Djøf betragter M-fyringer som usaglige: 'Man skyder budbringeren i stedet for at løse problemet'

Nu vil fagforeningen forsøge at genforhandle de aftaler, der er omkring de fyrede medarbejdere. Hvis ikke det lykkes, kan det ende i retten.

Djøf har nu rettet henvendelse til Moderaterne for at genforhandle vilkårene for de fyrede. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Djøf mener, der er tale om usaglige afskedigelser, efter Moderaterne har fyret tre medarbejdere på grund af manglende tillid.

Det fortæller fagforeningens administrerende direktør, Tomas Therkildsen.

- Det er vores helt klare opfattelse, at de medarbejdere, som nu er blevet fyret, ikke var dem, der var problemet. Og det er derfor, vi mener, denne her fyring er usaglig, siger Tomas Therkildsen.

Fagforeningen mener ganske simpelt ikke, at "manglende tillid" er en tilstrækkelig begrundelse for at fyre medarbejdere.

- Man lægger bare skylden over på medarbejderne og siger, at vi har ikke tillid til jer længere. Og det er ikke nok, siger Therkildsen.

Derfor har Djøf nu rettet henvendelse til partiet for at genforhandle vilkårene for de fyrede ud fra en anden præmis: nemlig at afskedigelserne er usaglige.

- Det forventer vi sådan set, at modparten kommer til at erkende. Hvis de gør det, så vil det være en forhandling om, hvad det er for en type kompensation, medarbejderne får der, siger han.

Hvis ikke det kan løses med forhandlinger, så kan man ende i en situation, hvor der skal rejses sag ved en domstol, fortæller Therkildsen videre.

Løkke har erkendt mobbekultur

De seneste uger har Djøf været i kontakt med de berørte medarbejdere i Moderaterne, efter det kom frem, at flere medarbejdere i sekretariatet havde rettet henvendelse til Arbejdstilsynet for at få hjælp med det, de mener var problemer med arbejdsmiljøet i partiet.

Det gjaldt for dem i klagen til Arbejdstilsynet, at der var tale om sexisme, mobning og en "tyrannisk ledelse".

Arbejdstilsynet har siden udarbejdet en rapport, som DR er i besiddelse af, og som i hvert fald bekræfter, at ledere og medarbejdere beretter om krænkende adfærd - dog ikke sexisme.

Partiformand Lars Løkke Rasmussen erkendte også efter fyringerne i går, at der har været "problemer med en mobbekultur" i partiets sekretariet på Christiansborg.

'Man skyder budbringeren'

Helt generelt mener Tomas Therkildsen, at der er tale om en "ganske forfærdelig sag" for medarbejderne.

- De har rejst et problem om arbejdsmiljøet og forsøgt at få Arbejdstilsynet ind over. Så har de været igennem en to-tre-fire ugers ekstremt hårdt pres – ovenikøbet med et stort mediepres ovenpå. Og nu ender det så med en afskedigelse til dem, siger han.

Han synes desuden, at man med fyringerne placerer ansvaret over på de fyrede.

-... i stedet for at lytte til, at der var et problem med arbejdsmiljøet. Man skyder så at sige budbringeren i stedet for at løse problemet.

M: 'Vi overkommer det som bump på vejen'

Jakob Engel-Schmidt, der kulturminister for Moderaterne, og en ellers fremtrædende figur i partiet, fortæller i dag, at partiet "ikke ønsker at være et parti med et dårligt arbejdsmiljø".

- Hvor der er en mobbekultur, eller hvor folk er kede af at gå på arbejde. Det er jo også derfor, at vi tager det utroligt alvorligt, når Arbejdstilsynet eller vores egen erhvervspsykolog påpeger, at der er noget at arbejde med.

På spørgsmålet om, hvordan han forholder sig til, at Djøf kalder fyringerne for usaglige og desuden siger, at man ikke kan fyre sig til et godt arbejdsmiljø, svarer han:

- Det har jeg ikke hørt noget om, og det er i øvrigt heller ikke mig som arbejdsgiver, der har det ansvar.

Men kan man fyre sig fra et dårligt arbejdsmiljø?

- Nej selvfølgelig kan man ikke det. Men når nu en intern undersøgelse viser, at der er en enkelt afdeling, hvor der er nogle problemer, så har vi valgt at håndtere det på den måde, som vi nu har gjort, svarer Jakob Engel-Schmidt.

- Vi er blevet et stort parti på meget kort tid. Det er vi stolte af, men det har også medført nogle startvanskeligheder. Det er jo tydeligt for enhver. Dem overkommer vi som bump på vejen, og så kommer vi i øvrigt styrket videre.