Arbejdstilsynets beskrivelser af Moderaterne er 'noget af det mest alvorlige', professor har set

I går landede høringsbrevet om arbejdsmiljøet i Moderaterne. Og professor i arbejdsmiljø har "sjældent set noget af den kaliber".

Ifølge Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø på SDU, gennemsyrer problemerne hele organisationen, og han kalder det "et meget alvorligt tilfælde af psykiske arbejdsmiljøproblemer". (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

I sin efterhånden lange karriere har professor i arbejdsmiljø på SDU Peter Hasle "sjældent set noget af den kaliber" som det hørringsbrev om arbejdsmiljøet i Moderaterne, der landede i går.

- Det, arbejdstilsynet beskriver, er noget af det mest alvorlige, jeg har set i forhold til mobning og krænkelser, siger han.

Arbejdstilsynet beskriver, at "at alle ansatte og flere ledere var tydelig berørte, grådlabile og nervøse under samtalerne" med tilsynet.

Høringsbrevet viser Arbejdstilsynets foreløbige observationer hos Moderaterne og kommer i kølvandet på, at fem medarbejdere klagede til Arbejdstilsynet i slutningen af marts. Tilsynet har været på besøg tre gange, hvor de har snakket med en lang række medarbejdere og ledere.

Her oplyste flere ansatte til tilsynet, at de er bange og kede af det, og flere har oplevet kollegaer, der græd på arbejdet.

- Flere ansatte oplyste, at de har stresssymptomer som eksempelvis søvnbesvær, og at flere modtager psykologbehandling omkring forhold i deres arbejdsmiljø, herunder de krænkende handlinger.

- Flere ansatte oplyste, at de ikke tør sige det til nogen, hverken ledere eller kollegaer, skriver Arbejdstilsynet i forhold til hvilke konsekvenser, det dårlige arbejdsmiljø hos Moderaterne har haft for medarbejderne, står der.

En meget alvorlig sag

Når Peter Hasle læser de beskrivelser fra Arbejdstilsynet, så er det er ikke kun et spørgsmål om, at der er nogle små grupper af medarbejdere, som mobber hinanden. For ham ser det ud som om, at problemerne gennemsyrer hele organisationen.

- Det er medarbejdere imellem, det er imellem medarbejdere og ledere, og det er ledere imellem.

- Det er noget, der foregår to og to. Det er noget, der foregår til møder. Det er noget, der foregår under frokosten. Det er noget, der foregår på gangene. Det er noget, der foregår i e-mailstrenge og på sociale medier.

Derfor er sagen ifølge ham meget alvorlig.

- Og jo ikke mindst det, som arbejdstilsynet slutter med at skrive: nemlig at medarbejderne er følelsesmæssigt meget berørt, når de fortæller om det, så man kan ud fra den beskrivelse se, at det er noget, som virkelig går medarbejderne på.

Et halvt år til at ’gøre en ekstra indsats’

Situationen er noget, som Moderaterne bliver nødt til at tage meget alvorligt, siger Peter Hasle. For der er en stor risiko for, at medarbejderne bliver syge, er hans vurdering.

- Det her er et meget alvorligt tilfælde af psykiske arbejdsmiljøproblemer, siger han.

Moderaterne har sagt ja til et "aftaleforløb" med Arbejdstilsynet. Det betyder, at de nu har et halvt år til at "gøre en ekstra indsats for at forbedre arbejdsmiljøet", hvor Arbejdstilsynet samtidig giver partiet vejledning.

Det betyder dog ikke, at problemerne med et forsvinder, siger Peter Hasle. Du kan høre ham sætte nogle ord på det i videoen her:

Hovedansvaret ligger til gengæld på ledelsen, hvis partiet skal komme problemerne til livs, mener han.

- Hver gang, der bliver talt nedladende, der bliver kritiseret ude i det åbne, der bliver talt om personer, hvor de ikke er til stede, så skal ledelsen stoppe det øjeblikkeligt. Det er den eneste måde, at man kan få ryddet op i den slags ting.

- Så der er muligheder for at løse det her. Men det farligste vil være, at man siger, at det er bare et vilkår på borgen, og så kan vi ikke rigtig håndtere det.

Mandag fyrede Moderaterne de medarbejdere, der ikke havde taget en frivillig fratrædelse i den politiske afdeling på partiets sekretariat. Du kan læse Lars Løkke Rasmussens kommentar til fyringerne i artiklen her: