- Søren Pind slipper ikke udenom.
- Der må være tale om en fejl fra justitsministeren.
- Det vil i den grad være et løftebrud, hvis det ikke bliver til noget.
Så klare var meldingerne fra den konservative leder, Søren Pape Poulsen, da han i efteråret 2015 brokkede sig højlydt over, at den daværende Venstre-regering endnu ikke have sænket den kriminelle lavalder som lovet i valgkampen.
Nu er tonen imidlertid en helt anden fra Søren Pape Poulsen, der i mellemtiden selv har overtaget posten som justitsminister.
I dag vil han slet ikke lade sig interviewe om, hvorvidt forslaget bliver gennemført eller droppet. Og den tavshed får nu Dansk Folkeparti til at advare Søren Pape Poulsen om ikke at løbe fra løftet om at sænke den kriminelle lavalder fra de nuværende 15 år til 12 år.
- Det er i givet fald løftebrud, hvis man vælger ikke at sænke den kriminelle lavalder, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.
Han henviser til, at De Konservative selv var med til at skrive det beslutningsforslag fra en samlet blå blok før folketingsvalget i 2015, hvor de blå partier lagde op til en mere markant indsats over for de unge kriminelle.
- Hvis ikke man gennemfører det, man selv er gået til valg på, så står man som regering i en meget vanskelig situation set med mine øjne, siger Peter Skaarup.
Ikke fantasi til at forestille sig
Forslaget om at sænke den kriminelle lavalder fra de nuværende 15 år til 12 år var det mest højprofilerede blandt de forslag, som en samlet blå blok fremlagde i fællesskab op til folketingsvalget i 2015.
Og dengang understregede blandt andet Venstre, at forslaget naturligvis ville blive gennemført, hvis partiet fik regeringsmagten. Men tre måneder efter regeringsskiftet kunne daværende justitsminister Søren Pind (V) pludselig ikke garantere, at forslaget ville blive gennemført.
Og det fik altså dengang Søren Pape Poulsen til at fare i flint og direkte tale om "løftebrud". Det forløb minder DF-toppen ham nu om.
- Derfor synes jeg, det er godt, at det er Søren Pape Poulsen, der er justitsminister i dag. For så burde enhver tvivl være ryddet af vejen for, at man selvfølgelig gennemfører det, man gik til valg på, siger Peter Skaarup.
Og hvad hvis han ikke gør det?
- Så har han et problem, for nu er det altså De Konservative, der sidder på justitsministerposten. Derfor har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at man ikke gennemfører det, man gik til valg på, og det man kritiserede den tidligere justitsminister for ikke bare at gøre, siger Peter Skaarup.
Men I kan vel ikke gøre noget som helst ved det, hvis regeringen dropper det her?
- Nu er vi parlamentarisk grundlag for den nuværende regering, og jeg tror, at man gør klogt i fra regeringens side at lytte til det, som vi siger.
- Hvis en regering ikke gennemfører den politik, som den gik til valg på, så har den for det første et forklaringsproblem over for vælgerne, men her har den altså også et forklaringsproblem over for dens parlamentariske grundlag, nemlig Dansk Folkeparti, siger Peter Skaarup og fastslår, at "det sidste ord ikke er sagt i denne sag".
Peter Skaarup mener i den grad, at der er god grunde til at holde fast i forslaget om at sænke den kriminelle lavalder:
- Den gruppe, der ikke kan nås i dag med det nuværende system, og som indgår i bander og laver kriminalitet, selv om de er under den kriminelle lavalder, skal vi have sat ind over for. Det kræver blandt andet, at vi sænker den kriminelle lavalder, så vi håber, at det er det, regeringen når frem til.
Ikke taget stilling endnu
Søren Pape Poulsen har ikke ønsket at lade sig interviewe om kritikken. DR Nyheder har spurgt ham skriftligt om følgende:
Bliver løftet om at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 12 år til noget?
Mener du stadigvæk, at det vil være løftebrud, hvis forslaget ikke bliver gennemført?
Hvorfor er det her næste to år efter valget ikke blevet gennemført?
Til det svarer justitsministeren skriftligt på mail:
- Regeringen vil senere dette forår præsentere sit udspil om ungdomskriminalitet, som tager afsæt i regeringsgrundlaget. Det er et spændende arbejde, som jeg glæder mig til at præsentere og diskutere med offentligheden. Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på det konkrete indhold i udspillet, og derfor ønsker jeg heller ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.
- •
Pape-citater om kriminel lavalder:
- •
Ritzau, 7. oktober 2015:
- •
- Det her skal selvfølgelig blive til noget. Det er ikke til diskussion. Det vil i den grad være et løftebrud, hvis det ikke bliver til noget.
- •
DR Nyheder 7. oktober 2015, efter at V-regeringens lovkatalog ikke nævnte lavere kriminel lavalder:
- •
- Der må være tale om en fejl. Vi har jo en klar aftale fra før valget mellem de fire borgerlige partier om, at vi skal have gjort noget ved det her, så det går jeg ud fra, at han (Søren Pind, red.) også holder.
- •
- Det skal regeringen levere, for det er en aftale, vi har lavet før valget. Jeg går ikke ud fra, at de har ændret holdning på tre måneder.