob Ellemann-Jensen gjorde det under valgkampen flere gange klart, at han under ingen omstændigheder ville gå i regering med Mette Frederiksen (S). Men nu er situationen altså en helt anden. For tankerne om en ren blå regering, som Venstre gik til valg på, er langt væk, da der ikke er skyggen af flertal for det.
Men formandens kovending er ikke noget, som giver mange point i Cille Hald Egholms bog, og det er hun ikke ene om.
- Troværdighed er vigtig i politik. Jeg har generelt stor tillid til Jakob Ellemann-Jensen, men jeg håber, at han har med i sine overvejelser, at når man i politik siger ét og gør noget andet, så er det ikke typisk noget, vælgerne synes er superfedt, siger Maria Ladegaard, der er formand i Venstres Ungdom.
I Hjørring ser byens Venstre-borgmester, Søren Smalbro, også med et løftet øjenbryn på formandens udtalelse.
- Under valgkampen var jeg en af dem, som sagde, at jeg godt kunne se mig selv i en regering over midten og også gerne med flere partier. Men jeg synes, det er betænkeligt, hvis det ender i en SV-regering, og de andre borgerlige partier er opposition, siger Søren Smalbro, borgmester i Hjørring Kommune.
Det er dog ikke alle i Venstres bagland, der er lige så bekymret for udsigterne til at slå pjalterne sammen med Socialdemokratiet.
Og spørger man Tobias Birch Johansen, der er borgmester i Læsø Kommune, så skal der være plads til at ændre mening undervejs.
- Virkeligheden og forudsætningerne har ændret sig efter valget. Vælgerne har talt, så må vi gøre op med os selv, hvordan vi så på bedst mulig vis får trukket Danmark i en blå retning.
På trods af det mulige løftebrud, så tilkendegiver Cille Hald Egholm også, at det heller ikke må have været nemt at indrømme offentligt.
- Jeg er glad for, at min formand trods alt erkender det faktum, men det er bekymrende, at løftebruddet stadig er en reel mulighed.
En dårlig idé
Jakob Ellemann-Jensen udtrykker også over for TV 2, at det vil være "ekstraordinært", hvis det lykkes de to partier at gå i regering sammen.
I baglandet anser flere det dog som mere end blot "ekstraordinært". De mener, det er umuligt.
- Uanset, hvor langt Mette Frederiksen strækker sig, har jeg svært ved at se, at det bliver en god idé, siger Cille Hald Egholm.
Hos Hjørrings borgmester handler det ligeså meget om, hvilken rolle Venstre kan få i sådan en regeringssammensætning.
- Venstre vil blive lillebror i det her. Hvad sker der, når det her eventuelt brister. Hvad er det så for et Venstre, vi står tilbage med, spørger Søren Smalbro.
Formanden for Venstres Ungdom, Maria Ladegaard, bekymrer sig mere om den aktuelle situation end den fremtidige, for hun mener slet ikke, partiet har kræfterne til gå i regering, som det ser ud nu.
- Vi skal bruge nogle år på at slikke sår og genopbygge en stærk opposition, siger Ladegaard på baggrund af Venstres valgresultat, hvor partiet mistede 20 mandater.
Anderledes har Venstre-borgmesteren i Læsø det. Han er hverken bange for at gå i regering eller, hvordan den eventuelt sammensættes, men han nikker genkendende til, at blå blok har brug at finde sig selv igen.
- Men vi lever nu, og lige nu ser det ud som, der er behov for en bred regering. Det er et scenarie, vi er nødt til at overveje, forklarer han.
Minksagen skal undersøges til bunds
Selvom der blandt de Venstre-medlemmer, DR har talt med, er delte holdninger til de potentielle nye tætte samarbejdspartnere, så nævner de alle uafhængigt af hinanden én stor hovedpine.
Under den nu afsluttede valgkamp har flere partier i blå blok med Venstre i front fastholdt kravet om at få en uafhængig vurdering af kommissionens konklusioner.
Men i interviewet hos TV 2 afviser Ellemann-Jensen at svare klart på, hvorvidt Venstre står fast på nødvendigheden af en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen.
- Vi stiller os ikke op og siger, at noget er ultimativt, siger han.
For Søren Smalbro er det dog et krav, som er ultimativt.
- Hvis Venstre er på vej i en regering, og der ligger en aftale om, at vi glemmer minksagen, kan jeg ikke bakke op, siger han.
Cille Hald Egholm kalder det blot endnu et løftebrud i rækken.
- En ting er, at man går i regering for at få politik gennemført, noget andet er at give køb på nogle grundlæggende principper som at overholde Grundloven i bytte for nogle ministerposter, siger hun.
Jakob Ellemann-Jensen har siden minksagen talt om sin manglende tillid til nu fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).
Mistilliden opstod, da det viste sig, at han under et telefonopkald med fungerende Mette Frederiksen aftenen før minkpressemødet "ikke fik hele sandheden", forklarer Ellemann.
Og for både Maria Ladegaard og Tobias Birch Johansen er der heller ikke tvivl om, at det er Venstres opgave at få sat det endelige punktum i minksagen, og hvis der er den mindste tvivl om, hvorvidt Grundloven er blevet overholdt eller ej, skal det undersøges.
- Kan Mette Frederiksen ikke holde til en advokatundersøgelse, så skal hun heller ikke være statsminister, siger Tobias Birch Johansen.
DR har også forsøgt at få et interview med Jakob Ellemann-Jensen, men det har han ikke villet stille op til. Vi har ligeledes forelagt baglandets kritik for ham, men han er ikke vendt tilbage.