Københavns Kommunes borgmester, Frank Jensen (S), og Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), synes det er positivt, at justitsminister Søren Pape Poulsen (V) tager initiativ til at få fjernet romalejrene i København. Men de kritiserer begge, justitsministerens forslag om at udvide zoneforbuddet.
Søren Pape Poulsen vil med et nyt lovforslag sende romaer, der ikke overholder reglerne, uden for kommunegrænsen.
Med det forslag frygter Gentoftes borgmester bare, at romaerne flyttes til Gentofte Kommune.
- Det er godt, at der handles, men man skal være på vagt overfor, at man ikke eksporterer problemet fra den ene kommune til den anden. Men jeg tror heller ikke, ministeren mener, det er hensigten.
- Den problematik kender vi jo godt. Vi har set det med betalingsringen, hvor man eksporterer biler fra Københavns Kommune til Gentofte Kommune, siger Hans Toft.
Hans Toft foreslår, at man rykker grænsen, så den ligger udenfor hovedstadsområdet.
- Man skal kigge på områdegrænser og ikke kommunegrænser her i de tæt befolkede områder. Man skal se, hvordan man kan få problemet løst i en større geografisk sammenhæng, siger Hans Toft.
Skal op på europæisk plan
Københavns borgmester, Frank Jensen, bad i foråret regering om hjælp til at få løst problemet. Han glæder sig da også over, at der handles, men er enig med Hans Toft i, at problemet ikke bare skal flyttes til en anden kommune.
- Jeg synes det er fint, at ministeren kigger på det her, men det er jo ikke med det formål at skubbe dem ud på den anden side af kommunegrænsen, siger Frank Jensen.
Han mener, at justitsministeren bliver nødt til at tage problematikken op på europæisk plan.
- Det kan ikke løses ved det her zoneforbud. Vi kan ikke have et Europa, hvor folk på grund af fattigdom rejser til et andet europæisk land for at samle flasker.
- Vi skal have et bedre socialt sikkerhedsnet i hele Europa, og det kræver, at de europæiske ledere sætter sig sammen, siger Frank Jensen.
Zoneforbud har hjulpet
Overborgmesteren glæder sig dog over, at det zoneforbud, der blev lavet i foråret, har vist sig at virke.
Det nuværende forbud betyder, at politiet kan give et zoneforbud på 400 meter første gang, man overtræder lejr-forbuddet. Overtræder man det, kan zoneforbuddet udvides til 800 meter.
- Vi kan se, den meget store indsats, politiet har ydet sammen med forvaltningen, har virket. Der er et langt færre antal af lejre. Det er jeg rigtig glad for. Vi vil ikke have en by, hvor der opstår lejre i parker eller er overnattende i vores børns skolegårde. Sandkasserne skal ikke ryddes, inden børnene kan lege i dem, siger Frank Jensen.