De Konservative forlader regeringsforhandlingerne

De Konservative er ikke længere en del af de igangværende forhandlinger om ny regering, meddeler Søren Pape Poulsen.

Der er nu seks partier tilbage i forhandlingerne. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne.

Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook.

Her skriver han, at De Konservative og Socialdemokratiet har været oprigtigt interesserede i at se, hvor meget de kunne nærme sig hinanden.

- Men: Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og det jeg har sagt om en sådan regering. Politik handler i høj grad også om troværdighed, skriver Pape.

- Jeg har derfor indstillet til den konservative folketingsgruppe, at vi ikke går i regering med Socialdemokratiet. Den indstilling bakkes enstemmigt op af folketingsgruppen.

Pape skriver på Facebook, at der "bliver nok at se til" i det nye Folketing.

- Det er heldigvis muligt at samarbejde, uden at man slår pjalterne sammen med Socialdemokratiet i en regering, skriver han.

Søren Pape Poulsen meldte sig inden valget som statsministerkandidat, men under valgkampen faldt opbakningen til De Konservative markant. (Foto: © Nikolai Linares, Ritzau Scanpix)

Ifølge DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, handler beslutningen først og fremmest om, at De Konservative ikke vurderer, at det er holdbart at gå i regering med Socialdemokratiet og gøre Mette Frederiksen til statsminister.

- Hvis Venstre ender med at gå med i regering - hvad meget tyder på - så får Pape udenfor regeringen muligheden for at gå ind i rollen som oppositionsleder i resterne af blå blok og måske bruge det til at genrejse De Konservative, siger hun.

Ville ikke afvise regering med Socialdemokratiet

De Konservative afviste ligesom Venstre før valget at indgå i en regering med Socialdemokratiet.

Men efter valget indgik partiet alligevel i forhandlingerne om at danne en ny regering med Mette Frederiksen i spidsen.

- Det ser svært ud, men jeg synes, det skal handle om politik og ikke alle mulige bogstavkombinationer. Det vil kræve, at Mette Frederiksen flytter sig ret langt, men det skal da forsøges, sagde Pape den 22. november.

Efter det dårlige valg for både blå blok og De Konservative, som kun fik ti mandater, begyndte Søren Pape Poulsen at tale om, at hans parti kunne indgå i en bred regering. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Ifølge Christine Cordsen har der i det konservative bagland været stor modstand mod at gå i regering med Socialdemokratiet.

- Det kom til udtryk, da Søren Pape Poulsen for nylig mødtes med partiets hovedbestyrelse for at evaluere valgnederlaget, og det fremgår også på Facebook, hvor flere konservative profiler roser beslutningen om at trække sig ud af regeringsforhandlingerne, siger hun.

Regeringsforhandlingerne går ind i en afgørende fase

Regeringsforhandlingerne har snart været i gang i fem uger. I sidste uge blev Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige siet fra.

Ifølge Christine Cordsen er Pape Poulsens udmelding et udtryk for, at regeringsforhandlingerne er på vej ind i den afgørende fase.

- Nu kommer der papir på bordet, og nu bliver det alvor for de partier, der er klar til at være med i en ny regering, siger hun.

- Derfor har Pape besluttet, at det var mest fair at trække sig ud nu, når hans parti alligevel ikke er klar til at gå hele vejen.

Officielt er der nu seks partier med i forhandlingerne med den kongelige undersøger, Mette Frederiksen.

DR Nyheder har forsøgt at få en uddybning af beslutningen fra Søren Pape Poulsen, men han har ikke yderligere kommentarer og henviser til Facebook-opslaget.

Socialdemokratiet har heller ikke nogen kommentarer, oplyser de til DR.