Anders Samuelsen om maskeringsforbud: Ikke sikker på, at det virker

LA stemmer ja til et maskeringsforbud, men partilederen er ikke sikker på, at det har nogen effekt.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mener, at diskussionen om et burkaforbud har fyldt alt for meget i samfundsdebatten. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Liberal Alliance meddelte tidligere i dag, at partiet støtter et maskeringsforbud, der vil forbyde beklædningsdelene burka og niqab.

Alligevel siger partileder og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) nu, at lovgivning på området ikke nødvendigvis har nogen effekt.

- For at sige det lige ud, så har jeg min store tvivl i forhold til om det her virker, siger Anders Samuelsen (LA).

Samtidig frygter han, at et forbud risikerer at gå ud over folk, man i virkeligheden ikke har noget ønske om at ramme. Han forudser derfor et indviklet lovforslag med en lang række undtagelsesparagraffer.

"Vi skal videre i teksten"

Derfor kan det undrer, at Anders Samuelsen og Liberal Alliance alligevel vægler at lægge stemmer til et maskeringsforbud.

Forklaringen er, at man er træt af at diskutere, hvad, der ifølge Liberal Alliance, er småting i det samlede samfundsbillede. Derfor er beskeden fra Anders Samuelsen klar: ”Væk med det plaster, så vi kan komme videre i teksten”.

- Vi har diskuteret det her siden 2009. Den ene dag efter den anden er gået med snak om måske 40, 50 eller 200 burkaer. Alt den tid kunne vi have brugt på at diskutere vækst og beskæftigelse, siger Anders Samuelsen (LA).

Tidligere modstandere

Hidtil har partiet ellers været modstandere af lovgivning på området. Men tidligere i dag meddelte Anders Samuelsen på sin Facebook profil, at man nu bakker op om et forbud.

Også selvom forslaget strider imod grundlæggende liberale værdier, siger Anders Samuelsen.

- Det er overhovedet ikke liberalt at blande sig i, hvordan folk de gå klædt. Men jeg vil ikke være den, der forsvarer mørkemænds forsøg på at undertrykke kvinder ved at tvinge dem i det her beklædningsstykke, som jeg får kvalme af, hver gang jeg ser det. Nu skal det vedtages, og så skal vi videre, siger han.

R: Man rammer de forkerte

Også hos Radikale Venstre anskuer man burka og niqab som kvindeundertrykkende symboler. Men partiet mener ikke, at et forbud er kan løse problemet. Ifølge politisk leder Morten Østergaard fokuserer man med et maskeringsforbud nemlig på de forkerte.

Morten Østergaard (R) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

- Vi kommer til at straffe ofrene i stedet for deres gerningsmænd, hvorfor sætter man ikke ind overfor gerningsmændene fremfor at stænge en bøde ud til deres ofrer, siger Morten Østergaard (R).

Han henviser til, at det typisk er mænd, der tvinger kvinder til at bære de omstridte beklædningsdele. Derfor skyder man forbi mål med forslaget. Morten Østergaard (R) har samtidig svært ved at forstå, at Liberal Alliance og Venstre, der også går ind for et forbud, kan kalde sig for liberale partier, når man vælger at lovgive imod beklædningsdele.

- Jeg føler mig som den sidste liberale i Danmark, fordi man tilsyneladende med et bredt flertal i folketinget nu vil lovgive om, hvordan man skal gå klædt, siger han.

V: Det handler om to liberale hensyn

Internt har regeringspartiet Venstre indtil i dag været splittede i forhold til spørgsmålet om et maskeringsforbud. Men efter et gruppemøde tidligere i dag på Christiansborg er folketingsgruppen, med undtagelse Eva Kjær Hansen (V), nået til enighed.

- Vi går ind for et maskeringsforbud, siger politisk ordfører i Venstre Jakob Ellemann-Jensen (V) umiddelbart efter partiets gruppemøde.

Og selvom han erkender, at der er flere dilemmaer forbundet med et maskeringsforbud, mener han stadig at man som liberal kan stå på mål for forslaget.

- Det her handler om to liberale hensyn, på den ene side skal folk selv bestemme hvad de har på, men på den anden side har man i et åbent liberalt samfund også krav på at møde hinanden med et åbent ansigt, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).