Kristian Thulesen Dahl: Stædig kontrolfreak med 'likeability' og ømhed for øko

PORTRÆT: Champagne-drikkende medlemmer af Liberal Alliance irriterer DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der nu har sat foden i over for deres ultimative krav.

Kristian Thulesen Dahl har været i politik, siden han var helt ung. Han meldte sig ind i Fremskridtspartiets Ungdom som 13-årig. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

- Hurra, hurra, hurra.

Eufori fra Liberal Alliances folketingsmedlemmer gjalder i samme sekund, som TV 2 går på live fra partiets gruppelokale på Christiansborg.

Og glæden hos partileder Anders Samuelsen er ikke til at tage fejl af, da han skuer ud over sine partifæller med et champagneglas hævet til over hovedhøjde:

- Og så det lange. Huraaaa. Skåååååååål.

Datoen siger 19. november sidste år. Anders Samuelsen fejrer sit aftryk på de netop overståede finanslovsforhandlinger: En markant sænkelse af registreringsafgiften på biler.

- I 100 år har man kæmpet med registreringsafgiften. Her bliver der virkelig betalt tilbage til dem, der stemte på os, jubler Anders Samuelsen.

Her næsten et år efter peger flere i Dansk Folkeparti på, at champagne-episoden er ganske central for, at Kristian Thulesen Dahl i TV Avisen fredag aften med egne ord fandt det ”nødvendigt at trække en streg i sandet” og slå fuldstændig fast, at Samuelsens ultimative krav om at få en ”lettelse af topskatten med 5 procentpoint for alle ikke kommer til at ske”.

Tv-billederne af de champagne-drikkende liberale gjorde Kristian Thulesen Dahl ”irriteret”, bemærker flere i Dansk Folkeparti.

Det gjorde i den grad ondt på selvforståelsen og partiformandens stolthed at blive udråbt som finanslovsforhandlingernes ”taber” af såvel neutrale iagttagere som politiske venner og fjender.

Gang på gang i det forløbne år har man i Dansk Folkeparti skumlet over Samuelsens champagne-fejring. LA-formandens behov for at tale sejren op til skyerne var med til at bringe Thulesen Dahl i en for ham uvant defensiv.

For hvordan kunne det dog være, at Liberal Alliance med bare 13 mandater i ryggen kunne få mere igennem end mægtige Dansk Folkepartis 37 mandater, spurgte såvel medierne som det undrende bagland.

Champagne-propperne er nok den enkeltstående episode, der haft størst betydning for, at Kristian Thulesen Dahl nu melder ud om topskatten, som han gør, vurderer en DF’er i dag.

Champagnen har ikke gjort det nemmere, som en anden DF’er underspillet bemærker.

Det er skæbnens ironi, at netop champagne-fejringer er en disciplin, Anders Samuelsen angiveligt har afluret fra netop Dansk Folkeparti. Som da Dansk Folkeparti sejrsfestede efter aftalen om grænsekontrol i 2011 med baconchips og lyserød champagne i glassene.

Æselagtigt stædig

Holder analysen stik fortæller den lidt om, at også Kristian Thulesen Dahl kan bære nag. Den gængse analyse i DF er ellers, at forskellen mellem den venlige, uhyre kontrollerede Kristian Thulesen Dahl og den følelsesstyrede forgænger Pia Kjærsgaard blandt andet er, at den nuværende folketingsformand bæger nag.

Og under alle omstændigheder er fortællingen om fejringen i de gyldne dråber et vidnesbyrd om, at det ikke kun er tørre tal og paragraffer, der former politikken.

I politiske forhandlinger er Kristian Thulesen Dahl da også kendt for at være æselagtigt stædig og ekstremt vedholdende, når han har set sig varm på en politisk kurs.

Folk helt tæt på ham mener, at han kan være så stædig og vedholdende, at det kan have den bivirkning, at nogle giver lidt op på forhånd – for eksempel menige folketingsmedlemmer, der vil have noget igennem hos partitoppen, der bryster sig af topstyring.

Hans forgænger i partiformandsstolen, Pia Kjærsgaard, konstaterer, at Kristian Thulesen Dahl ”kan være ret stædig”:

- Naturligvis er det kompromisernes kompromis, når man sidder fire partier og skal blive enige om noget, og selvfølgelig kan man give sig, men man skal have en fornemmelse af, om det er i orden, når og hvis man gør det. For så har man fået noget andet, som er meget vigtigt. På den måde er han stædig. Vi bruger udtrykket ’hvad man kan forsvare, kan man også forklare’, siger den tidligere DF-formand.

Under valgkampen sidste år var han også en smule stædig – og insisterede ofte selv på at køre rundt i bil. For andre partiledere vil det være helt urealistisk, de fragtes altid rundt i bil med chauffør.

Men Kristian Thulesen Dahl synes ikke, han vil besvære DF-organisationen for meget, og så forlyder det, at han rent faktisk godt kan lide at køre bil, så der kan skamhøres Phil Collins' ”Hits” og skråles med på sangene.

Løbende dialog halter

Kun godt et halvt år efter, at Dansk Folkeparti gik hele 15 mandater frem, og Løkke dannede en ren Venstre-regering, blev hitparaden dog sat midlertidigt på pause.

I finansloven for 2016 - den hvor Samuelsen fik sine billigere biler - aftalte regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative at skære 90 millioner kroner i boligydelsen til pensionister.

Men efterfølgende kom især Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl under pres, fordi Ældre Sagen påpegede, at helt op mod 175.000 pensionister ville miste tusindvis af kroner.

Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard til valgfest i Snapstinget på Christiansborg valgaftenen torsdag den 18. juni 2015. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Efter nogle dages hård kritik besluttede de fire blå partier at droppe den indgåede aftale om beskæringen af boligydelsen – men aftalte samtidig, at de sammen ville forsøge at finde pengene senere.

En alvorlig bet for Dansk Folkeparti, der har slået sig op på at være de ældres beskytter. Og en slem ridse i lakken på Kristian Thulesen Dahl personligt - så slem at hans egen næstformand Peter Skaarup i går erkendte, at sagen utvivlsomt har gjort et indhug i DF-formandens personlige popularitet hos vælgerne.

Det kendetegner også Kristian Thulesen Dahl, at han stort set altid ser en vej ud af et politisk problem eller en forhandling. Men i forhandlingerne om 2025-planen har han længe ikke kunnet se antydningen af en løsning, fordi Anders Samuelsen og Liberal Alliance stålsat har været ultimative i kravet om topskattelettelser.

Heller ikke selv om Thulesen Dahls forhold til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der styrer slagets gang i efteråret, er tæt og præget af stor gensidig respekt.

  • DANSK FOLKEPARTIS FREMGANG

  • 1998: 252.429 stemmer (7,4 pct./13 mandater)

  • 2001: 413.987 stemmer (12 pct./22 mandater)

  • 2005: 444.947 stemmer (13,3 pct./24 mandater)

  • 2007: 479.532 stemmer (13,9 pct./25 mandater)

  • 2011: 436.726 stemmer (12,3 pct./22 mandater)

  • 2015: 742.094 stemmer (21,1 pct./37 mandater)

Efter valget i juni 2015 har det dog ikke været helt så tæt som tidligere, og det ærgrer DF-formanden. Han mener ikke, at regeringen behandler Dansk Folkeparti, sådan som partiet fortjener – når nu hans parti er det største i blå blok.

Særligt i den løbende dialog halter det, og over sommeren talte regeringen og DF stort set ikke sammen, selv om der i regeringskontorerne blev varmet godt og grundig op til den store helhedsplan, som Lars Løkke Rasmussen præsenterede sidst i august.

Når – eller man skal måske sige hvis - de politiske forhandlinger om 2025-planen for alvor kommer i gang, vil Kristian Thulesen Dahl dog gøre alt for også at få det til at handle sig om de udlændingestramninger, som igen-igen er i højsædet for Dansk Folkeparti.

Trak udtalelser tilbage

Da han i 2012 tog over efter Pia Kjærsgaard, der stod for de umiddelbare og ofte kontroversielle udlændinge-meldinger, tvivlede mange ellers på, om udlændingepolitikken overhovedet fyldte noget hos Kristian Thulesen Dahl.

Pia Kjærsgaard begraver dog den tvivl en gang for alle:

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi er enige. For mig er det hjerteblod. Selvom Kristian mener det samme, så udtrykker jeg det mere og på en anden måde, siger Pia Kjærsgaard.

Hvis man husker tilbage til 2008, er det heller ikke sikkert, at tvivlen om Thulesens ståsted på udlændingepolitikken vil være så stærk.

Her kaldte han Dansk Folkeparti "antimuslimer" og begik i manges øjne en af få politiske brølere.

Daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) havde fået trykt en kronik i Politiken, hvor hun betegnede DF som "fanatiske antimuslimer".

Kronikken kom i kølvandet på en debat om, hvorvidt der skulle være et forbud mod, at dommere, domsmænd og nævninge måtte bære muslimsk tørklæde i danske retssale.

Thulesen Dahl stillede op til interview på Christiansborg kort efter og sagde blandt andet, at "vi er på mange stræk antimuslimsk, fordi vi kan se nogle dybt problematiske ting ved den måde islam fungerer på". Efterfølgende rejste der sig en storm af kritik.

Pia Kjærsgaard var på det tidspunkt bortrejst, men forløbet står klart i hendes erindring:

- Det var ikke godt at sige sådan. Og det var heller ikke det, han mente. Der blev vældig meget polemik ud af det, og han trak det så tilbage. Det bekommer ham ikke vel, siger Pia Kjærsgaard.

Færre hårde udlændinge-meldinger fra formanden har ikke betydet tilbagegang for Dansk Folkeparti. Ved folketingsvalget i 2015 gik partiet ikke mindre end 15 mandater frem - fra 12,3 procent af stemmerne i 2011 til 21,1 procent i 2015.

Men det undrer ikke en af Kristian Thulesen Dahls argeste politiske modstandere, den tidligere Venstre-politiker og nuværende radikale Jens Rohde:

- Alle kommentatorer havde travlt med at kalde ham kedelig, da han overtog fra Pia Kjærsgaard, men jeg har aldrig været i tvivl om, at han ville tage Dansk Folkeparti til nye højder.

- For modsat Pia Kjærsgaard, som er nem at have noget imod, har Kristian en "likeability". Han er sindssygt svær at have noget imod. Og så gør han politikken langt lettere at sluge for en masse mennesker, siger Jens Rohde, der har kendt Thulesen Dahl godt, siden de begge sad i Folketingets Europaudvalg i 1998.

Har ikke haft et "rigtigt arbejde"

Rohde kender kun DF-formanden som et særdeles behageligt menneske, og på den baggrund undrer det den radikale politiker, at han kan stå inde for så hård en udlændingepolitik, som han gør:

- Guderne skal vide, at jeg hader hans udlændingepolitik, og jeg forstår ikke, at en mand som Kristian står for den udlændingepolitik, fordi rent personligt er det ikke Kristian. Og det tror jeg mange vil kunne bekræfte. Han er et alt for fint menneske til at føre den politik og være så kynisk.

- På det personlige plan er han noget af det mest åbenhjertige, også over for udlændinge. Det må være udtryk for en magtkynisme, siger Jens Rohde.

Kristian Thulesen Dahl var ganske ung, da han begyndte sin politiske karriere, men nåede lige at gennemføre sin uddannelse i erhvervsjura på Aalborg Universitet.

Han har altså aldrig haft et ”rigtigt arbejde”.

Det står i kontrast til Pia Kjærsgaards forslag om, at folketingsmedlemmer skal have en vis portion erhvervserfaring – og hendes meninger om, at der er alt for mange unge på Christiansborg.

- Han kom ind som ung studerende og fik heldigvis gjort sin uddannelse færdig, men har aldrig været ude i det virkelige liv, det har han ikke.

- Men han gør sig meget umage for at komme ud blandt folk. Det er jo ikke sådan, at han sidder alene på Christiansborg og ser TV2 News. Han gør meget ud af at være blandt folk. Det kan ikke være anderledes, end det er, men det er rigtigt, at det er så måske lige det, han mangler, siger Pia Kjærsgaard.

Hun kender om nogen Kristian Thulesen Dahl og beskriver ham på mange måder som en modsætning til hende selv:

- Kristian er en type, der er lidt svær at komme tæt på. Vi er meget forskellige. Jeg er altid hele følelsesregistret igennem. Alle kan se på mig, hvad jeg føler og tænker, hvor det med Kristian er stik modsat. Jeg kan godt se det på ham, men det er der meget få, der kan. I en forhandling er han super god til at have pokeransigt på og se ud, som om intet rører ham, siger Pia Kjærsgaard.

Kristian Thulesen Dahl er kendt for at være særdeles kontrolleret, og det er ekstremt sjældent, at han hidser sig op og hæver stemmen. Men når han endelig gør, er det ikke svært for Pia Kjærsgaard at gennemskue:

- Hvis han er hidsig, bliver han ekstremt sarkastisk, hvor jeg engang imellem har tænkt: 'Kristian, pas nu på'. Han kan blive så sarkastisk, så det driver ned ad væggene. Der skal man passe på, at man ikke udstiller folk, for det kan man meget nemt gøre, når man er sarkastisk, siger Pia Kjærsgaard.

Grineflip i Schweiz

En anden DF’er siger, at man tydeligt kan se det på hans kropsholdning, når han engang imellem bliver sur - han bliver sammenbidt og kort for hovedet.

Uafhængigt af hinanden fremhæver både hun og Jens Rohde, at Kristian Thulesen Dahl på ét punkt er ukontrollabel – når det kommer til helt uhæmmede grineflip.

Rohde husker en episode fra Schweiz af ældre dato:

- Vi var engang i Genéve med Europaudvalget, hvor en inder holdt et oplæg. Og fordi manden talte så sjovt engelsk fik vi kæmpe grineflip, og det var så pinligt.

- Vi kunne ikke skjule det og kunne ikke stoppe igen. Manden talte så morsomt. Vi blamerede hele Folketingets Europaudvalg ved at sidde som to små børn, og tårerne trillede ned ad kinderne på os. Det var en legendarisk oplevelse, siger Jens Rohde.

Kristian Thulesen Dahl inviterer glædeligt tv-kameraerne inden for, når han spiller Old Boys-fodbold med kammeraterne i Thyregod, og han er glad for at gentage, at hans livret er flæskesteg igen og igen. Men hvad han gør knap så meget ud af at fortælle om, er hans – mindre folkelige - forkærlighed for økologiske madvarer.

Tilbage i gruppelokalet hos Liberal Alliance den 19. november i fjor. TV 2-reporteren konstaterer undervejs i live-interviewet med Anders Samuelsen, at der ikke bliver drukket champagne i Dansk Folkepartis gruppelokale denne aften.

Samuelsen konstaterer, at det er en ny situation i dansk politik i forhold til i 00’erne, hvor kutymen var, at det var Dansk Folkeparti, der ofte stod som sejrherre ovenpå en finanslovsaftale.

- Nu skal der også leveres til Liberal Alliance, fastslog Samuelsen.

I går aftes blev der betalt tilbage fra DF-formanden.

  • Blå bog: Kristian Thulesen Dahl.

  • Født 30. juli 1969 i Brædstrup. Bor i dag i Thyregod.

  • HA-jur. fra Aalborg Universitet 1992 og cand.merc.jur. fra Aalborg Universitet i 1995.

  • Han meldte sig ind i Fremskridtspartiets Ungdom som 13-årig og var landsformand fra 1991 til 1995.

  • Han stiftede sammen med Pia Kjærsgaard, Poul Nødgaard og Ole Donner Dansk Folkeparti i 1995.

  • Formand for Folketingets Finansudvalg fra 2001 til 2011.

  • Formand for Dansk Folkeparti fra 2012-?