Indholdet i pakken er der egentligt ikke så meget galt med, siger Socialdemokratiet.
Men regeringen har ikke ønsket en bred aftale, og derfor var formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Morten Bødskov (S) eller andre socialdemokrater ikke blandt de politikere, der her til aften trådte ud ad døren til Erhvervsministeriet og præsenterede en ny erhvervspakke.
- Da regeringen præsenterede Socialdemokraterne for, at en erhvervspakke skulle finansieres af besparelser på dagpengeområdet, der sagde vi nej. Og så blev vi smidt ud af forhandlingerne, siger Morten Bødskov.
R og DF er med
Besparelserne i dagpengene blev ikke ført ud i livet. I stedet er aftalen, der næste år koster 700 millioner kroner, og som over årene stiger gradvist til en udgift på 2,2 milliarder kroner i 2025, blandt andet finansieret ved besparelser på DSB, hævelse af renterne på restskat, besparelser på aktivering af ledige og fra det økonomiske råderum.
Ud over regeringen er De Radikale og Dansk Folkeparti med i pakken, der fjerner eller sænker en række afgifter blandt andet på el-varme. Og grundlæggende er der ikke noget i pakken, som er en aftaledræber for Socialdemokratiet.
- Når man ser på aftalens indhold, så er det noget, vi godt kunne have snakket med om, men regeringen har valgt, at man ikke vil have den bredest mulige aftale, og det tror vi sådan set er skidt for Danmark, siger erhvervsordføreren, der dog gerne havde set et større skattefradrag for forskning og udvikling i produktionsvirksomheder.
SF: Helt skævt
SF og Enhedslisten er dog skarpere i kritikken af den nye erhvervsaftale. SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at aftalen rammer skævt:
- Så længe borgere venter på kræftbehandling eller at blive udredt for alvorlige hjertesygdomme, så er det helt skævt at bruge penge på at sænke alkoholafgifter eller gøre det billigere at være aktionær, siger hun til Ritzau.
Og Enhedslistens Pelle Dragsted er skarp i tonen:
- Så skal velfærden, den kollektive trafik og de arbejdsløse betale for blandt andet skatterabatter på aktie-indtægter. Ingen tak til Dansk Folkeparti og De Radikale for at sikre regeringen flertal for deres asociale politik, skriver han på Twitter.