Det var med blandede følelser, da en række nordjyske lokalpolitikere fra Venstre og Konservative i går fulgte med i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) pressemøde på Christiansborg.
Her præsenterede han regeringens planer for anden runde af udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til resten af landet.
Men ligesom ved den første omgang udflytninger i 2015 er Region Nordjylland den region uden for hovedstaden, der modtager færrest statslige arbejdspladser. I alt 399 arbejdspladser skal rykkes til Nordjylland, men det er for lidt, lyder det fra flere af statsministerens lokale partifæller.
Venstres borgmester i Mariagerfjord, Mogens Jespersen, mener, at Region Nordjylland endnu en gang er blevet forbigået af regeringen.
- Hvis vi ser på antallet af arbejdspladser, så er vi nedprioriteret. Det er jeg nødt til at sige, siger Mogens Jespersen, der dog roser regeringen for trods alt at flytte arbejdspladser væk fra hovedstaden og ud i landet.
- Men hvis det er fordi, at de vil hjælpe os ud af det, de kalder udkant, så er det ikke den rigtige vej at gå. Så skulle vi have fået vores andel, og det mener jeg ikke, at vi får her, siger Venstre-borgmesteren.
Trist og ærgerligt
Hans partifælle og borgmesterkollega fra Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), er heller ikke imponeret over, hvor mange statslige arbejdspladser, regeringen har valgt at sende til Nordjylland.
- Det er trist, at man ikke har kunnet se så langt som op til os i det nordjyske. Her i Morsø Kommune bliver vi igen forbigået, når man flytter arbejdspladser ud. Det er jeg selvfølgelig skuffet over, siger Hans Ejner Bertelsen.
- Når man kigger på landkortet, er vi tyndt besat med statslige arbejdspladser i hele Nordjylland, så jeg kan ikke forstå den prioritering, man har lavet, siger han.
Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ambitioner med udflytningen af de statslige arbejdspladser er at sikre et Danmark i bedre balance.
”Bedre balance” er sågar titlen på regeringens udflytningsplan, men flere af statsministerens nordjyske partifæller mener ikke, at regeringen kommer i mål med den ambition.
Især ikke når Region Nordjylland for anden gang er den region i landet, der får tildelt færrest statslige arbejdspladser.
- Det undrer mig. Hvis man ønsker at skabe et Danmark i balance – og jeg har stor respekt, at regeringen har taget den udfordring op – så er det ærgerligt, at man ikke har kunnet se så langt som til Nordjylland og sikret, at vi får en fuldstændig jævn fordeling, siger Morsø-borgmester Hans Ejner Bertelsen.
Skævvridning fortsætter
Den holdning deler Otto Kjær Larsen, der sidder i regionsrådet i Nordjylland for Venstre.
- Det er selvfølgelig ikke særligt tilfredsstillende for at sige det mildt. Det er ikke en måde at få Danmark i bedre balance, siger Otto Kjær Larsen, der dog glæder sig over, at der trods alt kommer statslige arbejdspladser til Nordjylland.
Regionsrådsmedlem Henrik Buchhave kalder det ”beklageligt”, at regeringen endnu engang ”overser” Region Nordjylland i forbindelse med udflytning af statslige arbejdspladser.
- Det fortsætter jo den skævvridning, som man egentlig har sagt, man vil forsøge at gøre op med. Vi har jo god brug for arbejdspladserne, og vi har grundigt bevist, at vi kan sagtens finde kvalificerede medarbejdere, siger Henrik Buchhave.
En anden Venstremand i regionsrådet, Martin Bech, hæfter sig også ved, at Region Nordjylland nu to gange er den region, der har fået tildelt færrest statslige arbejdspladser.
Martin Bech mener, at regeringen med denne øvelse ”underprioriterer” Region Nordjylland.
- Det er lidt mærkeligt, at fordelingen for anden gang er skæv på en måde, hvor Region Nordjylland bliver sorteper, siger Martin Bech (V).
- Vi er jo glade for at modtage statslige arbejdspladser, og vi er store tilhængere af, at der bliver udflyttet arbejdspladser. Men det kan godt virke som om, at Nordjylland lidt bliver et appendiks til den her udflytning, siger han.
Snydt igen
Jammerbugt-borgmester Mogens Gade (V) undrer sig ligeledes over, at Region Nordjylland igen står til at modtage færrest statslige arbejdspladser.
Det ligner en tendens, vurderer Venstre-borgmesteren.
- Umiddelbart kan det virke noget påfaldende, at vi er den region, som to gange i træk får færrest statslige arbejdspladser, når vi helt sikkert er ligeså kapable til at modtage de arbejdspladser som andre regioner i Danmark, siger Mogens Gade.
- Derfor er det ærgerligt, at vi her i Nordjylland bliver lidt forfordelt, siger han.
Blandt konservative regionsrådsmedlemmer i det nordjyske er der også utilfredshed at spore over regeringen.
Regionsrådsmedlem Tage Legaard (K) mener ikke, at regeringen gør nok for at indfri sine egne ambitioner om et Danmark i bedre balance. Ved at sende flere statslige arbejdspladser til Nordjylland kunne man bedre have bremset den affolkning af især de mindre byer i regionen, mener han.
- Jamen, snydt igen, kan man sige, siger Tage Legaard med henvisning til, at Region Nordjylland igen modtager færrest statslige arbejdspladser.
- Der er lidt langt fra det, regeringen siger, til det den gør. Jeg mener, at det med udflytning af statslige arbejdspladser skulle være en styrkelse af de svageste kommuner, men det synes jeg ikke, virker til at være tilfældet, siger han.
Tage Legaard opfordrer derfor regeringen til at genoverveje fordelingen af statslige arbejdspladser blandt regionerne udenfor hovedstaden.
- Det her bør være en ommer. Vi bør tage 200-300 mere til Nordjylland, sådan at der er mere balance, hvis vi skal blive i regeringens terminologi, siger det konservative regionsrådsmedlem.
Løkke: Fair måde at gøre det på
Statsminister Lars Løkke Rasmussen blev på gårsdagens pressemøde spurgt til antallet af statslige arbejdspladser, der flyttes til Nordjylland.
Her forklarede han, at man skal se regeringens to omgange med udflytninger af statslige arbejdspladser i en sammenhæng, og at antallet af arbejdspladser, der sendes til Nordjylland, svarer til indbyggertallet i regionen.
- Så vi synes, at det er en fair måde at gøre det på, lød det fra statsministeren.
Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen, forstår godt, at hans partifæller i Nordjylland kunne ønske sig endnu flere statslige arbejdspladser, men mener ligesom statsministeren, at regeringen har fundet en god balance i fordelingen af statsjob.
- Jeg hører, at man er meget begejstret for de udflyttede arbejdspladser, vi er kommet med, og jeg hører også fra alle regioner, at man gerne havde set, at der var kommet flere, fordi man er meget glad for regeringens linje på det her område. Det er en fællesnævner for alle regionerne i Danmark, siger Thomas Danielsen.
- Det niveau, man har fået i Nordjylland, afspejler egentlig meget godt det niveau, der er for resten af landet. Så man bliver nødt til at holde det op imod, hvor mange indbyggere, der er i et område, siger han.
Festdag
Det er da heller ikke alle nordjyske lokalpolitikere fra Venstre og Konservative, som er kritiske overfor regeringen.
Godt nok blev regionsrådsmedlem Anny Winther (V) ”en lille smule ked af det”, da hun konstaterede, at Region Nordjylland igen er den region, der modtager færrest statslige arbejdspladser, men hun vælger at stole på, at Nordjylland i højere grad fremover bliver tilgodeset af regeringen.
- Jeg tror ikke, regeringen nedprioriterer Nordjylland, men jeg tror, at der er en langsigtet plan, og der håber jeg, at vi bliver en del af den videre plan, siger Anny Winther.
De Konservatives gruppeformand i regionsrådet, Per Larsen, vælger ligeledes at tage de positive briller på og betegner ligefrem dagen i går som en ”festdag”.
- Jeg synes grundlæggende, at vi skal glæde os over, at vi får en væsentlig andel af de statslige arbejdspladser, siger Per Larsen (K).
- Vi ville selvfølgelig gerne have haft så mange som muligt, men jeg synes faktisk, at 400 arbejdspladser i denne omgang er et anseeligt antal, siger han.