Københavns Kommune bør hanke op i sig selv og komme med konkrete forslag til, hvordan de får bugt med ulovlige romalejre.
Det mener Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, som en reaktion på, at Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) i dag opfordrer regeringen til at vedtage konkret lovgivning, der skal slå ned på hjemløse østeuropæere.
- Som kommune kan vi ikke løse det stigende problem alene, da mange af migranterne er her lovligt som EU-borgere. Derfor opfordrer vi nu på det kraftigste regeringen til at gå ind i arbejdet for at skærpe reglerne for lovligt ophold i Danmark, udtaler overborgmester Frank Jensen i pressemeddelelsen.
- Vi foreslår for eksempel, at der stilles krav om, at alle, som opholder sig i Danmark, skal kunne opgive en adresse - altså bevise at de har tag over hovedet, siger han videre.
Marcus Knuth fra Venstre anerkender, at der er et massivt problem med romalejre, men mener, at Frank Jensen med sin udmelding er med til at skyde hele ansvaret over på EU.
- Jeg synes, at Frank Jensen løber fra ansvaret, når han siger, at det må EU løse. Den løsning, der kan komme fra EU, er ikke noget, der sker i morgen. Det tror jeg godt, at vi alle ved. Det her problem løser vi kun, hvis vi arbejder på tværs af kommuner, folketing og selvfølgelig på sigt i EU, siger udlændingeordføreren.
Kom med løsningsforslag, Frank
Frank Jensens udmelding kommer som en reaktion på, at Københavns Politi har oplevet en stigning i antallet af anmeldelser af hjemløselejre.
Og det er et problem, som man tager meget alvorligt i Venstre, fortæller Marcus Knuth, som blandt andet nævner, at man har fra 1. april har vedtaget en lov i Folketinget, der gør det muligt at opløse hjemløselejre og give bøder.
Men hvis der kan gøres mere, er Marcus Knuth åben over for nye initiativer, og derfor ærgrer det ham, at overborgmester Frank Jensen ikke tager en del af ansvaret på sig.
- Jeg så gerne, at Frank Jensen kom med nogen løsningsforslag, der kan hjælpe os og politiet lige nu i København og vores andre storbyer, siger Marcus Knuth.
Politi: Typisk østeuropæere i lejrene
DR Nyheder har været i kontakt med Københavns Politi, der bekræfter, at der er en stigning i antallet af anmeldelser. De kan dog ikke udlede, om det er ensbetydende med, at der et stigende problem i politikredsen.
Vicepolitiinspektør Jacob Søndergaard har ikke mulighed for at sætte tal på stigningen, men forklarer, at politiet reagerer på borgernes anmeldelser og tager problemet med hjemløselejre alvorligt.
Han ønsker ikke at forholde sig til overborgmesterens udtalelser eller om de specifikke aktioner med lejre i denne uge. Til gengæld vil han gerne udtale sig generelt om politiets indsats.
- Når vi får en anmeldelse fra en utryg borger om en lejr, så ser vi på, om den opfylder betingelserne for at være en lejr. Herefter rekognoscerer vi for at, om der er hold i anmeldelsen, og derefter kan vi sætte en regulær aktion op, siger han og fortsætter:
- Vi skal finde mandskab, transport og skal have godkendt aktionen af juristerne. Selve aktionen finder ofte sted på skæve tidspunkter.
Ifølge vicepolitiinspektøren er det typisk folk fra Østeuropa, de finder i lejrene.
- Der er en overvægt af personer fra Rumænien og Bulgarien, siger Jacob Søndergaard, der ikke ønsker at udtale sig om, hvor stor en andel af lejrenes beboere, der er romaer.
Lejrenes beboere får typiske en bøde for brud på ordensbekendtgørelsen. Men hvis enkelte personer bliver taget flere gange, så forelægger politiet for Udlændingestyrelsen, forklarer vicepolitiinspektøren.
Styrelsen skal så beslutte, om personen kan udvises af Danmark.
Romalejre i København
- •
Politiet modtog i 2016 355 anmeldelser om hjemløselejre. I år har man ifølge Berlingske modtaget mellem 120 og 125.
- •
I den seneste uge har man ryddet flere og anholdt op mod 37 rumænske statsborgere for at overnatte i ’utryghedsskabende’ lejre.
- •
Beboerne i lejren er typisk EU-borgere, og derfor er de meget svære at udvise.
- •
Ofte får beboerne en både for brud på ordensbekendtgørelsen. Kilde: Ritzau
Også et problem i Aarhus
Frank Jensen står ikke alene med sit opråb til regeringen. I Aarhus oplever de nemlig også et stigende problem med hjemløshed, fortæller Thomas Medom fra SF, der er social- og beskæftigelsesrådmand i byrådet.
- Det er på sin plads, at der kommer et opråb. Det vil jeg gerne bakke op om. Vi ser også hjemløse i Aarhus, når man går ned gennem gågaden. Der er en ret stor stigning lige nu af hjemløse med både dansk og udenlandsk baggrund, siger rådmanden.
Han foreslår, at man blandt får et øget fokus på transitcentre, der kan hjælpe folk med at komme hjem igen, når de finder ud af, at lykken ikke er i Danmark.
- Vores opfattelse er, at de fleste kommer til Danmark med en drøm om at finde arbejde. For langt de fleste af dem er det total urealistisk, så derfor skal vi hjælpe dem med at komme hjem, siger Thomas Medom, der vurderer, at det er langt de færreste, der kommer til Danmark for at begå kriminalitet.
Marcus Knuth (V) er villig til at gå i dialog med Aarhus-politikeren.
- Hvis man på kommunalt plan i Aarhus har nogle løsningsforslag, der virker der, så vil jeg være meget åben over for at høre, om det er noget, man kan bruge i andre storbyer i Danmark.