Flertallet for tildækningsforbuddet, det såkaldte burka-forbud, er forsvundet ud af hænderne på regeringen.
Det står klart, efter at Liberal Alliance, kort efter at lovforslaget i går blev lagt på bordet, valgte at fritstille sine medlemmer. Dermed vil syv af Liberal Alliances 13 folketingsmedlemmer stemme imod forbuddet.
- I bund og grund synes de, at tildækningsforbuddet er fuldstændig vanvittigt, og at deres liberale grundværdier går grundstødt, hvis de stemmer for det her, siger DR’s politiske analytiker, Bjarne Steensbeck.
Også Venstres Eva Kjær-Hansen fastholder, at hun vil stemme imod et forbud. Derfor mangler regeringen nu mindst otte stemmer for at kunne tælle til halvfems. Og det betyder, at burka-balladen fortsætter, siger Bjarne Steensbeck.
- Burkaen lever fortsat. Om den også overlever, det kan vi ikke sige endnu.
Med de syv modstandere fra Liberal Alliance samt Eva Kjer Hansen fra Venstre mangler regeringen i skrivende stund otte mandater for at få flertal for sit tildækningsforbud.
Ned på knæ og bede
Svaret på dét spørgsmål ligger ikke længere hos regeringen. Den må nu sætte sin lid til, at Socialdemokratiet leverer de sidste stemmer til forslaget.
- Nu må regeringen ned på knæ og bede dem om at redde forbuddet hjem for dem, siger Bjarne Steensbeck.
Og det er noget nær en ønskesituation for Socialdemokratiet, som regeringen ikke på noget tidspunkt i processen har inviteret til samtale eller forhandling, påpeger Bjarne Steensbeck.
- Det er en gylden chance for at udstille, at Løkke ikke har styr på sin egen regering. Så Socialdemokratiet kan lade tiden gå og dermed understrege, at statsministeren er endt i en rodebutik og ikke har styr på sine egne.
Socialdemokratiet har før sagt helt klart, at burka og niqab skal forbydes, men partiet vil ikke garantere, at det stemmer for regeringens forslag. Det sagde retsordfører Trine Bramsen i går til DR Nyheder.
- For os er det afgørende, om loven går efter den sociale kontrol, som burka og niqab er et udtryk for. Så vi kommer til at se meget grundigt på lovforslaget, få forskellige ekspertvurderinger ind, og så tager vi stilling, siger Trine Bramsen.
En social indsats til gengæld
DR Nyheder har kontaktet en række af partiets fremtrædende folketingsmedlemmer for at høre, hvad der skal til, for at de vil stemme for regeringens forbud. De vil ikke udtale sig, men henviser til Trine Bramsen.
Ifølge Bjarne Steensbeck er det svært at sætte fingeren på, hvad Socialdemokratiet mere præcist vil have til gengæld for at agere redningsplanke for regeringen.
- Socialdemokratiet har en interesse i at indgå et forlig, men regeringen kommer til at arbejde for det. Skal Socialdemokratiet sikre et forbud mod burkaen, så skal der følge en social indsats med - men hvordan, de har tænkt sig, det skal ske, det har de endnu ikke forklaret.
Balladen om burkaen ser altså ud til at fortsætte – også internt i regeringen.
For ifølge Bjarne Steensbeck er det ikke kun i Liberal Alliance, at der er uenighed om, hvor langt et liberalt parti bør gå for at lovgive på området.
- Der er rigtig mange af Venstres medlemmer, der synes, at det her forslag ikke har spor at gøre med partiets liberale grundværdier. Men partidisciplinen er bare en anelse stærkere end i LA – Venstres medlemmer bliver ikke fritstillet og må pænt møde op i salen og trykke på den grønne knap, selvom de ikke bryder sig om det.
- Men det ændrer altså ikke ved, at blå blok for nu har mistet sit flertal, siger Bjarne Steensbeck.