Løkke: Vi gør det, fordi vi politisk vil det her

Trods manglende evaluering afviser statsministeren, at regeringen er for hurtig med ny udflytningsplan.

Regeringen vil ikke vente på en endelig evaluering af den første udflytningsrunde.

Når regeringen nu sparker anden runde af udflytningen af statslige arbejdspladser i gang, så er der ikke brugt meget krudt på at granske, hvordan det egentlig gik i første runde.

Først til sommer ventes en endelig evaluering fra Rigsrevisionen at være færdig.

Men det er en værdi i sig selv for regeringen at få et Danmark i bedre balance, og så skal den vilje sættes igennem, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde, hvor han var flankeret af minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Miljøstyrelsen rykker til Odense: Se alle udflytningerne her

- Vi gør det, fordi vi politisk vil det her. Der findes ikke den evaluering, der vil få regeringen til at mene noget andet om det her. Under den tidligere regering blev der flyttet flere arbejdspladser ind i København end ud. Det kræver politisk vilje at flytte på det, sagde Løkke:

- Det er en værdi for den her regering, at vi får et Danmark i bedre balance. Vores politik trækker vi ikke nede i Rigsrevisionen. Den trækker vi i vores regeringsgrundlag. Og det er en politisk ambition, at staten skal have et mere ligeværdigt aftryk i Danmark, lød det fra statsministeren.

En række fagforeninger med Djøf Offentlig, der har 11.000 medlemmer blandt de statsligt ansatte, i spidsen har kritiseret regeringen for ikke at vente på en endelig evaluering.

"Erfaringsopsamling" fra første runde

I alt 4.024 arbejdspladser skal holde store flyttedag i forbindelse med regeringens ”Bedre Balance ll”-plan.

Det er blandt andet besluttet, at Miljøstyrelsen med over 400 ansatte flyttes fra København til Odense som led i anden runde med udflytningen af statslige arbejdspladser.

I forbindelse med den nye udflytning udgiver regeringen en såkaldt "erfaringsopsamling" fra den første runde. Her angiver institutionerne blandt andet, at der gennemsnitligt har været et mindre fald i produktiviteten og kvaliteten i varetagelsen af deres kerneopgaver.

Ifølge minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) bidrager erfaringsopsamlingen til at give et nuanceret billede af, at der er nogle ting, der er gået rigtig godt, og at der nogle steder været udfordringer.

- Noget af det, vi kan drage ud af læren, og som vi gør brug af i vores nye plan, er erfaringen med de steder, hvor det er gået bedst. Her har man flyttet hurtigt. Så vi lægger op til en proces, der skal gå hurtigere end første runde, sagde Sophie Løhde på pressemødet.

Frygt for videnstab

Af erfaringsopsamlinge fremgår det også, at halvdelen af institutionerne melder om stigende sygefravær, siden flytningen blev udmeldt, mens den anden halvdel melder om faldende sygefravær i samme periode.

Regeringen har også fået kritik for, at der sker et alvorligt videnstab med udflytningen af statslige arbejdspladser, fordi erfarne medarbejdere ikke flytter med.

Det fik på pressemødet statsministeren til at understrege, at regeringen holder skarpt øje med omstillingsprocessen:

- Men det kan ikke være sådan, at fordi vi ved, at der er problemer, når man flytter, så beslutter vi bare at blive, fordi så ville der kun ske én ting med sikkerhed: nemlig at den centralisering, vi har set igennem en generation, bare ville fortsætte og fortsætte, og det ønsker vi at gøre op med, sagde Løkke.

Oveni udflytningen af arbejdspladser, opretter regeringen også mellem 500 og 1.000 nye uddannelsespladser ude i landet i 10 forskellige byer.

Mange flyttes til større byer

Regeringen har fået kritik for på den ene side at udflytte statslige arbejdspladser, men på den anden side fjerne de arbejdspladser igen fra yderområderne igennem et effektiviseringskrav, der rammer uddannelsesområdet.

Statsministeren afviser, at man i det tilfælde så er lige vidt.

- Det er man ikke. Hvis ikke man gjorde det, vi gør her (udflytning, red.), så ville der alt andet lige være færre arbejdspladser rundt omkring i Danmark. Jeg har godt lagt mærke til, at der kommer en diskussion om produktivitetskravet, og må jeg ikke sige et par ting:

- I en lang årrække havde vi produktivitetskrav på sundhedsvæsnet. Det rokkede ikke ved, at vi år for år brugte flere og flere penge på sundhedsvæsnet. Og hvis man tager uddannelsesområdet, så er situationen den i dag, at vi bruger 25 procent mere på ungdomdsuddannelser end for ti år siden. Så man skal passe på med ikke at lade sig forvirre, sagde statsministeren.

Han afviser også, at der ikke skulle være tale om en reel udflytning, når de fire universitetsbyer Aarhus, Odense, Aalborg og Roskilde tilsammen får 1.191 statslige arbejdspladser i regeringens anden runde udflytninger.

- De her arbejdspladser skaber også nogle regionale muligheder. Det er jo ikke sådan, at alle arbejdspladser i København i dag er besat af mennesker, der bor i København.

- De er besat af mennesker, der bor i hele hovedstadsområdet og et stykke ned på Sjælland. Og sådan er det jo også, når man kommer Jylland. Der pendles også. Den dimension skal også tages med, sagde Løkke.