Da den tidligere topchef i SKAT efter en række skandaler tilbage i august blev fyret, fik han et gyldent håndtryk på 2,2 mio. kr. med sig. En anselig millionbonus, der alligevel var ganske langt fra de 66 millioner kr. som forhenværende topchef for Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, gik ud af døren med.
Men, hvad private virksomheder giver af millionbonusser, skal vi ikke blande os i, mener Simon Emil Ammitzbøll.
- Selvom jeg da også godt kan have det sådan. Hold da op, det lyder som de der fantasillioner fra Anders And og co. fra da man var barn, så bliver de jo betalt af nogen, der ejer pengene. Det er ikke vores penge, det er deres penge.
Men i det offentlige er det vores penge, siger ministeren, og derfor er det forkert, at tidligere offentlige topchefer kan fratræde med millioner i hånden.
- Jeg synes da ikke, man skal have så store gyldne håndtryk i den offentlige sektor. Jeg synes, at man skal være meget påpasselig med, hvordan man bruger de offentlige midler, siger ministeren.
Jarlov: Dårlig handel for skatteyderne
Det synspunkt bakker kollega Rasmus Jarlov fra De Konservative op om.
- Det er jo et tegn på, at der er lavet en tåbelig kontrakt med en direktør i SKAT, som ikke har leveret særlig gode resultater, og så alligevel får et millionbeløb. Det er en dårlig handel for skatteyderne, siger finansordfører Rasmus Jarlov.
Finansordføreren kan godt forarges over svimlende millionhåndtryk i private virksomheder, men han synes ikke, det er noget, politikerne skal blande sig i.
- Som aktionær i Novo Nordisk, så synes jeg, det er for meget, at man giver 66 millioner kr. Men politikerne skal ikke blande sig i lønningerne i private virksomheder, for vi kan ikke gøre os klogere end aktionærerne og træffe beslutninger om, hvor mange penge deres direktør er værd, siger Rasmus Jarlov.
Men når det kommer til det offentlige, så bør det kun være gode resultater, der kaster millioner af sig.
- Jeg er tilhænger af, at man i det offentlige laver en kontrakt om, at man skal levere resultater, før man får million-bonusser, siger Rasmus Jarlov.
Se hele udsendelsen af Debatten på DR2, når Clement Kjersgaard stiller spørgsmålet: Har de rige for meget og de fattige for lidt? her