Radio24syv, som vi kender det i dag, kan ikke laves, hvis radiokanalen i fremtiden skal have sit udgangspunkt i Vestdanmark.
Sådan lyder det fra Radio24syvs chefredaktør, Jørgen Ramskov, efter at Dansk Folkeparti nu stiller det som et krav til regeringen, at Radio24syv skal flyttes til Vestdanmark – og allerhelst Aarhus – i forbindelse med det kommende medieforlig.
- Den radio, som Radio24syv laver i dag, kan ikke laves, hvis ikke vi har et hovedsæde og en markant tilstedeværelse i København, siger Jørgen Ramskov.
- Vi er en liveradio, vi har et budget, der er afhængigt af, at folk kommer i studiet. Og de folk, der kommer i studiet, er politikere og beslutningstagere, og sidst jeg kiggede, så er de altså i København det meste af tiden, siger han.
'Så får man ikke Radio24syv'
Radio24syv har siden 2011 sendt landsdækkende taleradio fra sit hovedsæde midt i København.
Men når kanalens nuværende sendetilladelse udløber i oktober 2019 og skal fornys, kræver Dansk Folkeparti, at radiokanalen flytter sit hovedkvarter ud af hovedstaden.
Jørgen Ramskov, hvilke konsekvenser vil det få, hvis Radio24syv skal flytte til Aarhus?
- Selvfølgelig kan man lave radio fra Aarhus, så det kommer an på, hvad man kræver af os. Hvis vi skal flytte hele radioen ud af København, så kan vi simpelthen ikke lave den radio, som er blevet en succes, og som politikerne paradoksalt nok fortsat gerne vil have, siger Jørgen Ramskov.
Chefredaktøren siger, at Radio24syv og kanalens budget i høj grad er afhængig af en høj frekvens af gæster i studiet, særligt folketingspolitikere og andre beslutningstagere, som primært befinder sig i København.
Med en flytning til eksempelvis Aarhus, som DF-formand Kristian Thulesen Dahl finder oplagt, vil det ikke kunne lade sig gøre fremover, vurderer Jørgen Ramskov.
- Hvis man træffer beslutningen om at flytte hele radioen til Aarhus, så får man en helt anden radio. Så får man ikke Radio24syv, siger han.
Københavnerfikseret radio er en 'myte'
Hvad får man så?
- Ja, det vil jo vise sig. Det kommer an på de krav, man stiller. Men det siger sig selv, at en radio, som vi laver med debatprogrammer, hvor politikerne går ind og ud af vores studier, er med i vores morgenprogram, vores eftermiddagsprogram og rigtig mange af vores programmer, det kan vi ikke lave. For politikerne er ikke i Aarhus. De er i København, siger Jørgen Ramskov.
Kulturminister Mette Bock (LA) ønsker ikke at kommentere kravet fra Dansk Folkeparti om at flytte Radio24syv til Vestdanmark, men Socialdemokratiet er til gengæld helt enige med DF i kravet.
Socialdemokratiet har også tidligere foreslået netop sådan en flytning, og medieordfører Mogens Jensen (S) begrunder det blandt andet med, at Radio24syv er blevet for ”københavnerfikserede”.
Det afviser chefredaktør Jørgen Ramskov imidlertid blankt.
- Det er en myte, og myter er åbenbart noget af det sværeste at slå ihjel. Fakta er, at der er 33 procent af vores lyttere, som bor i hovedstadsområdet. Til sammenligning er det 45 procent af P1’s lyttere, siger Jørgen Ramskov.
- Vi laver radio fra København, men vi er faktisk i stand til at lave noget, der interesserer hele Danmark, siger han.
P1 har større københavnerproblem
Men har I ikke haft for lidt fokus på det Danmark, der ligger udenfor København?
- Jeg tror, hvis vi skal tage den diskussion, så har vi vel haft den samme problemstilling, som mange medier har haft, at vi kommer til at fokusere på København. Vi har lige nu fire – og til august fem – journalister ansat i Aarhus, så vi er jo i gang og laver faktisk meget radio udenfor København.
- Men kernen, det dna som er Radio24syv, er mennesker i studiet, og det er politikere. Og de er altså i København.
Burde man hellere flytte P1 til Aarhus?
- Nu er jeg ikke mediepolitiker, jeg er chefredaktør, men baseret på, hvordan vores lyttere er fordelt, så har P1 da et større københavnerproblem end vi har, siger Jørgen Ramskov.
- Flere af P1’s lyttere er faktisk bosat i hovedstaden end vores. Så det der med, hvilken radio der er en københavnerradio – hvis man vurderer det på, hvor lytterne er, så er det P1, der er en københavnerradio og os, der er en landsradio, siger han.
Vil det overhovedet være interessant for Radio24syv at fortsætte som radio, hvis det bliver med udgangspunkt i Vestdanmark?
- Nu er det her jo et udspil til de medieforligsforhandlinger, som kommer til at foregå hele foråret. Jeg glæder mig meget til at se, hvad regeringen mener, og hvad den vil. Så vil vi, som de besindige mennesker vi er, forholde os til, hvad der kommer ud af medieforliget, og hvad der giver mening for os.
- Vi synes, vi har lavet en succes. Markedet er udvidet. Der er 1,1 millioner, som i dag lytter til taleradio. Det er mange flere end da vi startede. Der var det kun 700.000. Så vi kigger på, hvad der kommer ud af forhandlingerne, men lad dem nu lige starte, siger Jørgen Ramskov.