"Arbejdstilsynet kunne konstatere, at alle ansatte og flere ledere var tydelig berørte, grådlabile og nervøse under samtalerne."
Sådan skriver Arbejdstilsynet i et høringsbrev, der blev sendt til Moderaterne fredag i sidste uge, og som DR er kommet i besiddelse af.
Brevet blev sendt efter tilsynet havde været på besøg hos regeringspartiets sekretariat i september.
Høringsbrevet viser Arbejdstilsynets foreløbige observationer hos Moderaterne og kommer i kølvandet på, at fem medarbejdere klagede til Arbejdstilsynet i slutningen af marts.
Og tilsynets observationer er hårde.
- Ansatte oplyste, at de er bange og kede af det, og flere har oplevet kollegaer, der græd på arbejdet.
- Flere ansatte oplyste, at de har stresssymptomer som eksempelvis søvnbesvær, og at flere modtager psykologbehandling omkring forhold i deres arbejdsmiljø, herunder de krænkende handlinger.
- Flere ansatte oplyste, at de ikke tør sige det til nogen, hverken ledere eller kollegaer, skriver Arbejdstilsynet i forhold til hvilke konsekvenser, det dårlige arbejdsmiljø hos Moderaterne har haft for medarbejderne.
Hård tone og nedværdigende adfærd
Ifølge Arbejdstilsynet beretter flere medarbejdere desuden om krænkende handlinger i løbet af samtalerne med tilsynet.
Blandt andet oplever medarbejderne at blive bagtalt og talt til i en grov tone medarbejderne imellem.
- Det forekommer desuden i beskedtråde/chatgrupper, som der eksempelvis skrives i både i og uden for arbejdstiden og eksempelvis under møder, hvor der kommenteres på kollegaer, som er til stede på mødet, og uden de har kendskab til det, skriver Arbejdstilsynet.
Men også ledelsen i Moderaterne får hårde ord på vejen. Her berettes der også om hård tone og nedværdigende adfærd fra ledelsen mod de ansatte.
- Denne adfærd har været i form af at vende øjne, gestikulere voldsomt, afbryde, nedstirre og sende intimiderende blikke.
Samtidig beretter ansatte, at der bliver slået hårdt ned på medarbejdere, der laver fejl.
- Ansatte oplyste, at de er bange for at lave fejl og oplever, at man af ledelsen bliver hårdt irettesat og eksempelvis føler sig udstillet i mailtråde med flere modtagere inklusive partiledelsen, hvis man har lavet fejl, skriver Arbejdstilsynet.
I brevet bliver der dog ikke berettet om sexisme, som ellers tidligere har været fremme som et af problemerne i Moderaternes sekretariat.
Moderaterne oplyser, at der er blevet lavet tiltag for at forebygge problemerne. Blandt andet blev der i maj 2023 etableret et medarbejderudvalg, og i juni 2024 blev der udarbejdet en medarbejderhåndbog.
Desuden blev der 2. september påbegyndt et forløb med en erhvervspsykolog.
Flere fyret mandag
Til Arbejdstilsynet oplyste ledelsen, at de ikke genkender omfanget og karakteren af de forelagte eksempler, men at de tager de ansattes oplysninger om krænkende handlinger mellem ledere og ansatte til efterretning.
DR har mandag aften forsøgt at få en ny kommentar fra Moderaterne, efter DR kom i besiddelse af høringsbrevet, men det er ikke lykkedes.
Mandag fyrede Moderaterne flere medarbejdere med øjeblikkelig virkning.
I den forbindelse sagde udenrigsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder, at partiet og han i sidste ende har ansvaret.
- Vi er gået fra 0 til 100 på meget kort tid. Det skal ikke være nogen undskyldning, men jeg vil tro, at hvis man bevæger sig rundt på en række opstartsvirksomheder, der er gået fra én mand i en garage til at have 70 mænd i deres brød to år efter, så vil man sikkert også kunne finde et eller andet som kunne være bedre.
Har du som den øverste chef for det hele været opmærksom nok på, hvad der foregik i partiet?
- Jeg har jo ansvaret for at have stiftet partiet og ansvaret for ting, der er gået godt og mindre godt.
- Jeg har også hovedansvaret for de strategiske ansættelser, vi har lavet. Derfor har jeg også ansvaret for at handle på de udfordringer, vi nu er blevet opmærksomme på, siger han.