Det er ikke til at sige, hvilken betydning det får, hvis et forbud mod burka og niqab bliver indført i Danmark.
Det vurderer Brian Arly Jacobsen, der er lektor i religionssociologi ved Københavns Universitet.
- Det har nogle direkte konsekvenser for de kvinder, der møder ordensmagten og bliver bedt om at tage burka eller niqab af i form af bøde eller fængselstraf - alt efter hvad man vælger. Men derudover har vi ikke nogen evidens for at kunne sige, hvilken betydning eller konsekvenser det har for kvinderne og samfundet, siger han.
Han præsenterer to scenarier. Enten kan det have den virkning, at kvinderne vælger at tage burkaen af og eventuelt bruger en anden form for hovedbeklædning, der er mere åben. Men det kan også have den modsatte effekt, hvor man tvinger de kvinder, der finder det nødvendigt at bære burka eller niqab, til at blive hjemme.
- Og så er vi lige vidt, for så kommer de ikke ud i samfundet, og det er en nødvendig forudsætning for integration, forklarer Brian Arly Jacobsen.
Venstre har på et gruppemøde tidligere i dag besluttet at gå ind for et forbud mod maskering og heldækkende beklædning.
Både De Konservative og Liberal Alliance har meldt ud, at de er enige i et forbud. Derfor er det en samlet VLAK-regering, som vil forbyde burka og niqab i det offentlige rum.
Skaber mindre frihed
Uanset hvordan man vender og drejer et muligt forbud, vil det begrænse en bestemt gruppes frihed, siger religionssociologen.
- Der kan være mange rimelige argumenter for at gøre det. Det kan man være enig eller uenig i, men det er vigtigt at fremhæve i denne sammenhæng, at hvis man i et demokratisk samfund som det danske forbyder en beklædningsgenstand på denne måde, så skaber det mindre frihed for de her mennesker, siger Brian Arne Jacobsen.
Dansk Folkeparti og De Konservative har flere gange forsøgt at få de resterende partier til at bakke om at forbyde burka og niqab. Men først nu er der politisk vilje fra Venstre og Liberal Alliance.
Ifølge Mehdi Mozaffari, professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet, er det et udtryk for, at politikerne har fået nok og er klar til at sætte en grænse.
- Danmark indikerer over for islamister og radikale muslimer, at grænsen er her, og at det ikke er tilladt at komme med en anti-kvindelig og anti-menneskelig kultur, siger han.
Ligesom Brian Arly Jacobsen har han svært ved at vurdere, hvilke reaktioner og følger et forbud vil have. Men fordi det som udgangspunkt handler om en mindre gruppe, mener han, at man kan undgå store problemer.
- Hvis man laver en politisk handling mod flere hundrede eller tusinde mennesker, vil det skabe et problem, men hvis det ikke er særligt mange, så er det symbolsk, og det er ikke nødvendigvis negativt, siger han.
Det er vanskeligt at få klarhed over, hvor mange personer i Danmark der bærer niqab eller burka. Den seneste opgørelse, der blev lavet, var tilbage i 2009 fra en rapport fra Københavns Universitet, der pegede på, at 100-200 går med niqab, og 0-10 går med burka.