Danmark udviser to russiske diplomater efter nervegiftangreb

Danmark udviser to russiske diplomater, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde.

To russiske diplomater udvises af Danmark i et koordineret skridt sammen med en række andre lande.

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde, hvor han betegner reaktionen som et "ekstraordinært skridt i koordination med en række andre lande".

Det sker som reaktion på nervegiftangrebet på den russiske eks-spion Sergei Skripal og hans datter, der fandt sted i den lille by Salisbury i det sydlige England den 4. marts.

Ruslands modsvar på hændelsen er "fantasifulde og selvmodsigende," siger Anders Samuelsen videre og betegner sagen som "meget alvorlig".

- Derfor har vi med en række ligesindede lande besluttet at udvise russiske diplomater, siger han.

Anders Samuelsen forventer, at beslutningen vil føre til en russisk modreaktion.

Nervegiftangrebet i det sydlige England

Angrebet har sendt chokbølger gennem Storbritannien, der efter grundige undersøgelse har konkluderet, at det "højst sandsynligt" er Rusland, der står bag giftangrebet.

Anklagen bliver begrundet med, at det giftstof, der blev brugt i drabsforsøget, er et, som det russiske militær har udviklet.

- Det er selv sagt helt uacceptabelt, at et kemisk våben er anvendt ved et mordforsøg i en britisk by, siger Anders Samuelsen.

Danmark har aldrig tidligere udvist diplomater på baggrund af hændelser i et tredje land, som det er tilfældet i denne sag. En gang tidligere - i begyndelsen af 1990'erne - er en enkelt russisk diplomat blevet udvist, oplyser udenrigsministeren.

Danmark går ikke enegang

Beslutningen om at hjemsende russiske diplomater er ikke en rent dansk beslutning. Ved 15-tiden oplyste en lang række lande i koordinerede meddelelser, at man udviser russiske diplomater.

USA udviser 60 diplomater, skriver BBC og Reuters, mens 14 EU-lande tager samme skridt. Herunder Tyskland og Frankrig, der udviser fire, ligesom også Ukraine, Tjekkiet, Polen, Letland og Litauen har tilsluttet sig den koordinerede reaktion.

- Denne sag er helt, helt ekstraordinær og ekstremt alvorlig. Derfor har vi sammen med en række andre, ligesindede lande valgt at tage det her ekstraordinære tiltag, slog Anders Samuelsen fast på pressemødet.

Storbritannien tog første skridt

Som konsekvens har briterne udvist 23 russiske diplomater, mens russerne har udvist et tilsvarende antal britiske som modsvar.

På et møde mellem EU's stats- og regeringschefer i sidste uge var sagen på dagsordenen. Inden mødet sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Rusland bærer et ansvar for angrebet, og at Danmark ville melde sig ind i en debat for at møde Rusland "hårdt mod hårdt".

EU-lederne konkluderede efter mødet, at Rusland "højst sandsynligt" bar ansvaret for angrebet.

EU-topmødet har fået den foreløbige konsekvens, at EU har hjemkaldt sin ambassadør i Moskva til konsultationer i en måned på grund af angrebet.